Kutyaszorítóban a kőbányai kutyások

kutya kutyák Kőbánya
Kőbányai Óhegy-park
Vágólapra másolva!
Egy rendelet szerint a szabálysértők akár 200 ezer forintos bírságot is kaphatnak, ha a kőbányai parkokban kutyát sétáltatnak. A gazdák felháborodtak, a parkokban kocogók fellélegeztek a hír hallatán. A 10. kerületi önkormányzat szerint sokan félreértették a rendeletüket. Azt ígérik, a parkokon belül felfestésekkel, illetve táblákkal jelölik ki azokat az útvonalakat, kutyafuttatásra kijelölt területeket, ahová az ebek beengedhetők.
Vágólapra másolva!

Júniustól nem szabad kutyát sétáltatni – még pórázon sem – a 10. kerület alábbi parkjaiban: Csajkovszkij, Dausz Gyula, Gépmadár, Kistorony, Óhegy, Újhegy, Rottenbiller park, Sportliget, Szent László tér. Az önkormányzat tavaly december 17-ei ülésén elfogadott és másnap kihirdetett rendelete szerint a kutyák csak a kijelölt útvonalakon közlekedhetnek, illetve a futtatókon sétálhatnak.

Egyelőre csak itt Fotó: M.Schmidt János – Origo

Konkrét indoklás nincs, csupán ennyi: a „meghatározott parkok és egyéb ingatlanok használatára vonatkozó szabályok célja az említett ingatlanok állapotának védelme mellett az azokat kutyával, illetve kutya nélkül igénybe venni kívánó állampolgárok érdekei közötti egyensúly megteremtése”.

Legalább öt százalék hülye

Az Óhegy parkba érve már a legelső találkozásnál kiderül: leginkább a kutyaürülék a baj forrása. Természetesen szinte mindenki póráz nélkül sétáltatja kedvencét, de ez látszólag nem okoz gondot senkinek.

aki nem törődik a többiekkel, legyenek azok a biciklisek, a sakkozók vagy éppen a kutyások” – bosszankodik egy nyugdíjas hölgy, aki fiatal pásztorkutya-keverékének dobál botot. Mint mondja, elkeseredett, és ha ellehetetlenítik, elköltözik a kerületből. Hasonlóan gondolkodnak a többiek is, elhangzik érvként, hogy a futtatók esős időben nagyon sarasak, koszosak lesznek ott a kutyák. Az is baj, hogy a futtatók alapterülete kicsi, emiatt az ebek nem tudják kimozogni magukat.

Így el lehet férni Fotó: M.Schmidt János – Origo

Ugyanilyen okból túl sok kutya sem fér el egy-egy kifutón, pedig rengeteg van a kerületben. Problémát okoz az ürülék a futtatókon belül is. A kutyások azt sem értik, mit jelent a kijelölt útvonal, többen ezt úgy értelmezték, hogy minden kutyás házához tartozik majd egy útvonal, amit viszont nonszensznek neveztek.

Az Óhegy park szélét futópálya övezi, amit meglepően sokan használnak a kora délutáni időpontban. A kocogók alapvetően békében megvannak a kutyásokkal, néhányan azonban félnek, még akkor is, ha a kutya csak játékból szalad utánuk.

Éppen ezért többen is jelezték, hogy örülnek az új rendeletnek.

A parkban kis létszámban jelen lévő babakocsis anyukák azt mondták, féltik a kicsiket a kutyaürüléktől, az esetleges fertőzésektől és attól, hogy esetleg egy-egy kutya odakap a kicsiknek.

Súlyosan megbetegedhet

„Természetesen mi is megdöbbenve olvastuk az új rendelet azon részeit, amelyek a kőbányai parkok szinte mindegyikéből kitiltanák a kutyákat, a kijelölt futtatókra és az utcákra korlátozva őket” – mondta az Origónak Princzes Judit, a Kőbányai Tükör Kutyaiskola vezetője.

Fifi szeret ugyan ásni, de nem piszkít sehova Forrás: Origo

„Egy kutya, amennyiben nem tudja levezetni az energiáit megfelelő térben végzett mozgással, súlyosan megbetegedhet, illetve egymással is többször keveredhetnek konfliktusba, ami könnyen agresszióba torkollhat.

