Teljes hírzárlat a Parlamentben

Budapesten bérelnél lakást
Budapest Parlament
Vágólapra másolva!
Zárt körben értékelik a kormányzat eddigi munkáját az Orbán-kormány tagjai a Parlamentben. Az Origo úgy tudja, hogy a miniszterelnök tovább csökkentené a bürokráciát. A konferencia helyszínét teljesen lezárták az Országgyűlés épületében.
Vágólapra másolva!

Az Origo úgy értesült, hogy

a miniszterelnök tovább csökkentené a bürokráciát az államigazgatásban.

Többek között erről beszélt Orbán Viktor a kormányzati értékelő konferencián a Parlamentben. Az ülést a vadászteremben tartják, amit hermetikusan lezártak. Várhatóan kora este fejeződik be a tanácskozás.

Úgy tudjuk, eddig főleg gazdasági kérdések voltak napirenden, így például a migránsok ügye nem került elő a konferencián. Délután Garansztói György és Balog Zoltán a polgári Magyarország lehetőségeiről fog beszélni. A hivatalos program szerint délután ötkor véget fog érni a konferencia, de biztosan lesz csúszás.

A Parlamentben zajlik az értékelő konferencia Forrás: Thinkstock

Mint arról portálunk elsőként beszámolt, a Parlament épületében tartják majd a lassan két hónapja csúszó kormányzati értékelő konferenciát augusztus 25-én. Eredetileg július 3-án tartották volna, de nagyrészt a menekültügyi helyzet, majd a nyári szabadságolások miatt

folyamatosan halasztották.

A polgári berendezkedésért

A hivatalos közlés szerint a kormányzati konferencia a miniszterelnök nyitóbeszédével kezdődött, amelyben egy világos és egyértelmű pályát vázolt föl 2010-től napjainkig. Giró-Szász András államtitkár Orbán Viktort idézve azt mondta: "a teljes államapparátustól sok és odaadó munkára van szükség ahhoz, hogy Magyarország sikeresen tudja végbevinni és a mindennapok részévé tenni a polgári berendezkedés programját."

Giró-Szász András szerint sokat kell még tenni a polgári berendezkedésért Fotó: Polyak Attila - Origo

A kormányzati konferenciáról szóló sajtóértesülésekről az államtitkár azt mondta, hogy a miniszterelnök semmilyen kormányzati személyi kérdésben, sem tárcákat, sem konkrét személyeket illetően semmilyen megjegyzést nem tett a konferencián.

Nem lesznek cserék

Június 4-én jelentette be Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter, hogy várhatóan július 3-án belső konferenciát tart a kormány, amelynek célja, hogy a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet friss prognózisa és a minisztériumok munkaterve alapján meghatározza a következő három év feladatait. Információk szerint a konferencián értékelték volna az egyes tárcák teljesítményét is.

Lázár János beszélt először a konferenciáról Forrás: MTI/Bruzák Noémi

Úgy tudjuk, hogy a korábbi tervekkel szemben

várhatóan államtitkári cserék sem lesznek a kormányban a következő hónapokban,

pedig ezeket a konferencia után jelentette volna be Orbán Viktor miniszterelnök. Ami biztos, hogy Orbán Gábor, a Nemzetgazdasági Minisztérium adóügyekért felelős államtitkára távozott a kabinetből, mivel az üzleti életből jobb ajánlatot kapott.

Hagyomány

Hagyományteremtőnek szánja a kabinet a mai kormánykonferenciát, amelyen a tervek szerint értékelik a saját munkájukat. Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter korábban azt mondta:

ez lényegében egy kibővített kormányülés lesz, amelyen értékelik az elmúlt egy évet, illetve a 2010 óta tartó kormányzati munkát.

Lázár János elmondta, hogy több miniszter, így Varga Mihály nemzetgazdasági és Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere is felkérést kapott Orbán Viktor kormányfőtől, hogy a különböző panelekhez hozzászóljanak.

Varga Mihály is szót kap a konferencián Forrás: MTI/Kovács Tamás

A kormánykonferencián részt vesz Cséfalvay Zoltán, Magyarország OECD- és UNESCO-nagykövete is, aki az InfoRádió Aréna című műsorában elmondta, hogy az eseményen ismerteti a szervezet legújabb jelentését, a következtetéseket ebből várhatóan a kormány vonja le.

A kormánykonferencia után a személyi változásokról a kabinetben, illetve az államtitkári szinten Orbán Viktor miniszterelnök várhatóan szeptember 15-éig dönt.