Vihar: kidőlt fákhoz riasztják a tűzoltókat

vihar
Vágólapra másolva!
A viharos szél miatt főként kidőlt fákhoz riasztották a tűzoltókat Tolna, Csongrád és Somogy megyében, de volt, ahol egy lakóház tetőszerkezete rongálódott meg. Az előrejelzésnek megfelelően szerdán délután viharossá fokozódó széllel, esővel hidegfront érte el az országot. 
Vágólapra másolva!

Lakóház tetejét tépte le a szél

A Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tájékoztatása szerint a 6-os főút tolnai szakaszán több kidőlt fa akadályozza a forgalmat a 118-as kilométerszelvény közelében, és hasonló a helyzet Izmény Fő utcájában is. Szárazdon egy lakóház tetejét tépte fel az erős szél, Kajdacson egy udvaron álló fa dőlt rá a szomszédos családi házra.

Ugyancsak Tolnában a 63-as főúton a 22-es km-nél, Nagydorog közelében egy fa dőlt az úttestre este 8 óra tájban - adta hírül az Útinform. A főutat teljes szélességében lezárták körülbelül egy órára.

Zivatarfelhők Zalaegerszeg felett Forrás: MTI/Varga György

15 méteres fa dőlt

A somogyi megyeszékhelyen, Kaposváron ugyancsak kidőlt fák és leszakadt ágak eltávolításához hívják a tűzoltókat. A Fő utcában egy személyautóra dőlt egy fenyő, a Guba Sándor utcában pedig a buszmegálló előtt akadályozza a forgalmat egy 15 méter magas kidőlt fa. Több helyen elektromos felsővezetékek is megrongálódtak.

Van, ahol áll a forgalom

Folyamatosan dolgoznak a tűzoltók Csongrád megyében a vihar miatt - közölte a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság sajtószóvivője szerda éjjel. A legrosszabb a helyzet a 45-ös számú főúton Szentes és Hódmezővásárhely között, ahol több helyen áll a forgalom az úttestre dőlt fák miatt. A legtöbb riasztás Kistelek, Ópusztaszer, Szentes, Csengele, Mártély és Mindszent térségéből érkezik. Ópusztaszer, Pusztaszer és Csengele térségében közép- és kisfeszültségű villanyvezetékek is megsérültek.

A viharos szél este érte el Csongrád megyét, és a Kistelek-Csongrád-Szentes vonalban volt a legintenzívebb, de gyorsan csitult - tájékoztatta Bozóki László, az Országos Meteorológiai Szolgálat Szegedi Magaslégköri Obszervatóriumának munkatársa az MTI-t. Elmondta: a térségben óránként 65-75 kilométeres szél fújt a vihar idején, amely átlagosan 15-20 milliméter csapadékot hozott. A vihar már elhagyta a térséget.

Így vonult a vihar

Szerdán késő délutántól északnyugat felől több helyen viharossá fokozódó széllel hidegfront érte el az országot, amely este áthaladt a Duna vonalán, majd a késő esti, éjféli órákban az ország délkeleti részére érkezett. A viharzóna által letarolt északnyugati területeken szerda délután 4 óra magasságában 15 fok volt, míg az akkor még érintetlenül hagyott déli országrészben 28, sőt, akár 29 fokot is mutattak a hőmérők. A Balatontól délre volt a legerősebb szél, amely 18-19 óra körül érte el a csúcspontját. Siófokon 90 km/órás széllökéseket is mértek. Villámzónák is kialakultak, például a Siófok-Paks tengelyen, illetve Budapesttől északra és délre, amelyek estére továbbhaladtak kelet felé.

Borult idő a Batthyány térről Fotó: Polyák Attila - Origo

Lehűlést hoz a front

A meteorológiai szolgálat azt írta: csütörtökre virradó éjszaka a front hatása a keleti, délkeleti országrészben is lecseng. A zivatarok kelet felé elhagyják az országot. A szél fokozatosan veszít erejéből. Csütörtök napközben már sehol sem valószínű zivatar.

Az előrejelzés szerint csütörtökön a legalacsonyabb hőmérséklet 10-15, a legmagasabb hőmérséklet 21-25 fok között alakul.

Zivatarfelhők Szentgotthárd felett Forrás: MTI/Varga György

Németországban tornádó volt

Egy ciklon hosszan elnyúló hidegfrontja - amely csütörtökre virradóra hazánk felett is átvonul - kedden heves zivatarokkal érte el a Benelux-államokat, majd Németország északi részén is komoly viharokkal vonult át.

Egy tornádó tölcsére egy erdő felett az észak-németországi Bützow város közelében Forrás: MTI/EPA-DPA/Hein-Godehart Petschulat / Handout

A Rostock közelében fekvő Bützow városkában F3-as erősségű tornádó is lecsapott. A pusztító erejű forgószél alig néhány perc alatt súlyos károkat okozott, megrongálta a polgármesteri hivatal épületét, egy templomot és a város kórházát. A lezuhanó tetőcserepek és a tornádó által felkapott egyéb tárgyak megsebesítettek 30 embert.

Légi felvétel Bützow város megrongálódott házairól Forrás: MTI/EPA-DPA/Jens Büttner

Cikkünket folyamatosan frissítjük.