Ennyit adóztak Orbán és miniszterei

Orbán Viktor és az ital, alkohol
A Nemzeti Galériában, majd az Operaházban ünnepelte a kormány az új alaptörvény hatályba lépését. Az Opera előtt tüntető tömeg várta őket. Újságíró: Vorák Anita
Vágólapra másolva!
Nyilvánosságra hozták a kormányzati honlapon, hogy egyes kormánytagok a tavalyi jövedelmeik után mennyi adót fizettek be. Orbán Viktor kormányfő kevesebb mint 4 milliót, de a nagy átlag inkább 2-3 millió között volt. Rogán Antal a kedvezmények miatt alig több, mint 700 ezret fizetett.
Vágólapra másolva!

Tízszeres különbség is lehetett az Orbán-kormány tagjainak tavalyi jövedelme után számított adófizetési kötelezettségekben - derül ki a kormányzati honlapra feltöltött szja-beszámolókból.

A többség 2-3 milliót fizetett

A miniszterek többségének 2-3 millió forint körüli adófizetési kötelezettsége keletkezett a 2015-ös jövedelmeik alapján. Így például Balog Zoltán humánminiszternek 16,3 milliós adóalapja után 2,6 milliónyi adót kellett befizetnie az államkasszába. Szijjártó Péter külügyminisztert 15,9 milliós adóalap mellett 2,3 milliós fizetési kötelezettség terhelte volna, de 240 ezres kedvezményt érvényesíthetett.

Semjén Zsolt 2,1 millió, míg Orbán Viktor 3,8 millió adót fizetett Forrás: MTI/Kovács Attila

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettesnél a 15,9 milliós adóalap után 2,1 milliós adó fizetendő. Nagyságrendileg ugyanez a kategória Simicskó István honvédelmi miniszter is a maga 15,5 milliós adóalapja után fizetendő 2,5 millió adóval. Ebbe a sorba illenek Fazekas Sándor agrárminiszter 15,9 milliós, illetve 2,5 milliós számai is. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szintén 15,9 milliós adóalapja után viszont csak 1,3 milliónyi adót kellett fizessen.

Orbán, Trócsányi a középmezőnyben

Ha nem is nagyságrenddel feljebb, de már egy magasabb kategóriába tartozik például a kormányfő - mind az adóalapot jelentő jövedelmeit, mind a fizetendő szja-t illetően. Orbán Viktor 2015-ben 24,2 milliós adóalapot hozott össze, ehhez pedig 3,8 milliós adófizetési kötelezettség társul.

Trócsányi László igazságügyi miniszter kicsit többet adózott, mint a kormányfő Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Hasonlóak a számok Trócsányi László igazságügyi miniszter kimutatásában is: itt 24,6 milliós adóalapot és 3,9 milliós adót tüntettek fel.

Külön jövedelmek: kinek több, kinek kevesebb

Több kormánytag is beszámolt a miniszterként kapott fizetése mellett külön adózó jövedelemről. Így például Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter, akinek így mintegy 4 millióval, összesen 20 millió fölé nőtt az adóalapja, ami után összesen 3,2 milliónyi adót kellett befizetnie.

Lázár János 20 milliós adóalapja után csaknem 4 milliót fizetett adóként Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Lázárénál jelentősen nagyobb, több mint 28 millió forint volt Pintér Sándor belügyminiszter külön adózó jövedelme - ehhez jött hozzá a 13,2 milliós "alapjövedelme". Pintér összes adófizetési kötelezettsége így több mint 6,6 millió forint lett.

Seszták Miklós fejlesztési miniszter számolt be a legnagyobb összes adóalapról Forrás: MTI/Kovács Attila

Még Pintéren is túltett Seszták Miklós fejlesztési miniszter, akinek csaknem 36 milliós külön adózó osztalékjövedelme volt tavaly. Így összes adóköteles jövedelme több mint 52 millió forint volt, ami után 7,9 millió forintot kellett volna adóznia, de ezt 750 ezres kedvezménnyel csökkenthette.

A legjobban alighanem a legújabb miniszter, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető Rogán Antal járt. Neki 15,5 milliós adóköteles jövedelme után 2,2 milliónyi adót kellett volna fizetnie, de 1,5 milliós kedvezményt írhatott jóvá, így csak 700 ezer forint adóval gyarapította az államkasszát.