Az Alkotmánybíróság volt elnöke Rómába megy

Paczolay Péter alkotmánybíró Foglalkozás SZEMÉLY Budapest, 2015. február 23.
Paczolay Péter leköszönő elnök az Alkotmánybíróság általa vezette teljes ülésén Budapesten, az Alkotmánybíróság székházában 2015. február 23-án. Paczolay Péter elnöki megbizatása
Budapest, 2015. február 23. Paczolay Péter leköszönő elnök az Alkotmánybíróság általa vezette teljes ülésén Budapesten, az Alkotmánybíróság székházában 2015. február 23-án. Paczolay Péter elnöki megbizatása 2015. február 24-én lejár, hivatalát utódja, Lenkovics Barnabás veszi át. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Vágólapra másolva!
Majdnem egy év kellett hozzá, de eldőlt a római nagyköveti poszt sorsa. Ahogy azt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter korábban megígérte, a kormány az Alkotmánybíróság volt elnökét küldi Olaszországba.
Vágólapra másolva!

Most már biztos, hogy Paczolay Péter lesz Magyarország római nagykövete – tudta meg az Origo. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter még tavaly decemberben az Országgyűlés külügyi bizottságában beszélt arról, hogy az Alkotmánybíróság leköszönő elnökét szeretné a poszton látni.

Paczolay Péter már a fogadó nyilatkozatot is megkapta, hamarosan utazik Rómába. Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A Külgazdasági és Külügyminisztérium kérdésünkre megerősítette Paczolay kinevezését. Az új római nagykövet már a fogadó nyilatkozatot (agrément-t) is megkapta az olasz külügyminisztériumtól, kihelyezése pedig a közeljövőben várható – írták.

Paczolay Péter megbízatása február 24-én járt le. Utódja Lenkovics Barnabás lett az Alkotmánybíróság élén.

Vitatott római poszt

Bár a Külgazdasági és Külügyminisztérium átalakítása szinte teljesen lezárult, a római nagyköveti poszt sorsa sokáig kérdéses volt. A korábbi jelölt, Szentmihályi Szabó Péter kinevezését hevesen támadta az ellenzék, elsősorban Csurka Istvánhoz köthető múltja és diplomáciai tapasztalatlansága miatt.

A költő, író, műfordító tavaly júliusban maga döntött úgy, hogy nem akar nagykövet lenni. A Corriere della Sera olasz lapnak adott interjújában ezt azzal indokolta, hogy „nem akarta megzavarni az Olaszország és Magyarország közötti kapcsolatokat”. Szentmihályi Szabó tavaly októberben elhunyt.

Jönnek még újak

A kormány tavaly nyáron kezdte el a nagykövetek lecserélését, csaknem minden harmadik posztra új ember került. Az átalakítás ráadásul még nem ért véget, a minisztérium tájékoztatása szerint jelenleg is 14 nagykövet felkészülése tart, többek között a marokkói, norvégiai és olaszországi misszióvezetőé is.