Két Quaestor-céget is felügyelt Kiss Szilárd

Kiss Szilárd; Sesztakov, Ilja; Szijjártó Péter; Tóth Katalin; Győrffy Balázs
Budapest, 2013. szeptember 17. Kiss Szilárd moszkvai mezőgazdasági attasé, Ilja Sesztakov orosz mezőgazdasági miniszterhelyettes, Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára, Tóth Katalin, az agrártárca parlamenti, társadalmi és nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára és Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) országos elnöke (b-j) a Vidékfejlesztési Minisztériumban megrendezett magyar-orosz mezőgazdasági üzleti fórum megnyitóján 2013. szeptember 17-én. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
Nyolc, illetve öt évig felügyelőbizottsági tag volt két Quaestor-cégben az előzetesben ülő Kiss Szilárd. A törvényes működést felügyelte - a most szintén előzetes letartóztatásban ülő Quaestor-vezér Tarsoly Csabával és feleségével együtt.
Vágólapra másolva!

Felügyelőbizottsági tagként két quaestoros cégben is a törvényes működés őre volt a rejtélyes miniszteri biztos Kiss Szilárd, aki most a 700 milliós takarékbotrány miatt vesztegetés gyanújával előzetesben ül. A gyanú szerint rávett valakit, hogy a banki tartozását szerezze meg áron alul.

Évekig ügyelt a rendre

Az Orgovány és Vidéke Takarékszövetkezet felszámolásával összefüggésben vesztegetés gyanújával előzetes letartóztatásban lévő volt moszkvai agrárattasé és ál-miniszteri biztos Kiss Szilárd két quaestoros cégben is felügyelőbizottsági tag volt - derül ki a cégadatokból.

Kiss Szilárd egy rendezvényen 2013-ban Szijjártó Péter jelenlegi miniszterrel Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A Quaestor-csoport anyacégének, a Quaestor Pénzügyi Tanácsadó Zrt.-nek Kiss Szilárd - kis megszakítással - több mint nyolc évig, 2003 szeptemberétől 2011 szeptemberéig volt felügyelőbizottsági tagja - a most szintén előzetes letartóztatásban ülő Quaestor-vezér Tarsoly Csabával és feleségével.

Egy lichtensteini tulajdonú vállalkozás leánycégénél, a Quaestor Energetikai Zrt.-nél is megfordult Kiss Szilárd. Itt szintén felügyelőbizottsági tag volt, méghozzá több mint öt évig: 2006 májusától 2011 augusztusáig.

A kormányban büszkék rá

Bár vesztegetéssel gyanúsítják Kiss Szilárdot, a kormányban elismerik a munkáját. Nemrég Fazekas Sándor agrárminiszter beszélt arról, hogy Kiss Szilárd mint agrárattasé, jól végezte a munkáját. Például 2012-2013-ban huszonöt százalékkal nőtt a mezőgazdasági kivitel Oroszországba.

Fazekas Sándor miniszter elégedett volt Kiss Szilárd munkájával Fotó: Szabó Gábor - Origo

"Az ezen túlmenő tevékenységéről nincs tudomásom. Hogy magánemberként milyen tevékenységet folytatott, arra nincs rálátásom" - tette hozzá a tárcavezető.

Csak ál-miniszteri biztos

"Kiss Szilárd sem a Földművelésügyi Minisztériumban, sem a - feladat- és hatáskör szerinti jogelőd - Vidékfejlesztési Minisztériumban nem töltött be miniszteri biztosi pozíciót, így semmilyen formában nem hagyhattam jóvá miniszteri biztosi kinevezését - jelentette ki korábban Fazekas Sándor.

A miniszter ezt az LMP-s Szél Bernadett írásbeli kérdésére válaszolva írta. Korábban egyébként a másik valószínű tárca, a külügyi is azt közölte , hogy Kiss "semmilyen jogviszonyban nem áll" velük.

Kiss Szilárdot az MTI korábban miniszteri biztosként azonosította Forrás: Origo

Az agrárminisztérium válasza kevéssé érthető, hiszen a nemzeti hírügynökség is úgy hivatkozott tavaly májusban Kiss Szilárdra, mint a Vidékfejlesztési Minisztérium miniszteri biztosára. Az MTI a tárca Oroszországban dolgozó miniszteri biztosáról írt a moszkvai tudósításban.

Nem ő az első áltisztviselő

Nem Kiss Szilárd lenne az első olyan személy, aki miniszteri biztosnak adná ki magát, miközben nem az. Legutóbb az derült ki, hogy egy évig a sertésprogramért felelős miniszteri biztosként járta az országot a szekszárdi fideszes parlamenti képviselő, a trafikbotrányban is érintett Horváth István, pedig nem volt az.