Tízezrek hagyhatták ki az iskolát

Budapesti 6. osztályos diák szolidaritást vállalva a tanárokkal,  2016 február 16.-án nem ment iskolába.
Sulimentes nap  Nem leszek a suliban
Budapesti 6. osztályos diák szolidaritást válalva a tanárokkal, 2016 február 16.-án nem ment iskoába.
Vágólapra másolva!
Országszerte tízezrek jelezték, hogy hétfőn elkerülik az iskolát, tiltakozva az oktatási rendszer jelenlegi állapota miatt. Az iskolaigazgatók nem szívesen szólalnak meg, de a csatlakozó szülőket nem kötik engedélyek, a hétfői demonstráció pedig terveik szerint csak a kezdet. 
Vágólapra másolva!

– üzenik a gimnazisták a Nem leszek suliban! kezdeményezés közösségi oldalán. A hozzászólók gyakran kockás inget is viselnek, a kisebb gyerekek nevében pedig többnyire valamelyik szülő üzen: családjukkal kirándulni, színházba vagy éppen jótékonykodni mennek, hogy hasznosan töltsék a hétfőt.

Hárman a teremben

A hozzászólások alapján sok osztályba csak két-három tanuló jött el hétfőn: a gyöngyösi Berze Nagy János Gimnázium, 9/C osztályában is csak hárman voltak jelen a 36-ból. A tiszaújvárosi Eötvös József Gimnázium, huszonhét fős 11/A osztálya pedig teljes egészében kimaradt, ahogy a távollétével tüntetett a Facebook-információk szerint Nyíregyházán a Krúdy-gimnázium 10/B osztálya is.

Sokan hagyták ki a mai tanítási napot Fotó: Dudás Szabolcs - Origo

Tízezrek csatlakoztak

A demonstrációt február 10-én egy szülő, Puskás Krisztina hirdette meg, így tiltakozva a Klik és az oktatási rendszer visszásságai miatt.

Puskás Krisztina akciójához tízezrek csatlakoztak Forrás: Facebook / Krisztina Puskás

Programjához az elmúlt hetekben 34 ezren csatlakoztak a Facebookon, de a szervező az Origónak azt mondta, szerinte

ennél is többen maradhattak otthon, mert országszerte 250 iskolát érint a demonstráció.

„Szombathelyen, Budapesten, Érden is maradt üresen iskola, rengetegen csatlakoztak hozzánk” – mondta Puskás Krisztina, aki azt is hangsúlyozta, nem szabotálni akarják az intézmények működését,

a szülők szolidaritásukat fejezik ki így a tanárokkal, és a maguk lehetőségeivel élve követelnek oktatási reformot.

Az említett 250-hez képest egyelőre csak 75 intézmény szerepel a szervezők folyamatosan bővített interaktív térképén, amin megtalálhatjuk a hétfőre gyerekfelügyeletet vállaló intézmények és civilek elérhetőségét is.

Menjen innen!

Az Origo újságírója ellátogatott Érdre, hogy felmérje, hány iskolában is maradtak üresek vagy hézagosak a padsorok. Meglepő ellenállásba ütköztünk: a Vörösmarty-gimnázium vezetője

az iskola kapujától küldött el minket, hogy ne zaklassuk a tanulókat,

a Bólyai János Általános Iskola igazgatója pedig szűkszavúan csak annyit közölt, hogy náluk nincs hiányzás. Nem tudtunk meg sokkal többet a Teleki Sámuel Általános Iskola igazgatónőjétől sem, Sárközi Márta, az érdi tankerület vezetője pedig nem tudta megmondani, hiányoznak-e most a helyi iskolákból – igaz, nem is kért erről adatokat.

Jogsértéstől félnek?

Beszédes lehet a hallgatás is: az Origo birtokába került levél szerint Aáry-Tamás Lajos, az oktatási jogok biztosa öt nappal az akció előtt figyelmeztetett,

az iskolaigazgatók jogsértést követhetnek el, ha nyilvántartják a szülői sztrájkban részt vevő vagy azt elutasító diákokat és szülőket.

A levél érdekessége, hogy Aáry-Tamás Lajos arról ír, „a tanulót és a szülőt nem érheti hátrány politikai meggyőződése, annak jogszerű kinyilvánítása miatt” – bár a demonstráció az oktatás szakmai válságáról szól.

Ez az a levél, amit minden iskolaigazgató megkapott Aáry Tamás Lajostól a hétfői Nem leszek a suliban! nap kapcsán Forrás: Origo

Február 26-án pedig Sipos Imre köznevelésért felelős helyettes államtitkár figyelmeztette a pedagógusokat: a demonstráció napján nem rendelhetnek el rendkívüli tanítási szünetet, ez is olyan tanítási nap, mint a többi.

A politikamentességet hangsúlyozza Puskás Krisztina is: „Sok, Fidesszel szimpatizáló vagy éppen

mert pártállásától függetlenül egyetért velünk” – mondta a szervező. A családokat nem köti az igazgatónak szóló figyelmeztetés: már több mint hatezren csatlakoztak a Szülői összefogás gyermekeink jövőjéért Facebook-közösséghez, amely további figyelemfelhívó akciókat is tervez.

Puskás Krisztina a hétvégén Skype-on is interjút adott az Origónak, ahol részletesen mesélt a szülői tiltakozás okairól, a Facebookon szerveződő közösség jövőjéről:

Wintermantel is üzent

A demonstrációval kapcsolatban Újpest polgármestere is megosztotta véleményét: Wintermantel Zsolt a Facebookon üzent a tiltakozóknak - bejegyzését szó szerint idézzük.

"Sokan, sokfélék vagyunk. Sokan sokféleképpen gondolkodunk, mi így:

Kedves Tanítónénik!

Kristófot a mai napon a rendes tanítási rend szerint iskolába küldtük, mert az oktatás ügyével kapcsolatos problémák megoldását – értve ugyan a figyelemfelhívás eszközeit – mégsem a gyerekek és szülők kampányszerű megmozdulásaiban látjuk, hanem egy komoly, minden érintett fél bevonásával történő együttgondolkodásban.

Egyetértek azzal, hogy sok tekintetben változásra, változtatásra van szükség, és mélyen elismerjük azt a munkát, erőfeszítést, amit a gyerekeinkért tesztek.

Szülőként a továbbiakban is igyekszünk tevékenyen részt venni az iskola életét érintő kérdésekben, illetve közös ügyünk, a gyerek - és az őt körülölelő intézmény - ügyének előremozdításában.

Szép napot kívánunk!

Adrienn és Zsolt"

Suli helyett fürdő

Sok iskolakerülő a strandról posztolgat képeket, nem véletlenül: a Magyar Fürdőszövetség éppen február 29-ére hirdette meg a kedvezményes napot, amikor fél áron lehet jegyet vásárolni a fürdőkben. Nyílt, egész napos foglalkozást tartott a betévedő gyerekeknek a fővárosi Stúdió K is.