Továbbra is messze van a Fidesz a Jobbiktól

Veszprém, 2015. február 22.
Választópolgárok leadják szavazatukat az időközi országgyűlési választáson Veszprém megye 1-es számú országgyűlési egyéni választókerületében, a veszprémi Táncsics Mihály Szakközépiskolában kialakított szavazókörben 2015. febru
Veszprém, 2015. február 22. Választópolgárok leadják szavazatukat az időközi országgyűlési választáson Veszprém megye 1-es számú országgyűlési egyéni választókerületében, a veszprémi Táncsics Mihály Szakközépiskolában kialakított szavazókörben 2015. február 22-én. MTI Fotó: Nagy Lajos
Vágólapra másolva!
A hétvégi időközi választásokon a legtöbb mandátumot a független jelöltek gyűjtötték. A parlamenti pártok közül a Fidesz-KDNP tekinthető a vasárnapi választás nyertesének, a Jobbik viszonylag messze lemaradt tőle. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter az Origónak azt mondta, megtört a radikális párt lendülete. Az MSZP csak hajszállal tudta megelőzni összesítésben a Munkáspártot.
Vágólapra másolva!

A kormánypártok és a független jelöltek sikerével zárultak a május 8-ai időközi választások. A Fidesz-KDNP mellett még a Jobbik tudott egy mandátumot szerezni a szupervasárnapon, de a radikálisok egyáltalán nem örülhettek az eredményeknek. A parlamenti erők közül rajtuk kívül csak az MSZP indult, de a szocialistáknak nem sikerült az áttörés Pakson.

2014-ben is a függetlenek nyertek

Azon a kilenc településen, ahol vasárnap voksoltak, 2014-ben az alábbi eredmény született: a független jelöltek a szavazatok 49,54 százalékát söpörték be. A Fidesz és szövetségesei 39,02, a Jobbik 3,09, az MSZP 0,34, míg az egyéb szervezetek 8,02 százalékot szereztek. Akkor a Fidesz Kocsordon és Lakiteleken tudott hét mandátumot szerezni, míg a többi településen vereséget szenvedett.

A Fidesz a legerősebb párt

Ezzel szemben május 8-án a kormánypártok

Abádszalókon és Pakson elhódították a mandátumot,

míg Lakiteleken és Kocsordon elveszítettek hetet. Az utóbbi településen egyébként most nem is állított jelöltet a Fidesz. A Jobbiknak összesen egy mandátuma volt ezeken a településeken. A párt összesen annyit ért el, hogy a kocsordi képviselői helyét polgármesterire tudta cserélni.

A konkrét szavazatarányokat nézve a következő kép rajzolódik ki előttünk. Május 8-án a független jelöltek összesen 69,69 százalékot gyűjtöttek, a Fidesz-KDNP 22,68, a Jobbik 6,46, az MSZP 0,63, a Munkáspárt pedig 0,54 százalékot kapott. Ha csak azokat a településeket nézzük, ahol parlamenti pártok indultak, akkor a következő eredmény született: függetlenek 66,61, Fidesz-KDNP 24,98, Jobbik 7,12, MSZP 0,69, Munkáspárt 0,58 százalék.

Novák Előd is kampányolt

A Fidesz-KDNP számára a legnagyobb siker az abádszalóki és a paksi választás volt. A Jász-Nagykun-Szolnok megyei településen Balogh Gyula, a kormánypártok jelöltje több mint 81 százalékos eredménnyel nyert. A Fidesz-KDNP sem 2010-ben, sem 2014-ben nem tudta elhódítani a város polgármesteri székét, így a második kormányzati ciklus felénél még jobban felértékelődik ez a siker.

A Jobbik országos mozgósító kampánya ellenére sem sikerült Abádszalókon komoly eredményt felmutatni – mondta az Origónak Fazekas Sándor. A földművelésügyi miniszter, aki egyben a városhoz tartozó karcagi országgyűlési kerület képviselője, arról is beszélt, hogy Novák Előd, a Jobbik alelnöke fórumot tartott a városban, valamint

Ózdról is érkeztek aktivisták,

ennek ellenére a városban Balogh Gyula érdemelte ki a választók bizalmát.

Fazekas Sándor: Abádszalókon megtört a Jobbik lendülete Fotó: Marton Szilvia - Origo

Fazekas Sándor elmondta, a most megválasztott polgármester az eddig is fideszes többségű önkormányzattal tudja folytatni a munkát Abádszalókon. A tervek között szerepel, hogy tovább fejlesztik a Tisza-tavi turizmust, épül az új tanuszoda, és a város infrastruktúráját is továbbfejlesztik. A 4700 lakosú város vonatkozásában mindez garantálja a kiegyensúlyozott önkormányzati munkát, a település fejlesztése érdekében a lehetőségek megragadását, a pályázatok eredményes végigvitelét – jegyezte meg.

Lakiteleken a függetlenek arattak

Pakson 2014 őszén az összes választókerületben veszített a Fidesz. Most sikerült a pártnak a 7-es körzetet visszahódítani, ahol egyébként 2006-ban és 2010-ben tudott nyerni. Az MSZP viszonylag sokat erősödött ebben a választókerületben, de ezt nagyrészt annak köszönheti, hogy most nem indultak párton kívüli jelöltek.

Ők 2014-ben összesen 56 százalékot szereztek.

Ezek a szavazók most nagy valószínűséggel inkább voksoltak a szocialistákra, mint a Fideszre.

Pakson egy korábban birtokolt mandátumot szerzett vissza a Fidesz Fotó: Bielik István - Origo

Lakitelek egyértelműen kudarc a Fidesz-KDNP számára. Azon kívül, hogy nem sikerült elhódítaniuk a polgármesteri széket, még az összes meglévő képviselőjüket is elveszítették a településen. A több mint 61 százalékos részvétel egyértelműen a független jelölteknek kedvezett, míg a Fidesz azzal, hogy csak korábbi szavazóit tudta mozgósítani, csak megismételni tudta másfél évvel ezelőtti eredményét.

Közel volt a szocialistákhoz a Munkáspárt

Bár a Jobbik óriási győzelemként ünnepelte kocsordi sikerét, de a részletes eredmények alapján már egyáltalán nem örülhet a párt. A radikálisok két képviselőt próbáltak bejuttatni a testületbe, de ezt nem sikerült elérniük. A képet még jobban árnyalja, hogy a korábban fideszes, most függetlenként induló polgármesternek a legtöbb kapott szavazattal sikerült mandátumot szereznie a testületben. A Jobbik emellett Pakson és Lakiteleken is az országos felmérésekhez képest lényegesen gyengébben szerepelt.

Vona Gábor, a Jobbik elnöke a vasárnapi választások után sem beszélhet teljes áttörésről Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Az MSZP azzal, hogy csak egy helyen indult el, egyrészt nem kockáztatott sokat, másrészt ismét azt láthatjuk, hogy a párt nem tud helyben olyan jelölteket találni, akik legalább egy-egy mandátumot szereznének. A Munkáspárt számára pedig óriási sikernek tekinthető, hogy

csupán egytizeddel maradtak le az MSZP-től,

miközben a Thürmer-pártot egyetlen közvélemény-kutató cég sem méri.