Más választott Hende Csaba helyett

Mikola István; Hende Csaba; Fülemen Róza diplomata ÉPÜLET Foglalkozás FOTÓ ÁLTALÁNOS házaspár koncert Közéleti személyiség foglalkozása politikus politikus felesége SZEMÉLY templom Párizs, 2011. október 22.
Hende Csaba (k) honvédelmi miniszter és Mikola I
Párizs, 2011. október 22. Hende Csaba (k) honvédelmi miniszter és Mikola István (j) Magyarország OECD nagykövete beszélgetnek a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara, Liszt Ferenc születésének 200. évfordulója alkalmából az Invalidusok templomában tartott koncertje előtt. Balra Fülemen Róza, Mikola István felesége áll. MTI Fotó: Pörneczi Bálint
Vágólapra másolva!
Mindig a delegáció tagjaitól külön, saját szobában száll meg Hende Csaba, így történt ez a 2011-es párizsi útján is. A honvédelmi miniszter azonban így is háromszor annyit költött szállásra a francia fővárosban, mint Mikola István külügyi államtitkár tavaly ugyanitt. A repülőjegyekről viszont hallgat a tárca.
Vágólapra másolva!

Amit szabad a főnöknek, nem szabad egy beosztottnak? Nagyon úgy tűnik, hogy míg a honvédelmi miniszter megteheti, hogy parlamenti osztályvezetőjével együtt 252 ezer forintért szálljon meg egy éjszakára Párizsban, addig a kormány államtitkárai ugyanezt harmadannyiból is ki tudják hozni.

Hende Csaba és kolléganője negyedmilliót költött egy éjszakára Forrás: MTI/Bruzák Noémi

Egy éjszaka negyedmillióért

A Honvédelmi Minisztérium a Blikk közérdekű adatigénylésére válaszolva adta ki, hogy Hende Csaba 2011. október 23-án parlamenti osztályvezetőjével, dr. Szajlai Mónikával együtt 252 ezer forintért szállt meg egy éjszakára egy párizsi szállodában. A tárca honvédelmi és nemzetbiztonsági okokra hivatkozva semmit nem árult el az utazás részleteiről.

Pikáns adalék, hogy Hende Csaba három és fél éve még nős ember volt, később viszont elvált, és idei vagyonnyilatkozatában már a nála 17 évvel fiatalabb Szajlai Mónikát tüntette fel élettársaként. Partnere ráadásul pont akkor ünnepelte a születésnapját, amikor kettesben elutaztak a hivatalos útra, egy ünnepi Liszt-koncertre és az 1956-os forradalom évfordulójára.

Drágább, mint a repülőjegy

A honvédelmi minisztérium adatai szerint a párizsi út összesen 468 ezer forintba került. Egy ilyen külföldi látogatás költsége a szálláson kívül a repülőjegyből, a napidíjból és a dologi kiadásokból (például taxiszámla) adódik össze. A napidíj összege annak megfelelően változik, hogy kell-e étkezésre külön költeni.

Ez azt jelenti, hogy Hende Csaba és Szajlai Mónika hotelszobája többe került, mint bármi más az út alatt, az extra kiadásokra együttvéve 216 ezer forint jutott.

A miniszter és a titkárságvezető útja összesen 468 ezerbe került Forrás: AFP/Kenzo Tribouillard

Mindig külön alszik

A kormányzati utaztatásokat szervező cégeket közbeszerzési pályázat alapján választják ki. A Honvédelmi Minisztérium kérdésünkre leszögezte, hogy a miniszter összes hivatalos külföldi útját az ezekért felelős helyettes államtitkárság szervezi. A tárcavezető sosem foglalkozik a szálláshelyek kiválasztásával, arról mindig csak az utazás előtt értesül.

"A miniszter minden esetben a delegáció tagjaitól külön, saját szobában száll meg, így történt ez a szóban forgó út során is" - írták. A sajtóosztály azt is leszögezte, hogy dr. Szajlai Mónika soha nem volt a miniszter titkárnője vagy közvetlen beosztottja, hanem jogász végzettséggel, szakvizsgával a minisztérium középvezetőjeként dolgozott.

