Nem csak Balog Zoltán nevezné át a Ságvárit

Ságvári Endre gimnázium
Ságvári Endre gimnázium, Szeged
Vágólapra másolva!
A szegedi Ságvári Endre Gyakorló Gimnázium átnevezése mellett foglalt állást hét civil szervezet. A végső döntést azonban nem ők, hanem Balog Zoltán miniszter mondja majd ki. 
Vágólapra másolva!

A hét szervezet allásfoglalása szerint „azon bajtársaik nevében, akiket a kommunista hatalom - Ságvári és elvtársai nevében - kivégeztetett, bebörtönzött, vagy internált” nem engedhetik meg, hogy egy sztálinistáról iskolát nevezzenek el.

Május végén biztosan új nevet kap az iskola Forrás: szeged.hu

A dokumentumot a Politikai Foglyok Szövetsége, a Történelmi Igazságtétel Bizottság, az 1945-1956 Közötti Magyar Politikai Elítéltek Közössége, az 1956-os Magyar Szabadságharcosok Világszövetsége, az 56-os Szövetség, a Recski Szövetség, és a SZORAKÉSZ - Szovjetunióban volt magyar Politikai Rabok és Kényszermunkások Szervezetének jegyzi. A kezdeményezéssel egyetértését fejezte ki a Hortobágyi Kényszermunkatáborokba elhurcoltak Egyesülete is.

Nem lehet példa

Úgy vélik, a 21. században, negyed évszázaddal a kommunista rezsim összeomlása után megengedhetetlen, hogy iskola viselje Ságvári Endre nevét, aki életét a sztálini típusú kommunista berendezkedés magyarországi kiépítésének szentelte.

Ő és az általa képviselt sztálinista eszmék méltatlanok arra, hogy egy iskola névadói legyenek, s a gyermekek elé példaként állítsák - rögzítették, hozzátéve: a rendszerváltás után már több tucat helyen lecserélték a nevét, remélik Szegeden is ez fog történni.

A miniszteré a döntés

Az iskola neve körül már hónapok óta nagy vita dúl, a végső döntést május végén mondja ki az Emberi Erőforrások Minisztériuma. Korábban a fenntartó szegedi egyetemnek a Hunyadi János és a Szent-Györgyi Albert neveket javasolták, de – mint fogalmaztak – hajlandóak más ötleteket is megfontolni. Az egyetem rektora ezért válaszában a semleges, Szegedi Tudományegyetem Gyakorló Általános Iskola és Gimnáziuma elnevezést javasolta Balog Zoltán tárcavezetőtől.