Egymillióért vehet gyereket az állam a lombikprogramban

Prof. Dr. Kaáli Géza
Prof. Dr. Kaáli Géza
Vágólapra másolva!
Azt mondja, eddig 25 ezer gyermek fogant náluk, egy várost be tudnának népesíteni. Kaáli Nagy Géza – vagy ahogy az USA-ban nevezik, Steven G. Kaáli – 45 évig élt az Egyesült Államokban, ahol szülész-nőgyógyászként és sokat érő orvosi szabadalmaival jelentős vagyont szerzett, több egyetemen is tanított, tanít ma is. 1992-ben a magyar lombikbébiprogram megteremtőjeként létrehozta az első Kaáli Intézetet, ma már nyolc működik az országban. Az Origónak adott interjújában arról beszélgettem vele, hogy az OEP által támogatott, elvileg ingyenes lombikbébiprogram miért kerül néha mégis százezrekbe? Miért hosszú a várólista? Milyen sikerességgel dolgoznak, miért van olyan sok meddő pár, és szerinte mikor kezdődik egy élet?
Vágólapra másolva!

Az interjú röviden:

  • Évente 10 000 gyerekkel több születhetett volna Magyarországon 2011 óta.
  • Az OEP 360 ezer forintot fizet egy lombikkezelésért, a Kaáli Intézet 800 millió forint támogatást kap az államtól.
  • Igazságtalan lehet a közpénzzel szemben, ha egy nő 42 év felett lombikbébiprogrammal próbálkozik.
  • Kaáli Nagy Géza 45 évig élt az USA-ban, 11 világszabadalma van, ezek is segítették a meggazdagodásban.

Az elmúlt hetekben többször is nyilvánosan megfogalmazta, hogy el kell törölni az OEP által támogatott lombikbébiprogramban részt vevők várólistáját. Miért pont most? Eddig is hónapokat, fél évet is kellett várniuk a meddő pároknak az első konzultációig.

Nem azt szorgalmaztam, hogy csak a várólistát töröljék el, hanem azt, hogy ne legyen úgynevezett teljesítmény-volumenkorlát a meddőségi kezelések tekintetében. Tehát mindenki, aki szeretne gyereket, és a tudomány mai állása szerint lehet neki, annak szülessen gyermeke. Úgy néz ki, hogy az állami támogatásból évente körülbelül 6500 taj-kártyával rendelkező paciens kezelésére van lehetőség. Az igény viszont ennek a duplája. Az OEP már 2011-ben készített egy javaslatot a támogatás bővítésére. Ha akkor azt megfogadták volna, akkor az én számításaim szerint ma 10 ezerrel több gyerek lenne Magyarországon. Ebbe a számba nemcsak a lombikprogram, hanem más orvosi beavatkozások segítségével születő gyerekeket is beleszámoltam.

Prof. dr. Kaáli Géza intézete 800 millió forintos támogatást kap a programjára Fotó: Bielik István - Origo

Zombor Gábor egészségügyért felelős államtitkár az ön legutóbbi tévés nyilatkozata után sietett leszögezni, hogy valóban emelni akarják, akár a kétszeresére is, az évi 2 milliárd forintos OEP-támogatást. Úgy tűnik, önnek elég jó az érdekérvényesítő képessége. Ha jól tudom, annak idején azt is ön lobbizta ki, hogy Magyarországon egy meddő pár összesen öt térítésmentes lombikprogramban vehessen részt. Nagy-Britanniában és Franciaországban egyet, Németországban hármat támogat az állam.

Személy szerint én mindig a gyermektelen meddő párok érdekeit próbálom érvényesíteni. Nekem is sok-sok évembe került, hogy egyáltalán idáig eljutottunk. Amikor előjöttem a számokkal, akkor úgy érezték, egyre nagyobb a presszió, amire most már valamit válaszolni kell. De minden pénz kérdése. Nagy-Britanniában többet költ arra az egy kezelésre az állam, mint Magyarországon erre az ötre. Az Egyesült Államokban egy komplikált beavatkozás akár 15 ezer dollárba is kerülhet. Ezzel szemben Magyarországon maximum 1500 dollárnak megfelelő forintot költ egy kezelésre az állam.

