Kossuthoz és Széchenyihez hasonlítják Göncz Árpádot

Meghalt Göncz Árpád volt köztársasági elnök
Göncz Árpád
Vágólapra másolva!
A rendszerváltás utáni első magyar köztársasági elnök sokak szerint legalább annyira jelképe a nemzeti egységnek, mint Széchenyi István vagy Kossuth Lajos. A különböző pártok szavazóinak többsége Göncz Árpádot tartja az eddigi legjobbköztársasági elnöknek.
Vágólapra másolva!

Göncz Árpádénál csak Kossuth Lajos és Széchenyi István emléke, öröksége testesíti meg jobban a nemzeti egységet - legalábbis ez derül ki egy friss közvélemény-kutatásból, amit a Publicus Intézet a Vasárnapi Hírek megbízásából készített. Az 1000 fő telefonos megkérdezésével készített reprezentatív felmérésben a válaszadók 29 százaléka mondta azt, hogy leginkább Széchenyi István testesíti meg a nemzeti egységet. Kossuth Lajos 23 százalékot kapott, így került a második helyre.

Göncz Árpád 19 százalékkal a harmadik helyre futott be.

A harmadik Magyar Köztársaság első elnöke megelőzte például a haza bölcsét, Deák Ferencet, akiről a válaszadók 14 százaléka gondolja azt, hogy személye nemzeti egység egyik jelképe. Kádár Jánosról 12 százalék véli ugyanezt, míg Nagy Imréről csak 4 százalék. Hothy Miklóst is 4 százalék jelölte meg ilyen személyként.

A válaszadók kétharmada, 66 százaléka szerint Göncz Árpád volt a legjobb köztársasági elnök eddig.

A második helyen messze lemaradva 9 százalékkal Áder János található, majd Sólyom László következik 4 százalékkal. Mádl Ferenc, és Schmitt Pál 2-2 százalékkal zárja a sort.

Göncz Árpádról minden párt szavazói úgy gondolják, hogy ő volt a legjobb köztársasági elnök. Az MSZP-re szavazó válaszadók 78 százaléka, a Fideszre voksolók 63 százaléka szerint áll az első helyen a rangsorban Göncz Árpád. A Jobbik szavazóinak 54 százaléka gondolja így.