Varga Mihály: Új korszakba lépett a magyar nemzet

Vágólapra másolva!
A magyar nemzet egy új korszakba lépett, amely az utóbbi évek közös erőfeszítésével valósult meg – hangsúlyozta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter Szabadkán.
Vágólapra másolva!

Ünnepi beszédében a politikus kiemelte: a magyarok számára a szabadság az egyik legfontosabb érték, a személyes szabadság azonban nem létezhet a „nemzeti önrendelkezés őrző bástyái nélkül”. Mint fogalmazott: a kormány a nemzeti eszmét megtartva alkotja újjá Magyarországot, és az utóbbi években bizonyosságot nyert, hogy „az önálló, az önrendelkezés jogára építő politika nem kudarcos, hanem ellenkezőleg, Magyarország és a magyarság sikeréhez vezető út”.

Tőlünk függ az új korszak

„Mára már elmondhatjuk, hogy van saját nemzeti alaptörvényünk, saját nemzeti gazdaságpolitikánk, amely révén a saját lábunkon állunk, egyesítettük a világban szétszórt nemzetünket, és vannak saját erőből megvalósított eredményeink, amelyeket senki sem kérdőjelezhet meg. Beléptünk tehát a magyar nemzet egy új korszakába, amelyet az elmúlt évek közös erőfeszítésével teremtettünk meg.

Az, hogy milyen lesz ez az új korszak, tőlünk függ. A magyar kormány ezért nem ország-, hanem nemzetstratégiában gondolkodik. A nemzeti gondolat áll a politikai akarat mögött, a nemzeti gondolat jelenik meg a mindennapok gyakorlatában” - fogalmazott beszédében Varga Mihály.

Az önfeladás bűn

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke azt hangsúlyozta, hogy egy nemzet életében egyetlen bűn van: az önfeladás. Beszédében kitért Szerbia és a vajdasági magyarság nehéz gazdasági helyzetére és a megoldandó gondokra.

Megfogalmazása szerint a vajdasági magyarságnak a jelenlegi helyzetben reálisan kell felmérnie helyzetét, egymásba kell kapaszkodnia, meg kell valósítania a magyar kormánnyal közösen megfogalmazott programokat, és akarnia kell együttműködni a szerbiai partnerekkel. „Amire most leginkább szükségünk van, az a kohézió. Mert csak akkor tudunk szembemenni a negatív folyamatokkal, lassítva, megállítva azokat” - szögezte még le a vajdasági politikus.