Az ellenzék többes népszavazást akar

Franciaország, áthelyezés, menekült, kvóta, eritrea
A first group of 19 Eritrean refugees from Italy arrive accompanied by a volunteer (C) in Vertou, near Nantes, northwestern France, on November 6, 2015, where they will be relocated, according to the European Union relocation quota scheme. Three million migrants fleeing war and poverty are seen entering the EU by 2017 in a development likely to have a marginal positive impact on the economy, the European Commission said on November 5, 2015. EU economic commissioner Pierre Moscovici said the "weak but positive" economic effect of the migrants could help offset growing hostility towards them. AFP PHOTO / JEAN-FRANCOIS MONIER
Vágólapra másolva!
Az MSZP-től az LMP-ig minden pártnál azt mondták, hogy a kvótareferendummal egy időben a vasárnapi boltzárról és a földügyekről is népszavazást kell tartani. A Jobbik támogatja a kormányt.
Vágólapra másolva!

Az MSZP egyetért azzal, hogy ne lehessen az Országgyűlés feje felett a magyar emberek életét befolyásoló döntést hozni - mondta Tóbiás József, a párt elnöke. Szerinte azt viszont meg kell vizsgálni, hogy a kormány népszavazási kérdése megfelel-e az alaptörvénynek és az EU alapszerződésének.

Tóbiás szerint a miniszterelnöknek tudomásul kell vennie,

nem az a nemzeti sorskérdés, amit ő annak nevez.

A földek állami tulajdonban tartása viszont a szocialisták elnöke szerint is nemzeti sorskérdés.

Tóbiás József szerint a kvótareferendummal egy időben a kormánynak lehetővé kell tennie, hogy népszavazást lehessen tartani földügyben és a vasárnapi zárvatartásról.

A betelepítési kvóta ellen aláírásgyűjtést szervezett a Fidesz Forrás: MTI/Bodnár Boglárka

A Jobbik üdvözli, hogy pártjuk kezdeményezése után csaknem fél évvel a kormány is belátta: népszavazáson kell elutasítani a betelepítési kvótát - értékelte Orbán Viktor miniszterelnök szerdai bejelentését Z. Kárpát Dániel.

A párt alelnöke szerdai sajtótájékoztatóján

az ügyet nemzeti sorskérdésnek nevezte.

A Jobbik csütörtökre ötpárti egyeztetésre hívja a parlamenti frakciókat az "esetleges kiskapuk kizárása érdekében". A jobbikos politikus szerint olyan kérdést kell benyújtani, ami kizárja a visszatoloncolás, a relokáció és minden, Magyarországot károsan érintő intézmény lehetőségét.

Kijelentette azt is: a Jobbik egyértelműen a "nem" oldalán áll.

A politikus a pártja nevében arra kérte a szavazókat, hogy úgy nyilvánítsanak véleményt: Magyarországra hívatlanul idegeneket ne lehessen betelepíteni.

Kiüresítés, ellehetetlenítés

Az LMP szerint a kormány a kvótareferendum kezdeményezésével tovább folytatja a népszavazás intézményének kiüresítését, ellehetetlenítését a Nemzeti Választási Irodánál kedden történtek után.

Ferenczi István szóvivő szerint a kormány az akciójával azt akadályozza, hogy az emberek fontos kérdésekben hozhassanak döntést. Ilyennek nevezte a földügyeket és a vasárnapi zárvatartást is.

- mondta a politikus.

A Demokratikus Koalíció szerint nem a kötelező betelepítési kvótáról, hanem a vasárnapi boltzárról, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) megszüntetéséről és az egészségügy finanszírozásának rendezéséről kellene népszavazást tartani.

Legyen négy kérdés

A párt szóvivője a kormányfő szerdai bejelentésére reagáló sajtótájékoztatóján azt mondta, ha ezekhez a miniszterelnök "hozzá akarja csapni" saját kezdeményezését,

akkor a referendum álljon négy kérdésből.

Ha a kormányfő csak egy kérdéssel, a betelepítési kvótával kíván foglalkozni, akkor viszont a DK arra kéri a demokratikus pártokat és a demokrata szavazókat, hogy bojkottálják az "orbáni népszavazást" - mondta Gréczy Zsolt.

Olaszországból áthelyezett migránsok Franciaországban Forrás: AFP/Jean-Francois Monier

A Párbeszéd Magyarországért szerint nem lehet népszavazást kiírni, mert nemzetközi szerződésben rögzített kötelezettségről nem lehet referendumot tartani.

A Magyar Liberális Párt nem tartja korrektnek Orbán Viktor miniszterelnök bejelentését, mert az Európai Unióban nincs olyan jogi fogalom, hogy

kötelező betelepítés.

Az Új Magyar Köztársaság Egyesület szerint a kormány által benyújtott, a kötelező betelepítési kvótáról szóló kezdeményezés

nyílt támadás a demokratikus polgári berendezkedés ellen.

Többek között azért gondolják így a szervezetnél, mert szerintük a kezdeményezés "nyilvánvalóan uszító célzatú politikai propagandacélokat szolgál".

A Fidesz örül neki

A Fidesz Orbán Viktorhoz hasonlóan üdvözli, hogy a kormány "kikéri és meghallgatja a magyar emberek véleményét a hazánkat is fenyegető uniós betelepítési kvótáról." A kormánypárt frakciójának közleménye szerint

Brüsszel az emberek és a nemzeti parlamentek felhatalmazása nélkül akar dönteni

arról, hogy bevándorlókat telepít be és szétosztja őket a tagállamok között.