Nem enged a minisztérium, át kell nevezni a Ságvárit

Ságvári Endre gimnázium
Ságvári Endre gimnázium, Szeged
Vágólapra másolva!
Nem enged az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a tiltakozási hullám ellenére biztosan átnevezik a Ságvári Endre Gimnáziumot. Rétvári Bence államtitkár szerint azonban az új névről egyeztetni kell az érintettekkel. 
Vágólapra másolva!

Levélben kérdezte meg Balog Zoltántól, az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetőjétől Szabó Sándor szocialista országgyűlési képviselő, miért kell átnevezni a Ságvári Endre Gimnáziumot, amikor erre nincs egyértelmű törvényi kötelezettség – adta hírül a Délmagyar.hu.

Nem maradhat Ságvári Endre a gimnázium neve Forrás: szeged.hu

A levélre a miniszter helyett Rétvári Bence, az Emmi államtitkára válaszolt. Ebben a politikus – mint ahogy korábban – a Magyar Tudományos Akadémia állásfoglalására hivatkozott. Ez kimondja, hogy Ságvári Endre neve a kommunista áldozatvállalás jelképe lett, így közterület elnevezésére nem ajánlják. A politikus ezért továbbra is ragaszkodik ahhoz, hogy átnevezzék az intézményt, de az új névvel kapcsolatban a minisztérium mindenképpen meg akarja hallgatni a felmerülő véleményeket.

A Facebookon is tiltakoztak

Az Origo elsőként adott arról hírt, hogy a 60 éves gimnázium átnevezéséről egy tavalyi törvénymódosítást követően Balog Zoltán dönthet, aki az átnevezés mellett tette le a voksát. A hír nemcsak Szegeden, hanem az egész országban hatalmas indulatokat szült. A Facebookon megalakult a „Ne nevezzék át a Ságvárit” csoport, amelynek már több mint tízezer tagja van.

Rétvári Bence egyeztetne az iskola új nevéről Forrás: Origo

Széttrollkodták Rétvári oldalát

Az iskola volt és jelenlegi diákjai még tüntetést is kilátásba helyeztek, a Ságvári egyik rangidős tanára pedig nyílt levelet írt azoknak a politikusoknak, akik a Ságváriba jártak. Később a diákok akciót szerveztek, összehangolt támadást indítottak Rétvári Bence Facebook-oldala ellen, de a jelek szerint ez sem hatotta meg a minisztériumot.