Semjén Zsolt Simicska Lajosról is beszélt

Semjén Zsolt Budapest, 2014. december 28.
Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes interjút ad a Magyar Távirati Irodának dolgozószobájában 2014. december 15-én.
MTI Fotó: Mohai Balázs
Budapest, 2014. december 28. Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes interjút ad a Magyar Távirati Irodának dolgozószobájában 2014. december 15-én. MTI Fotó: Mohai Balázs
Vágólapra másolva!
Ismét Semjén Zsoltot választotta elnökévé a Kereszténydemokrata Néppárt szombati tisztújító országos választmányi ülésén Budapesten. A zárt ülésen szóba került Simicska Lajos és Orbán Viktor konfliktusa is.
Vágólapra másolva!

Simicska Lajos ügyét most kell megoldani, nem 2017-ben – az Origo értesülése szerint többek között erről is beszélt Semjén Zsolt, a KDNP elnöke pártja szombati tisztújító gyűlésén. A politikus szerint a következő időszakban álkeresztény pártot próbál majd létrehozni a baloldal, hogy megossza a vallásos szavazókat.

Harrach Péter, a párt frakcióvezetője szerint a Hír Televízió pótolható, de a Magyar Nemzetet vissza kell szerezni. Úgy látja, azz az intellektuális súlyt, amit a politikai napilap képvisel, nem lehet csak úgy pótolni. Mint arról korábban beszámoltunk, a héten is folytatódott a felmondási hullám a Simicska-médiabirodalomban.

Semjén Zsolt maradt a KDNP elnöke Forrás: MTI/Mohai Balázs

Hárman nem szavaztak Semjénre

A 119 küldött közül 116-an szavaztak Semjén Zsoltra, így újabb két évig ő maradt a KDNP elnöke. Bagdy Gábor, Hargitai János, Harrach Péter, Rétvári Bence, Seszták Miklós, Simicskó István és Soltész Miklós személyében hét alelnököt is választottak. A legtöbb voksot (97) Simicskó istván szerezte. A fegyelmi bizottság elnökévé ismét Rubovszky Györgyöt választották, aki 103 szavazatot kapott.

A küldöttek elfogadtak három nyilatkozatot. Az egyikben hitet tesznek az ukrajnai konfliktus békés rendezése és egy demokratikus, a nemzeti kisebbségek jogait tiszteletben tartó, független Ukrajna léte mellett. A második dokumentumban felemelik szavukat a vallásgyalázással szemben, amelyet nem lehet más jogokkal legitimmé tenni. A harmadik nyilatkozatban kiállnak – erkölcsi kötelességből is – az Iszlám Állammal szembeni fellépés mellett, a dzsihadisták által elkövetett keresztényüldözésekkel szemben.

Rubovszky György, a KDNP főügyésze 103 szavazatot kapott Forrás: MTI/Kovács Tamás

Zárt körben

A kisebbik kormánypárt tisztújítása a sajtó teljes kizárása mellett zajlott le, még a Magyar Távirati Iroda sem mehetett be a terembe. Egyébként a KDNP-nél a korábbi években sem volt nyilvános az elnökválasztó gyűlés. A rendezvényen a Fidesz–KDNP-t Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter képviselte, aki Barankovics-emlékérmet vehetett át.

A párt politikusai közül gyakorlatilag az összes miniszter, államtitkár és parlamenti képviselő megjelent. A küldöttek létrehoztak egy új pozíciót is a pártban, mégpedig az ügyvezető alelnöki tisztséget. A tisztséget a következő két évben Hargitai János tölti majd be.

Két helyen oszlattak

A megyei választmányoktól érkezett jelölések alapján Semjén Zsolt volt az egyetlen jelölt az elnöki posztra. A KDNP tájékoztatása szerint helyi szinten teljes tisztújítás zajlott le. Feloszlatás Egerben és Budapest XIII. kerületében történt, az új alapszervezetek alakulása részben megtörtént, részben folyamatban van.