Megtartják a TEK által betiltott Merkel-tüntetést

Vágólapra másolva!
Le kell fújnia a MostMi elnevezésű csoportnak a Pollack Mihály térre szervezett tüntetését. A rendőrség a Terrorelhárítási Központra hivatkozva az utolsó pillanatban közölte ezt velük. Az egyik szervező, Takács Bori az Origónak azt mondta, hogy jogi útra terelik az ügyet, a demonstrációt pedig mindenképpen megtartják a tervezett helyszín közelében, fél négytől. 
Vágólapra másolva!

A TEK az utolsó pillanatban próbálta meg ellehetetleníteni a MostMi, február 2-ára tervezett tüntetését - mondta a demonstráció egyik szervezője, Takács Bori az Origónak. Úgy véli, a döntéssel semmibe veszik a gyülekezés mindenkit megillető jogát. Arra a kérdésre, mit gondol arról, hogy pont az utolsó pillanatban kellett lefújniuk a tüntetést, úgy válaszolt, hogy nem akar feltételezésekbe bocsátkozni, pusztán a tényeket közli.

Mindenképpen lesz tüntetés

Takács Bori elmondta azt is, minden jogorvoslati lehetőséggel élni fognak az ügyben. Erről azonban részleteket még nem árult el, mert mint fogalmazott, "reggel óta folyamatosan egyeztetünk a jogászokkal, de előbb megtartjuk a tüntetést". Hozzátette, hogy a demonstráció a tervezett helyszín közelében, a Baross utca sétáló részén, a Kálvin tér és a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár között lesz, fél négytől. Elmondta azt is, az új helyszín kapcsán a rendőrséget már értesítették, a hatóság munkatársai folyamatosan egyeztetnek a szervezőkkel a helyszínen.

Takács Bori megkeresésünkre felidézte, hogy a MostMi már január 2-án bejelentette a rendőrségen, hogy Angela Merkel látogatásához időzítve, 2015. február 2-ára tüntetést szervez a Pollack Mihály térre. A múlt heti helyszínbejáráson a rendőrség mellett a TEK munkatársa is jelen volt, a tüntetés napjának reggeléig fel sem merült, hogy a területfoglalással probléma lehetne. Közölte azt is, hogy egyeztettek például a rendőrséggel a színpad helyéről, és térképet is készítettek a résztvevők érkezéséről.

Putyini hozzáállásról beszélnek

A MostMi elnevezésű csoport fél 10 után nem sokkal közleményben tudatta szerkesztőségünkkel, hogy a rendőrség ma reggel, az utolsó pillanatban hívta föl telefonon a tüntetés bejelentőit, szervezőit, hogy a TEK lezárta az egész teret, így demonstráció nem lehet a bejelentett helyszínen.

A MostMI kormányellenes tüntetése az Operaház elött, január 2-án Fotó: Szabó Gábor - Origo

"Tiltakozunk a régóta bejelentett tüntetésünk utolsó utáni pillanatban történő betiltása ellen" – fogalmaztak a közleményben, majd azt írták, hogy szerintük mindez "putyini hozzáállást tükröz", mert – "demokráciaellenes gyakorlat, hogy az előzetes egyeztetés során jóváhagyott tüntetési helyszínt a TEK a tüntetés reggelén kihúzza a szervezők és a demonstrálók lába alól, ez a tüntetés ellehetetlenítését jelenti".

A tüntetést a Facebookon szervezték, eddig mintegy 1400-an jelezték, hogy ott lesznek.

Reagált a TEK

A személy- és létesítménybiztosítási intézkedés nem jelenti egyetlen demonstráció betiltását sem - reagált hétfőn a Terrorelhárítási Központ azokra a sajtóhírekre, amik szerint betiltották volna az Angela Merkel budapesti látogatásához kapcsolódó Pollack Mihály téri tüntetést. A TEK az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: a biztosítási intézkedés által nem érintett területeken lehetőség van demonstrációk megtartására.

Magyarázatot vár az MSZP

Az MSZP szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében azt írja, hogy a rendőrséggel leegyeztetett rendezvény „meglepetésszerű betiltásának” két lehetséges magyarázata van. Úgy vélik, az egyik az, hogy a TEK hatalmas szakmai hibát követett el, mert korábban maguk is részt vettek a tervezett tüntetés helyszínbejárásán, és akkor nem emeltek kifogást.

Angela Merkel és Orbán Viktor Fotó: Bielik István - Origo

A másik lehetőség szerintük az, hogy a TEK csak Orbán Viktornak akart kedveskedni, vagy egyenesen az ő személyes utasítását hajtotta végre a kellemetlennek ígérkező tüntetés ellehetetlenítésével, a véleménynyilvánítás szabadságának korlátozásával. Ebben esetben azonban a TEK vezetői nemcsak a magyar közvéleménynek, hanem a német kancellárnak is magyarázattal tartoznak - írják a szocialisták a közleményben.

Orbán Viktor válaszára várnak

A történtek kapcsán Orbán Viktor miniszterelnöktől kér választ az Együtt. Közleményükben azt kérdezik, hogy ő utasította-e a Terrorelhárítási Központot, hogy tiltsa be a Pollack Mihály térre tervezett tüntetést. Az ellenzéki párt felszólította TEK-et, hogy „fejezze be a jogsértést, és ne akadályozza a demonstrációt”. Az Együtt szerint „Orbán Viktor testőrsége úgy viselkedik, mintha állam lenne az államban”, amely bármit megtehet, és amelyre nem vonatkoznak Magyarország törvényei.