Nemzeti üggyé tenné a Fidesz az olimpiarendezést

Schmitt Pál, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) tagja és Kovács Ágnes, a 2024-es olimpia megrendezésére vonatkozó budapesti pályázat sportolói bizottságának elnöke leleplezi a 2024-es olimpiára és paralimpiára kandidáló Budapest pályázati emblémáját
Schmitt Pál, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) tagja és Kovács Ágnes, a 2024-es olimpia megrendezésére vonatkozó budapesti pályázat sportolói bizottságának elnöke leleplezi a 2024-es olimpiára és paralimpiára kandidáló Budapest pályázati emblémáját a Gellért-hegyen rendezett ünnepélyes bemutatón
Vágólapra másolva!
Méltó helyszín, és gazdaságilag is alkalmas lenne Magyarország a 2024-es olimpiai és paralimpiai játékok megrendezésére a Fidesz szerint. A kormánypárt a témában tartott többpárti egyeztetésen jelezte: szeretnék, ha nemzeti ügy lenne a játékok rendezése.
Vágólapra másolva!

Méltónak és alkalmasnak tartja Magyarországot az olimpiarendezésre Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezető-helyettese. A politikus erről azután beszélt, hogy

többpárti egyeztetést tartottak a 2024-es olimpiai és paralimpiai játékok pályázatáról és rendezéséről

szóló kormánypárti törvényjavaslatról.

Gulyás: Nemzeti ügy lehetne

Gulyás - aki az indítvány egyik előterjesztője - kifejtette, azt szeretnék, ha az olimpiarendezés nemzeti ügy lenne, és a lehető legszélesebb konszenzus alakulna ki róla. A javaslat törvényi szintre emelné az olimpiai pályázat intézményi rendszerét, külön szabályozva a Budapest 2024 Zrt. feladatait.

Gulyás Gergely úgy véli, minden feltétel adott az olimpiarendezéshez Fotó: Szabó Gábor - Origo

A Fidesz frakcióvezető-helyettese megjegyezte, az előterjesztés egy része csak akkor lépne hatályba, ha Budapest elnyerné a rendezés jogát.

Gulyás szerint a Jobbik támogatja az olimpia ötletét, az LMP viszont ellenzi.

Az MSZP nem vett részt az egyeztetésen, de a Fidesz az ő támogatásukra is számít.

Fürjes: Mindenképpen nyerünk

Fürjes Balázs, a kiemelt fővárosi beruházások kormánybiztosa, a budapesti olimpiai pályázat vezetője azt mondta: Magyarország esélyét növeli a Nemzetközi Olimpiai Bizottság szándéka, amellyel a közepes méretű nagyvárosoknak akar esélyt adni, és ösztönözni igyekszik az új helyszíneket.

Kik versengenek a 2024-es olimpia rendezéséért?

  • Budapest
  • Róma
  • Párizs
  • Los Angeles

A kormánybiztos szerint már önmagában a pályázás nyereséggel jár, ezzel ugyanis Budapest híre több millió emberhez jut el, ez pedig megfizethetetlen reklámérték.

Az LMP inkább másra költene

Csárdi Antal, az LMP fővárosi közgyűlési képviselője a tanácskozás után ugyanakkor arról beszélt, hogy

Előbb rendbe kellene rakni az egészségügyet, az oktatást, és utána lehetne elgondolkodni egy presztízsértékű sportesemény megrendezésén - fogalmazott.

Az LMP-s Csárdi Antal szerint fontosabb dolgokra is lehetne költeni a pénzt Forrás: MTI/Kovács Tamás

Az LMP-s politikus szerint a Fidesz megint egy "központosított, erőből végigtolt" beruházást akar megvalósítani. Csárdi Antal azt is mondta, már most tudható, hogy minden pénzügyi tervet jelentősen meghaladhat az olimpia rendezése.

Vizes vb: nem szállt el a büdzsé

Fürjes Balázst kérdezték a 2017-es budapesti vizes világbajnokságról is, amiről azt mondta: egyáltalán nem "szállt el" a költségvetés, az összhangban van az eredeti tervekkel. Nemrég az atlatszo.hu állt elő egy saját számítással, miszerint a vizes vb-vel kapcsolatos költések elérhetik a 90 milliárd forintot, ami az eredeti, becsült költség 3,6-szorosa.

bhz \ bhi