Amerikai tengerészgyalogosok intézték el a szuperexpressz támadóját

Vágólapra másolva!
Terroristaként kezelik a francia hatóságok azt a 26 éves marokkói fiatalembert, aki egy Kalasnyikovval és egy vágófegyverrel felfegyverkezve három embert megsebesített az Amszterdam és Párizs között közlekedő szuperexpresszen. Megsérült az egyik amerikai tengerészgyalogos is, aki a támadót legyűrte.
Vágólapra másolva!

A sebesültek között van Jean-Hugues Anglade francia színész is; megvágta a kezét, amikor betörte a vészjelző üvegét – számolt be a USA Today.

Hallották, ahogy betáraz

A La Voix Du Nord című lap azt írta, hogy a két amerikai tengerészgyalogos meghallotta, amint a támadó betárazza a gépfegyvert a mosdóban, így még az előtt leteperték, hogy a fülkében tüzet nyithatott volna.

Az AP úgy tudja, hogy egy harmadik amerikai, egy diák, Anthony Sadler is segített a férfi lefegyverezésében; ő a két tengerészgyalogossal együtt utazott. Segített nekik egy Franciaországban élő brit, Chris Norman is.

A két szabadságos katonát Spencer Stone-nak és Alek Skarlatosnak hívják, Stone sérült meg.

Bernard Cazeneuve francia belügyminiszter is a helyszínre utazott Forrás: AFP/Philippe Desmazes

Káosz a vonaton

Sadler beszámolója szerint azonnal kitört a pánik a vonaton, miután eldördült az első lövés, és megjelent a fegyveres a fülke ajtajában.

„Amint felhúzta a kakast, Alek felüvöltött: Spencer, mozdulj! És Spencer végigrohant az ülések közötti folyosón – számolt be az AP-nek. – Spencer leteperte a fickót, Alek pedig kicsavarta a fegyvert a kezéből, de a pasas akkor előkapott egy sniccert, és megvágta vele párszor Spencert. Aztán hárman addig ütöttük, míg el nem ájult.”

Marokkói a terrorista

A támadó a marokkói Sliman Hamzi – jelentette be a francia televízióban egy rendőrtiszt.

Az AFP meg nem nevezett forrásokra hivatkozta azt jelentette, hogy a férfi nem volt ismeretlen a francia hírszerzés előtt.

Barack Obama elnök is köszönetét fejezte ki a támadó legyűrőinek.