Egyre súlyosabb a belvízhelyzet a Tiszánál

belvíz
Pálmonostora, 2015. február 10. Belvízzel körbevett tanya Pálmonostora és Tömörkény között 2015. február 10-én. Néhány száz hektárral, 47750 hektárra emelkedett a belvízzel elöntött terület nagysága az Alsó-Tisza vidékén. MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely
Vágólapra másolva!
Néhány száz hektárral, 47750 hektárra emelkedett a belvízzel elöntött terület nagysága az Alsó-Tisza vidékén. 
Vágólapra másolva!

A vízzel borított területből 26900 hektár vetés és szántó – tájékoztatta Kozák Péter védelemvezető az MTI-t. A nyolc belvízvédelmi szakaszon összesen 71 szivattyútelep üzemel, csaknem felük egész nap, az egy nap alatt a főgyűjtőkbe átemelt víz mennyisége mintegy 2,7 millió köbméter volt – mondta a szakember.

Belvízzel körbevett tanya Pálmonostora és Tömörkény között Forrás: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

Több százan védekeznek

A védekezésben az igazgatóság 302 munkatársa vesz részt, folyamatosan ellenőrzik a védműveket, eltávolítják az uszadékot a csatornákból, a gépészek biztosítják a szivattyútelepek folyamatos működését. Gátér és Kiskunfélegyháza térségének belvízmentesítését pedig a Csukáséri főcsatornához telepített mobil szivattyúkkal is segítik.

Belvízben ragadt öntözőberendezés Fábiánsebestyén határában Forrás: MTI/Rosta Tibor

Több településen készültség van

Az elöntések nagysága a talaj telítettsége miatt - a szivattyúzások ellenére is - várhatóan csak lassan fog csökkenni, mivel a téli időszakban sem a párolgás, sem a növényzet nem segíti a belvizes helyzet javulását. Az igazgatósághoz érkezett adatok szerint tizenegy településen másod-, hat településen pedig elsőfokú belvízvédelmi készültség van.

Megfagyott belvíz egy erdőben Bihartorda határában Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A tíz vízügyi igazgatóság területén, a belvízzel elöntött területek nagysága összesen 123 600 ezer hektár, ebből vetés és szántó közel 65 800 ezer hektár. Összesen 195 db szivattyútelep üzemel, a napi átemelt vízmennyiség 8,74 millió m3, a védekezésben országosan 698 fő vesz részt - tájékoztatta szerkesztőségünket az Országos Vízügyi Főigazgatóság.