Fizetnie kell a női kukásautó-sofőrt elutasító cégnek

kukásautó szemétszállító autó
A Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. kukásautói az óbudai telepet hagyják el a hajnali órákban.
Vágólapra másolva!
Elutasította a Munkaügyi Bíróság annak a békéscsabai cégnek a keresetét, amelyikre korábban bírságot szabott ki az Egyenlő Bánásmód Hatóság, mert a társaság nem kívánt felvenni egy kukásautó-sofőrnek jelentkező nőt.
Vágólapra másolva!

Az asszony tavaly márciusban az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz benyújtott panaszában azt sérelmezte, hogy a cég elutasította azzal az indokkal, hogy

a pozícióra nem alkalmaznak nőket.

A cég azzal védekezett, hogy kizárólag férfiakat alkalmaznak, mert a munka zajjal, porral, fertőzésveszéllyel jár, és a szeméttelepen nincsenek női vizesblokkok és öltözők sem.

Pénzbírságot szabtak ki

Az EBH megállapította, hogy a cég az állásra jelentkező nővel szemben hátrányos megkülönböztetést alkalmazott, ezzel megsértve az egyenlő bánásmód követelményét. A hatóság megtiltotta a jövőbeni jogsértő magatartást, és

100 ezer forint pénzbüntetésre kötelezte a vállalatot.

Képünk illusztráció Forrás: MTI/Máthé Zoltán

A cég a döntés ellen keresetet nyújtott be a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságra, kérve, hogy tekintsék semmisnek az EBH határozatát, és indítsanak új eljárást. A bíróság elutasította a keresetet. Az indoklás szerint az EBH döntése mindenben megalapozott. Az ítélet jogerős.