Miért olcsóbb a magyar gyerek?

Nem a gyerek az olcsóbb, hanem a magyar egészségügyben dolgozók bére sokkal alacsonyabb itthon. A rezsi, az ingatlan is sokkal drágább Nyugat-Európában vagy az USA-ban.

Az USA-ban tízszer annyiba kerül egy lombikbébi-kezelés, mint Magyarországon Fotó: Bielik István - Origo

Egy biztos, a kormány családpolitikájával igencsak egybeesik a javaslata. Évek óta kongatják a vészharangokat, hogy fogy a magyar, és ön jól időzítette a felszólalását.

Én erre csak azt tudom mondani, nincs szomorúbb látvány annál, amikor bejön hozzánk egy házaspár, esdekel azért, hogy gyerekük legyen, és azt kell mondani nekik, hogy bocsi, most nem tudjuk megcsinálni. Jöjjenek vissza három hónap vagy fél év múlva, hiszen erre nincs államilag támogatott kapacitásunk. Sokan kicsúsznak az időből, és nem lehet gyerekük.

Mennyibe kerül egy OEP által támogatott lombikkezelés?

Az OEP 360 ezer forintot fizet egy lombikkezelésért. Ha abból indulok ki, hogy minden harmadik program sikeres, vagyis minden harmadik nő megy gyermekkel a karjában haza, akkor körülbelül egymillió forintjába kerül az államnak egy gyerek. Ha tetszik, az állam egymillió forintból vásárolhat egy gyereket. Lombikbébi- és egyéb meddőségi kezeléssel mindössze 3-5 ezerrel több gyermek születhetne évente, ami nem oldja meg, csak enyhíti az aggasztó demográfiai helyzetet.

Csakhogy egy gyereket fel is kell nevelni. Sokan talán azért tolják el a gyermekvállalás időpontját, mert úgy érzik, nem tudnak megfelelő körülményeket teremteni neki. Az egészségügyben is rettenetesen nehéz felállítani a fontossági sorrendet, hogy a már megszületettek gyógyítására, legyen az gyerek vagy idős, vagy a még meg nem születettekre fordítson az állam több pénzt. Kiknek a kezelése élvezhet prioritást?

Igen, ez egy nehéz kérdés, de szerintem mindig a jövő a legfontosabb, hogy minél több gyerek szülessen. Én ezt persze nem fogom megoldani. A világon 6-7, maximum 9 százalék azoknak a gyerekeknek a száma, akik orvosi segítséggel fogantak. Vannak olyan országok, ahol erre többet költenek.

Ezekben az országokban minden másra is több pénz van, nem?

Ez igaz. Egyébként az OEP-javaslat tartalmaz olyan tételeket is, hogy életkoronként különböző finanszírozást kellene alkalmazni. Például 35 év alatt akár hatszor is lehessen próbálkozni. 40 év körül pedig csak kétszer. Negyvenkét év felett pedig szűnjön meg az OEP-támogatás.

De ez igazságtalan, diszkriminatív.

Nem hiszem, mert nem tudjuk őket teherbe ejteni.

, mert 42 év felett nehezen működik az eljárás.

Ez azt jelenti, hogy aki sok év próbálkozás után elérte a 42 éves korhatárt az – ahogy én szoktam mondani – vegyen egy „ásd el magad szettet”? Ez kegyetlenül hangzik.

Nem, aki sok éve próbálkozik, az jöhessen már holnap, ne kelljen várnia. Aki pedig 40 év felett dönt úgy, hogy gyereket szeretne, az ne közpénzből próbálkozzon.

