Lázár János elővette a "Brüsszel támadja a rezsicsökkentést" fegyvert

Lázár János sajtótájékoztató
Vágólapra másolva!
Az Első Nemzeti Közműszolgáltatóban látja a rezsicsökkentés garantálásának és folytatásának zálogát a kormány - erről Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter beszélt csütörtökön. Szerinte Brüsszel megint támadja a rezsicsökkentést.
Vágólapra másolva!

A miniszter emlékeztetett: az Első Nemzeti Közműszolgáltató a közelmúltban kezdte meg működését, jelenleg 300 postán van lehetőség arra, hogy az emberek csatlakozzanak az állami gázszolgáltatóhoz. Megerősítette egyúttal, hogy legkésőbb az év végén megkezdi a cég az áramszolgáltatást, és belépnek majd a távhőszolgáltatás piacára is. Az állami szolgáltató nem csaphatja be az ügyfeleit, mert az az ügyfeleké, a profitot pedig nem viszik ki a profitot és nem is fizetnek milliós menedzseri pénzeket havonta - tette hozzá.

Újabb támadás

Lázár János arról is beszélt, hogy meg kell védeni a rezsicsökkentést az Európai Bizottság "támadásától", a brüsszeli testület szerint ugyanis ellentétes az uniós joggal az eddigi 25-30 százalékos magyarországi rezsicsökkentés. A kormány a jövő héten tárgyalja meg a Brüsszelnek az ügyben adandó választ, amellyel megindulhat a párbeszéd a kabinet és a bizottság között - közölte a miniszter.

Lázár János sajtótájékoztató Fotó: Polyák Attila - Origo

Béremelések a közszolgálatban

30-50 százalékos béremelést javasol a közszolgálatban dolgozóknak (tűzoltóság, katasztrófavédelem) a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Lázár János javaslatát a jövő héten teszi meg a kormánynak. A miniszter szerint az életpályamodellek rendszere láthatóan bevált, idén júliustól a rendvédelmi dolgozók juttatása növekedik átlagosan 30 százalékkal, tavaly megindult a pedagógus életpályamodell, s idén 6400 háziorvos is 130 ezer forinttal többet kap havonta.

Uniós pénzek veszélyben

A 700 milliárdnyi, befagyasztott uniós támogatási programról Lázár János azt mondta, a három felfüggesztett programban összesen 150 milliárd forint van ténylegesen veszélyben, mert a többit már kifizették. Arról nem szólt, hogy az esetleges uniós büntetés milyen terhet jelent majd a költségvetésnek. Állítása szerint már 2010-ben jelezte, hogy gond lehet a pályázati gyakorlattal, de mint fogalmazott, "nem hallgattak rá".

Az M4-es nem folytatható

Az M4-es biztosan nem folytatható az eredeti tervek szerint, mert nincs erre a költségvetésben 100 milliárd forint - mondta a miniszter, de Szolnok és az M0-ás, illetve Szolnok és az M5-ös vonatkozásában megépíthető lehet az összekötő út.

Megrohad a műanyag bilincs

A brókerbotrány szereplői már előzetesben várják, hogy megrohadjon a csuklójukon a műanyag bilincs - mondta Lázár János, aki szerint három brókercégnél összesen mintegy 22 milliárd forinttal ragadtak bent a jelentős kockázatot vállaló önkormányzatok. A kormányablakokban ugyanakkor Quaestor-ügyintézési pontokat állítanak fel, várhatóan már hétfőtől.

Kisebbségben maradt

A devizahitelt felvett autóhitelesek esetleges kártalanításáról Lázár azt mondta: szerinte ez komoly gond és hasonló mértékű csalás, mint a deviza alapú lakáshiteleké, de az autóhitelesek kártalanításával saját bevallása szerint jelenleg kisebbségben van a kormányon belül.

Lázár János sajtótájékoztatójáról készült tudósításunkat ITT olvashatja.