Tanfolyamra jár Rex, hogy visszatérhessen

Rex, dr. Varga Károly gyermekorvos
kitiltott terápiás kutya
Vágólapra másolva!
Minden betegnek joga van az egyenlő bánásmódnak megfelelő egészségügyi ellátáshoz. Ezzel indokolja a budapesti kormányhivatal Rex, a terápiás kutya kitiltását gazdája gyermekorvosi rendelőjéből. A németjuhász személyi segítő vizsgát tesz tíz hónapon belül. Ha sikerül a megmérettetés, visszatérhet.
Vágólapra másolva!

Megindokolta kérésünkre a fővárosi kormányhivatal, miért tiltották ki Rexet, a terápiás németjuhászt gazdája, dr. Varga Károly gyermekorvosi rendelőjéből és a váróteremből. A hivatal II. Kerületi Népegészségügyi Osztálya szerint mindenkinek joga van

az egyenlő bánásmód követelményének megfelelő

egészségügyi ellátáshoz. Ami az óbudai Ányos utcai rendelőben nem teljesülhet, „hiszen azon gyermek páciensek, illetve az őket kísérő szüleik esetében, akik tartanak, félnek a kutyáktól, a kutya jelenléte sérelmes lehet”.

Ilyen fotó jó ideig nem készülhet Fotó: Szabó Gábor - Origo

Korábbi cikkünkben megírtuk, a doktor rendeléseit másfél éve segítette a kutyája, a jelenlétében még az injekciók sem voltak olyan félelmetesek a kicsiknek. Aztán egy névtelen feljelentés után vizsgálat indult.

Félelmet kelt

A kormányhivatal szerint

így ezen páciensek problémamentes egészségügyi szolgáltatáshoz jutását korlátozza a kutya jelenléte a rendelőben”.

A váróban még hétfőn is kint volt egy papír, amin tájékoztatják a szülőket, hogy a rendelőben egy németjuhász fajtájú, terápiás lelki támogató kutya tartózkodik, aki egészségügyi vizsgálatokon esett át, nem jelent kockázatot a jelenléte, de ha zavarna valakit, szóljanak.

Kérjük, jelezzék Fotó: Szabó Gábor - Origo

Magának a rendelőnek két ajtaja van, az egyik a váróba, a másik az orvosi szoba felé nyílik, ha tehát valaki kérte volna, elzárták volna Rexet, hogy ne zavarjon. Senki nem kérte. A névtelen feljelentő sem. A kormányhivatal szerint „ezt a helyzetet az orvos nem kezelheti egy tájékoztató kihelyezésével, hiszen

az egészségügyi szolgáltatás igénybevételekor a páciens eleve kiszolgáltatott helyzetben van,

segítségért fordul az orvoshoz, így előfordulhat, hogy szándéka ellenére sem meri kérni a kutya elzárását, illetve a rendelőből történő kitiltását”.

Legmagasabb szintű tisztaság

Egy ilyen esetben előfordulhat, hogy a páciens „be sem jut a rendelőbe, hiszen ha fél a kutyától, nem mer bemenni oda, ahol egy nagytestű kutya szabadon járkál”.

Érdeklődők pedig lennének Fotó: Szabó Gábor - Origo

Amikor ott jártunk, az asszisztens nyitotta ki az ajtót, és ő szólította be a betegeket. A tiltás indoklásában az is szerepelt, hogy az egészségügyi intézményekben törekedni kell a legmagasabb szintű tisztaságra, márpedig a kutya által okozott szennyezések (nyál, szőr, széklet stb.) nem kívánatos higiénés kockázatnövekedést jelentenek.

Rex a terápiás kutyáknak előírt, legmagasabb szintű orvosi vizsgálatokon esett át, laboratóriumi leletei negatívak, környezetére zoonozis kockázatot nem jelent (a zoonosis állatról emberre terjedő betegséget jelent). És szobatiszta.

Rex másfél évig járt be a rendelőbe Fotó: Szabó Gábor - Origo

A hivatalnokok szerint egészségügyi intézményekben a kutya jelenléte nem szükséges, „ezt a felesleges és megnövekedett higiénés kockázatot hivatott csökkenteni az illetékes népegészségügyi hatóság azáltal, hogy a kutyát a rendelés helyszínéről eltávolíttatja”.

Az orvosi szobából nem lehetett kitiltani Fotó: Szabó Gábor - Origo

Azt is leírják, hogy a vonatkozó rendelet szerint Rex nem végez terápiás tevékenységet, az orvosi rendelők pedig nem szerepelnek a terápiás tevékenységek helyszíneinek felsorolásában. (A teljes indoklás itt olvasható.)

Van mááásik!

Varga doktor azt mondja, egyelőre nincs mit tenni, betartja a végzést, ami ellen fellebbezési lehetőség nincsen. Hétfőn ugyanúgy Rexszel együtt érkezett, csak most a kutya az orvosi szobába ment. Onnan nem lehetett kitiltani. Befelé menet megállította egy kisfiú és az apukája egy dögönyözésre.

Megállnak egy dögönyözésre Fotó: Grimm Balázs - Origo

Az egyetlen lehetőség, hogy Rex a jövőben is segíthesse a gyerekek stresszoldását, elvonja a figyelmüket egy-egy injekcióról, az, ha személyi segítő minősítést szerez. Ez kétlépcsős folyamat, az első vizsga most vasárnap lesz, ha sikerül, akkor a másodiknak 10 hónapon belül meg kell történnie. Varga Károly ennél jóval hamarabb szeretné, de ez ugye nem csak rajtuk múlik. Ha mindez a legvégső határidőre sikerül, akkor Rex karácsonykor állhat újból szolgálatba.

Személyi segítő kutyája nem mindenkinek lehet. Mint a doktor fogalmaz, neki Rexet receptre írták fel. Részleteket nem árult el erről, csak annyit, hogy egészségügyi problémáira javasolták: mindig legyen vele a kutyája. Egy segítő kutyát márpedig még a repülőgépre, de akár az állatkertbe is be lehet vinni.

Nagyon cuki

A váróteremben ücsörgő szülőket és gyerekeket megint megkérdeztem arról, van-e kifogásuk a négylábú terapeuta ellen. Határozott nem volt a válaszuk, sőt, a gyerekek szerint Rexi „nagyon cuki kutyuska”. Hasonlóan gondolták olvasóink is, akiket megkérdeztünk arról, van-e helyük az orvosi rendelőkben kutyáknak. Több mint 8300-an szavaztak, 64 százalékuk mondta azt, hogy van, 5 százalék azt, hogy nincsen. 30 százaléknyi ember pedig arra voksolt, hogy legyenek kutyák a kormányhivatalokban is.

Egy másik szavazásunkban arra kérdeztünk rá, van-e remény úgy általában? A közel 11 ezer válaszadó 38 százaléka szerint van. A többi voks megoszlását ide kattintva tekinthetik meg.

Meglátjuk Forrás: Origo

Itt már csak az égiek segíthetnek – jutott eszembe, miközben az autóhoz ballagtam vissza a rendelőből. Az ablaktörlő alá egy cetli volt becsúsztatva, ezzel a szöveggel: „Elég néked az én kegyelmem; mert az én erőm erőtlenség által végeztetik el. 2 Korinthus 12,9.”

Szavazzon!

Ön szerint lesznek még egyszer kutyák az orvosi rendelőkben?