Ön nálam jobban tudja, hogy magyar családok ezrei akár tíz évig is próbálkoznak, de nem jön össze a baba, mert az orvosok nem jönnek rá, hogy mi a probléma. Közben pedig lelkileg teljesen tönkremennek a párok.

Igen, ez nagy baj, pedig a meddőségnek nincs olyan oka, amit 10-12 évig kellene kezelni. Ha valaki nem esik teherbe egy év alatt, akkor mozdulni kell. Az az orvos, aki több mint tíz évig kezel eredménytelenül egy párt a magánrendelőjében, az nem tesz jót a betegnek.

Akiket itt-ott, akár az ön intézeteiben, sok évig vizsgálnak, és mégsem fogan meg a baba, azokat félrekezelik?

Mondjuk, adva van egy 35 éves nő. Nem jön össze a gyerek, tehát inszemináljuk (inszemináció = mesterséges spermafelhelyezés – a szerk.). Nem sikerül. Újra inszemináljuk, aztán újra meg újra, és utána jön a lombik. Őt nem félrekezeljük, hanem eredménytelenül kezeljük.

Most, februárban a nyolc Kaáli Intézetben mikorra lehet először időpontot kapni OEP-támogatott kezelésre?

Októberre.

Nagyon csúnyán hangzik. Ez azt jelenti, hogy elhasználják az állami támogatás nagy részét az első néhány hónapban?

Igen, pontosan ezt jelenti. Évente 800 millió forintot kapunk az OEP-től.

Ez majdnem a teljes állami támogatás fele. Vagyis más meddőségi centrumokkal szemben a Kaáli Intézetek előnyt élveznek.

Eredetileg az állami támogatást az akkor működő intézetek kapacitásának arányában osztották szét. Azokat az intézeteket, amelyekben a betegek a legtöbb reményt látták – és mellesleg hálapénz nélkül működtek –, nagyobb számban keresték fel. 1992 óta több mint 25 ezer gyerek fogant nálunk. Egy várost be tudnánk népesíteni.

Az állami támogatás mellett is 100 000 forint felett kell fizetni egy-egy beavatkozásért Fotó: Bielik István - Origo

A LifeNetwork csatornán egy dokumentumsorozatot forgatok. Már majdnem egy éve követem 20 család, 20 várandós nő hónapjait, a szülést, és utána a gyermekágyas időszakot is. Tőlük tudom, annak ellenére, hogy az állam támogatja a lombikprogramot, vannak, akik mégis minimum 200 ezer forintot, és vannak olyanok is, akik esetenként félmilliót is fizetnek a kezelésekért. Attól függetlenül, hogy végül megfogan a baba, vagy sem. A hormongyógyszerek is támogatottak, de mégis nagyon sok pénzt kell elkölteniük a vizsgálatokra, gyógyszerekre. A Kaáli Intézetek honlapján 5000 forinttól 65 ezerig találok számtalan, a sikeres beavatkozás érdekében nélkülözhetetlen vizsgálatot. Ezeket a betegeknek mind ki kell fizetniük?

A gyógyszerek ára valóban megközelítheti a 100 ezer forintos önköltséget, de intézményrendszerünkben a kivizsgálások ára 30 és 50 ezer forint között mozog, ezt nálunk térítés mellett, vagy bármelyik állami intézményben térítésmentesen kaphatják meg.

Csak az első konzultáció önöknél 15 ezer forintba kerül, és a vizsgálatok sem olcsók.

A beteg választhat, hogy az állami szektorban vagy nálunk végezteti el a szükséges kivizsgálásokat.

Ha végigállják a sorokat az állami intézetekben, előfordulhat, hogy hónapok múlva lesz eredmény. Sokan inkább a Kaáli Intézetek vizsgálatait veszik igénybe pénzért. OEP-támogatás mellett tehát ön mégiscsak ebből keres, ami egyáltalán nem baj, csak ne mondjuk azt, hogy ingyenes a lombikprogram.