A kutyafuttatók nagy része sajnos nem alkalmas arra, hogy az ott élő kutyák mozgásszükségleteit kielégítse.

Egyértelmű továbbá, hogy a korlátozás nemcsak a kutyákat, hanem azok tulajdonosait is súlyosan érintené, hiszen a kutyázás életforma, melyhez elengedhetetlen a megfelelő nagyságú tér” – tette hozzá Princzes Judit.

Kérdésként fel sem merülhet

Szabó Krisztián 10. kerületi jegyző csütörtöki tájékoztatása szerint „a rendelet egésze 2016. február 1-jén, a kutyák parkokba történő bevitelét érintő rendelkezések azonban csak 2016. június 1-jén lépnek hatályba. A tilalom a rendelet 2. mellékletében szereplő parkokat érinti, nem pedig valamennyi közterületet, és természetesen nem szól a kutyasétáltatásról általában. Az épületek, lakóházak megközelíthetősége tehát kérdésként fel sem merülhet” – írta.

Az ígéret földje Fotó: M.Schmidt János – Origo

Ígérete szerint „az említett parkokon belül az önkormányzat felfestésekkel, illetve táblákkal fogja kijelölni azokat az útvonalakat, valamint kutyafuttatásra kijelölt területeket, ahová kutya bevihető, illetve beengedhető. Az útvonalak és területek kijelölésére a rendelet hatályba lépéséig rendelkezésre álló időszakban kerül sor, ennek érdekében az önkormányzat már megkezdte az egyeztetéseket az érintett állatvédő szervezetekkel, civil „kutyás” közösségekkel, valamint kutyaiskolákkal.”

Princzes Judit tájékoztatása szerint ez valóban így van: szerdán délután leültek velük egy tájékoztatóval összekötött egyeztetésre. Mint mondta, bíznak benne, hogy a kijelölendő területek nagysága elegendő lehetőséget biztosít majd a kutyák megfelelő lemozgatására.

Békés együttélés

„Nem vitás – tette hozzá –, hogy a kutyás és nem kutyás rétegek békés együttélésének egyik meghatározó feltétele a kutyatartók részéről egy megfelelő szintű kutyatartási kultúra gyakorlása (pl. a kutyaürülék feltakarítása, a kutyák kézben tartása, hogy azok ne zavarjanak se más embereket, se más kutyákat stb.), amelyre vonatkozóan mi is felajánlottuk az együttműködésünket az önkormányzat részére.”

Egy spanyol vízikutya. Nemcsak az Óhegy parkban, az országban is ritka jószágnak számít Fotó: M.Schmidt János – Origo

Kőbányán 15 kutyafuttató terület van, ezek nagy része körbekerített, kisebb hányada táblákkal megjelölt. Jelen helyzet szerint a decemberben elfogadott rendelet megszegőjét a közterület-felügyelő a szabályszegés elismerése esetén 30 ezer forint helyszíni bírsággal sújthatja.

Ha az ügyben hatósági feljelentés születik, akkor 5 ezer forinttól 200 ezer forintig terjedő bírság szabható ki.

Félreértett ebrendelet

A szerdai egyeztetés után az önkormányzat Félreértett ebrendelet címmel kiadott egy közleményt, amely szerint nem céljuk a kutyások teljes kitiltása a parkokból, ugyanakkor az évek óta tapasztalt áldatlan állapotok miatt korlátozni kívánják a kutyák zöldterületi jelenlétét. Mint a kiadványban egyebek mellett olvasható,

Emellett továbbra is sok a chippel el nem látott kutya, pedig azok sem veszettség elleni védőoltásban, sem állatorvosi ellátásban nem részesülnek”.

A Kőbányai Közéleti és Kulturális Portál álláspontja szerint az ügyben előbb ütöttek, most meg majd kérdeznek. Úgy vélik, a szerdai találkozón a felek nem sokra jutottak, továbbá a közlemény tele van csúsztatásokkal. Érveiket ide kattintva olvashatják el részletesen.