Dzsihádista videókat nézett a vonatos lövöldöző

Vágólapra másolva!
"Célzott és előre kitervelt" volt az Amszterdam-Párizs szuperexpresszen négy nagy nappal ezelőtt elkövetett támadás a párizsi ügyészség szerint.
Vágólapra másolva!

A vasúti kocsiban dzsihadista beszédekről készült felvételeket nézett új mobiltelefonján az a 26 éves marokkói férfi, aki lövöldözésre készült az Amszterdamból Párizsba tartó expresszvonaton még múlt pénteken - közölte a párizsi ügyészség. A nyomozás vezetője terrortámadásnak minősítette az ügyet, és kitalációknak nevezte a férfi olyan állításait, hogy a fegyvereket egy bőröndben találta egy brüsszeli parkban, ahol hajléktalanként élt.

Benzin is volt nála

A férfi nem volt pénz nélkül a támadás idején. Brüsszelben szállt fel a vonatra, ahol készpénzzel fizette ki az első osztályra szóló jegyének 149 eurós költségét - mondta sajtótájékoztatóján Francois Molins párizsi főügyész. Az új telefonját aznap aktiválta.

Az ügyész szerint a merénylők gyakran használnak a támadások során új mobiltelefont, amelyet a hatóságok nem tudnak beazonosítani.

Azt is lehet már tudni, hogy milyen fegyvereket vetett volna be az utasok ellen. Egy keletnémet gépkarabély volt nála mintegy 270 tölténnyel, továbbá egy Luger típusú pisztoly, egy kés, valamint egy üveg (fél liternyi) benzin. Az ügyész - aki a gyanúsított előzetes letartoztatásba helyezését kérte, miután a kihallgatása kedden este befejeződött - elmondta: a nyomozás megpróbálja kideríteni, honnan származnak a fegyverek, voltak-e tettestársak, és ki finanszírozta a támadást.

Repülővel jött Európába

A marokkói férfi neve Ajjúb al-Kazzáni, 2007 és 2014 között Spanyolországban élt, ahova 18 évesen, az apjához érkezett. A dzsihádot éltető gondolatait már akkor sokat hangoztatta. 2010-ben kábítószer-kereskedelem miatt elítélték. A spanyol titkosszolgálatok 2014 elején jelezték a francia társszerveknek, hogy a férfi Franciaországba indult.

Ott egy mobilszolgáltatónál dolgozott február és április között. A munkáltatója azért bocsátotta el fél évre szóló szerződése ellenére, mert spanyol személyi okmányokkal nem dolgozhatott tovább Franciaországban.

Al-Kazzáni 2015. május 10-én Berlinből Törökországba indult repülőgéppel.

Azt nem tudni egyelőre, hogy továbbment-e Szíriába, és hogy ott csatlakozzon az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezethez.

Európába Albánián keresztül tért vissza június 4-én, oda a szíriai határ közelében található Antakya nevű török városból érkezett repülővel.