Hétszemélyes autóba zsúfolt 16 embert a csempész

Vágólapra másolva!
Sanyargatás miatt is vádat emeltek a július 6-án 16 embert személyautójába zsúfoló embercsempész ellen Szegeden. A szerb férfi Bécsbe vitte volna a menekülteket.
Vágólapra másolva!

Még Szerbiában állapodott meg az embercsempészetről megbízójával az a szerb férfi, aki a határ magyar oldalán zsúfolta tele autóját menekültekkel, még nyáron. Egy hétszemélyes, egyterű gépjárműbe tudott nagy nehezen 16 embert bepréselni. Az autóból előzőleg kiszerelték az üléseket. A Szegedi Járási Ügyészség most embercsempészés mellett

sanyargatás miatt is vádat emelt a férfi ellen.

"Az öt köbméteres légterű gépkocsiba a migránsok csak álló helyzetben összegörnyedve fértek be, a zsúfoltság már rövid időn belül egészségügyi és pszichés tüneteket, testi és lelki gyötrelmeket okozott volna nekik" - olvasható az ügyészség közleményében.

A Magyarországra érkező menekülteket 200 euró fejében Röszke közeléből Bécsbe kellett volna szállítania a férfinek. A sofőr július 6-án este érkezett Magyarországra. Az átalakított autót megbízóitól kapta.

A vádlott éjszaka Röszke külterületére hajtott, ahol felvette a 16 - szíriai, eritreai és pakisztáni - menekülteket. Az emberek beszállítása közben észrevette, hogy a rendőrök meglátták, ezért a kocsi tolóajtaját nyitva hagyva megpróbált elmenekülni.

A járőrök kétperces üldözés után tudták csak megállítani.

Szanka Ferenc, a Csongrád Megyei Főügyészség szóvivője azt mondta, hogy a szerb férfit "vagyoni haszonszerzés végett, több személynek segítséget nyújtva, a csempészett személyek sanyargatásával elkövetett embercsempészés bűntettével" vádolják.