Lázárt egyik legfontosabb embere hagyta ott

Havasi Bertalan, orbán viktor sajtófőnöke, magyar nemzet
Budapest, 2012. július 24. Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke (j) távozik a párt elnökségi üléséről a Képviselői Irodaház előtt 2012. július 24-én. Az előtérben balról Havasi Bertalan, a kormányfő sajtóstábjának vezetője. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Vágólapra másolva!
Rogán Antal minisztériumában folytatja Havasi Bertalan, Orbán Viktor sajtósa - derült ki a Magyar Közlönyből. 
Vágólapra másolva!

A szerdai Magyar Közlöny szerint új főnöke van Havasi Bertalannak, Orbán Viktor sajtósának. Ezentúl a Lázár János vezette Miniszterelnökség helyett a Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetiroda lett a főnöke. Rogán Antal október 17-e óta vezeti a kabinetirodát.

Havasi Bertalan mostantól Rogán Antal minisztériumában dolgozik Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Havasi helyettes államtitkári rangban van, tehát biztosan nincs azon politikai (fő)tanácsadóként dolgozó emberek között, akikről a minap Rogán Antal elsőre nem akarta elárulni az MSZP-s Mesterházy Attila írásbeli kérdésére, hogy mennyit keresnek, majd végül mégis engedett és - név nélkül - nyilvánosságra hozta a fizetési listát.

Eszerint havi bruttó 350 és 888 ezer forint között keresnek a politikai tanácsadók és főtanácsadók a Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetirodán. A Kormányzati Tájékoztatási központ közlése szerint mind a hét munkatárs korábban a Miniszterelnökségen dolgozott, státuszukat jogutódlással hozták létre.

A miniszteri és államtitkári kabinetekben dolgozó 7 (fő)tanácsadó havi bruttó illetménye:

  • politikai főtanácsadó 888 300 Ft
  • politikai főtanácsadó 713 900 Ft
  • politikai főtanácsadó 427 500 Ft
  • politikai tanácsadó 800 000 Ft
  • politikai tanácsadó 650 000 Ft
  • politikai tanácsadó 350 000 Ft
  • politikai tanácsadó 600 000 Ft

Havasi és az erényekről

Havasi Bertalan egyik legemlékeztesebb tette az volt. hogy 2014. nyarán a tusnádfürdői szabadegyetemen összetűzésbe került az ott lévő fotóriporterekkel. Havasi Bertalanról -, aki a Magyar Nemzet állítása szerint fizikailag is inzultálta kollégájukat - a lap azt írta: "Mi a magunk részéről jeleznénk: a bunkóság, az agresszivitás, de még a lihegő szervilizmus sem tartozik a polgári, keresztény, konzervatív erények közé.”

Ez most komoly?

Havasi visszautasította a vádat, és közleményében azt kérdezte, komolyan hihetőnek és reálisnak tartja-e a Magyar Nemzet, hogy miközben háttal áll három fotósnak, akik háromszoros túlerővel tolják előrefelé, „te pöcs” és „lefejellek” fenyegetőzésekkel, és akiket „Ne toljatok már be a kocsiba, jó? Köszönöm!” szavakkal próbált jobb belátásra téríteni, ezek után valóban ő az „inzultáló”, a „bunkó”, az „agresszor?”

Orbán félretolta

Emlékezetes volt az is, amikor a Hír24 hírműsor riportere, Benyó Rita 2014 április 30-án a parlamentben próbálta meg egy kérdésre megállítani Orbán Viktort. Arra volt kíváncsi, milyen négy évre számít a miniszterelnök. A kormányfő sajtófőnöke, Havasi Bertalan minden tőle telhetőt megtett, hogy ezt megakadályozza, Orbán azonban félretolta, és válaszolt a riporternek.