Nem minden párnál kell az összes vizsgálatot megcsinálni. De persze komplikált egészségi problémák esetén több vizsgálatot is el kell végezni a nőn és a férfin is. Sokan a drága vizsgálatokat nem nálunk, hanem az állami intézményekben végeztetik. Higgye el, hozzánk, főleg a vidéki intézményeinkbe, a szegény emberek járnak. Vannak olyan lombikos beavatkozásokat végző klinikák, amelyek nálunk sokkal több pénzt elkérnek a betegektől.

Kemény üzletembernek tartják a konkurensei Fotó: Bielik István - Origo

Ha már a konkurenciánál tartunk, a szakmában azt beszélik, ön kemény versenytárs. Provokatívabban megfogalmazva: azért erős a verseny, mert a bababiznisz jó üzlet azoknak, akik csinálják?

Én különösebb konkurenciaharcról nem tudok. Azt viszont állíthatom, hogy azokban az intézetekben, ahol a kezelések eredményeként a legtöbb gyermek születik, a lehető legkevesebb önköltséggel, ott jelentkezik a legtöbb meddő pár. Nem véletlen, hogy a Kaáli Intézet az országos igény 70 százalékát látja el.

Ön 45 évig élt az Egyesült Államokban. Több nemzetközi siker után, már az ottani viszonylatok között is igencsak jómódban élt, amikor hazatelepült. Miért jött haza? Itt jobb volt befektetni?

Ez nálam a korral járt. Azt éreztem, hogy igen, magyar vagyok, itt születtem. Visszajöttem oda, ahonnan elindultam. Manhattanben azért bérelek egy lakást, szeretek hajózni. Évente két-három hónapot vízen vagyok.

Jól tudom, hogy a vagyonát abból szerezte, hogy az USA-ban mint szülész-nőgyógyász rengeteg szülést levezetett, sokat operált, és a bevételeiből telkeket vásárolt, házakat épített rájuk, majd eladta őket?

Valóban, rengeteg operáció és szülésvezetés van mögöttem, amelyek eredményeként tizenegy világszabadalom is született. Az orvosi szabadalmaimat értékesítettem, az egyiket például a Johnson and Johnson vette meg. Ezzel párhuzamosan építészmérnök öcsémmel építőipari beruházásokba is befektettünk.

Kire fogja hagyni a birodalmát?

Mind a nyolc intézményem önjáró. Az igazgatók működtetik. Nem kell, hogy én mindig, mindenhol ott legyek. Hetvenéves elmúltam, ha a természet kegyes lesz hozzám, és én vigyázok is magamra, akkor még van bennem 20 év. Utána az egyik gyerekem, aki egészségügyi menedzser, viheti tovább.

Még 20 év munkásságot tervez magának Fotó: Bielik István - Origo

Mit gondol, miért lett szinte népbetegség a meddőség?

Ez egy nagyon komplex probléma. Egyrészt egyre később vállalnak gyermeket a nők. Másrészt a szexuális forradalom, a gyakori partnercsere miatt több a fertőzés, a gyulladás, amit nem vizsgáltatnak ki időben. Aztán ott van a stressz, a dohányzás, az alkohol, ezek mind negatív tényezők.

Érdekel, hogy ön szerint mikor kezdődik az élet.

A lombikbébi-kezeléssel foglalkozó orvosoknál és biológusoknál senki nem tudja jobban, hogy az élet hol és mikor kezdődik. A hímivarsejt által megtermékenyített petesejt osztódásnak indul. Akár természetes körülmények között, vagy akár lombikban növekszik laboratóriumi körülmények között a beültetésig, az már egy kezdődő életnek tekinthető, és szerencsés körülmények között egészséges gyermek megszületését eredményezheti. A mi küldetésünk az, hogy új életek létrehozásával minél több gyermek születhessen.