Kevés emberrel lesz sok hatalma Rogán Antalnak

Orbán Viktor; Semjén Zsolt; Rogán Antal
Budapest, 2015. október 19. Az október 17-i hatállyal a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszterré kinevezett Rogán Antal leteszi esküjét az Országgyűlés plenáris ülésén 2015. október 19-én. Jobbról Orbán Viktor miniszterelnök, mellette Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes. MTI Fotó: Máthé Zoltán
Vágólapra másolva!
Kis minisztérium lesz Rogán Antal tárcája, de ez egyáltalán nem jelenti, hogy ne lenne óriási befolyása. A tervek szerint a volt frakcióvezető osztja majd el a kormányzati hirdetésekre szánt pénzt, de a sajtóval is ő tartja a kapcsolatot. Itt dolgozik a jövőben Kovács Zoltán kormányszóvivő is.
Vágólapra másolva!

Kétszáz emberrel kezdheti meg a munkát Rogán Antal új minisztériuma – értesült kormányzati forrásból az Origo. Ez persze

nem zárja ki, hogy ennél is többen dolgozzanak

a Miniszterelnöki Kabinetirodán, egyelőre azonban talán még az új tárcavezető sem tudja, pontosan hogyan fog kinézni az általa vezetett intézmény.

Rogán Antal hétfő délután tette le miniszteri esküjét a Parlamentben Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Rogán Antal hétfő délután tette le a miniszteri esküt a Parlamentben, nem sokkal korábban pedig Áder János köztársasági elnöktől is megkapta megbízólevelét a Sándor-palotában.

Kis létszám, de lehet nagyobb

A Fidesz-frakció vezetése után az egykori belvárosi polgármester jóval nagyobb feladatot kapott, de ettől még a Lázár János vezette Miniszterelnökséghez képest csekély létszámú szervezetet fog igazgatni. A Miniszterelnöki Kabinetiroda egyelőre kétszáz fős létszámra kapott engedélyt, ez

egyáltalán nem számít nagy minisztériumnak.

Kormányzati forrásaink azonban megjegyezték, hogy külsős szerződésekkel és tanácsadókkal ennél többen is dolgozhatnak majd a tárcánál.

Mindent szükség szerint

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a múlt héten azt mondta: a kabinetiroda szükség szerint vehet fel munkatársakat.

Orbán Viktor gratulál: a kormányfő dönt arról, hány emberre lesz szükség az új tárcánál Forrás: MTI/Máthé Zoltán

„A miniszterelnök határozza meg, mire van szükség” – tette hozzá a politikus, aki szerint senkit nem fenyeget a veszély, hogy a kormányfő pazarolná a pénzt.

Ennek némileg ellentmond az a törvényjavaslat, amelyet éppen Lázár János nyújtott be a Parlamentnek az egyes jogállási tárgyú törvények módosításáról. Ez

több szabály alól mentesítené Rogán Antal tárcáját.

Nem lenne rá például érvényes, hogy a szerződéssel foglalkoztatottak aránya nem haladhatja meg az átlagos statisztikai állományi létszám tíz százalékát.

Több tanácsadó, több pénz

A tervek szerint Rogán Antal

korlátlanul vehetne fel tanácsadókat, és többet fizethetne nekik, mint más alkalmazottaknak.

Kovács Zoltán kormányszóvivő ezt a múlt héten csak egy lehetőségnek nevezte, amit nem feltétlenül kell kihasználni. Az új minisztérium sajátos tevékenysége miatt azonban előfordulhat, hogy szükség lesz rá.

Rogán Antal háta mögött Tuzson Bence, a felállás most is maradt Forrás: Origo

A volt Fidesz-frakcióvezető ígérete szerint csak a kinevezése után beszél majd arról, hogyan képzeli el a szervezet kialakítását. Annyi azonban már most biztos, hogy kommunikációs államtitkárként

a Miniszterelnöki Kabinetirodán fog dolgozni Tuzson Bence.

A kabinetiroda tagja lesz Dömötör Csaba, a Miniszterelnökség kormányzati kommunikációért felelős helyettes államtitkára, Biró Marcell, jelenlegi belügyminisztériumi kabinetfőnök és Nagy János államtitkár is.

Egy ide, egy oda

A legnagyobb kérdés az lesz, hogy Rogán Antal hány új embert visz magával, és hányat lesz kénytelen a Miniszterelnökségről átvenni. Fontos lehet a miniszteri biztosok jövője, belőlük jelenleg 24 van Lázár János tárcájánál. Őket a törvénymódosítás szerint az alapján osztják majd el Rogán és Lázár között, kihez kötődik jobban a tevékenységük.

Lázár Jánosnak és Rogán Antalnak osztoznia kell majd Forrás: MTI/Kovács Attila

Rogán Antal és Lázár János harcára jellemző, hogy a két intézményt már most M1 és M2 minisztériumnak becézik a többi tárcánál.

Elosztani 25 milliárdot

Az ugyanakkor már most biztos, hogy Rogán hatalma fordítottan arányos lesz a tárca létszámával. Nemcsak az általános politikai koordináció tartozik majd hozzá, hanem a Nemzeti Kommunikációs Hivatal is, évi 25 milliárd forintos költségvetéssel. Ez azt jelenti, hogy

az ő tárcája oszthatja majd ki a kormányzati hirdetéseket,

ami a médiában kulcsfontosságú jelentőségű.

Konzultáció mindenekfelett

A sajtóval is a Miniszterelnöki Kabinetiroda tartja majd a kapcsolatot.

Itt dolgozik majd Kovács Zoltán kormányszóvivő is.

Rogán fő feladata ezzel kapcsolatban az lesz, hogy megfogalmazza a kormányzati üzeneteket, és reagáljon bármire, amivel a kormányt vádolják, akár külföldön is.

A nemzeti konzultáció is külön központot kap Forrás: Origo

Ezt Rogán a múlt héten pénteken, a miniszteri meghallgatásán úgy fogalmazta meg: neki kell eljuttatnia az emberek véleményét a kormányzásba. Éppen ezért fog létrejönni a kabinetirodán a nemzeti konzultációs központ.