Négy nap alatt hozta össze

A 126 ezer forint nemcsak magánembereknek, hanem állami tisztségviselőknek is kiemelkedően magas egy szállodai szobáért. Egy magyar államot képviselő politikusnak természetesen posztjának megfelelő szállás jár, de mégis szembetűnő, hogy Mikola István, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára tavaly négy nap alatt költött annyit, mint Hende Csaba.

Mikola István és kísérője mindössze 76 ezerből szállt meg naponta Forrás: MTI/Soós Lajos

A parlamentben korábban Mesterházy Attila szocialista képviselő kérte ki a külügyi tárca utazásainak költségeit. A táblázatból kiderül, hogy Mikola tavaly november végén négy napot, összesen három éjszakát töltött Párizsban, az OECD ülésén. A biztonságpolitikai és nemzetközi együttműködésért felelős külügyi államtitkár szintén csak egy kísérőt vitt magával, útjuk összesen 511 842 forintba került, tehát nem sokkal többe, mint Hende Csaba és Szajlai Mónika egyéjszakás kiruccanása.

A napidíjra 38 ezer jutott

Különösen szembetűnő a különbség a szálloda árában: Mikola István és kísérője összesen három éjszakát aludt a francia fővárosban, ezért 230 ezer forintot, azaz napi 76 ezer forintot fizettek.

Az államtitkárék repülőjegye 243 ezer forintba került, napidíjra pedig a négy nap alatt 38 ezer forintot költöttek, más kiadásuk nem volt, bár az OECD-ülésen valószínűleg kaptak ebédet és vacsorát is.

Luxus és szoba kilátással

Bár a Honvédelmi Minisztérium nem hozta nyilvánosságra, hogy melyik szállodában lakott 2011-ben a tárcavezető, 126 ezer forintos áron Hende Csaba a legjobb hotelek közül válogathatott. Ha a politikus és későbbi élettársa egy szobában aludt, jelenlegi árfolyamon ebbe bőven belefér egy nagy, kétágyas szoba a Marriottban, kilátással a Champs-Élysées sugárútra. De ha külön foglaltak szobát, az árból még akkor is kijött egy szoba kilátással a francia főváros szívében található Hotel Du Louvre-ban, amely az elegáns Hyatt lánchoz tartozik.

Egy páratlan kilátású szoba is kijöhetett az árból Forrás: Marriott Hotel

Business vagy economy?

Szerettük volna megkérdezni, milyen osztályra szólt Hende Csaba és Szajlai Mónika repülőjegye, a minisztériumtól azonban erre nem kaptunk választ. Annyi biztos, hogy első osztályú jegy csak a minisztereknek jár, kísérőjüknek economy osztályon kell utazniuk. Azt egyelőre nem tudni, hogy a 216 ezer forintból mennyi volt a repülőjegy ára, és mennyi a napidíj. Mindenképpen furcsa, hogy a luxusszálloda árához képest a tárca szerint milyen kevés pénzbe került a két párizsi jegy, különösen, ha az egyik első osztályra szólt.

Számíthat kellemetlen kérdésekre

Hende Csaba negyedmilliós hotelköltsége már az ellenzéki politikusokat sem hagyta hidegen. Az Együtt máris lemondásra szólította fel a honvédelmi minisztert, mert tűrhetetlennek tartják, hogy Hende Csaba közpénzből fizette „párizsi kéjutazását”.

Bár a honvédelmi és rendészeti bizottság e heti ülésén biztosan nem ez lesz a téma, információink szerint a tárcavezető számíthat majd néhány kellemetlen kérdésre hamarosan esedékes, éves miniszteri meghallgatásán is.

Egyedül a hivatalos fotón

Hende Csaba 2011-es utazásán két eseményen vett részt, ezek közül egyik az Invalidusoknak Szent Lajosról elnevezett templomában tartott Liszt-hangverseny volt, a zeneszerző születésének 200. évfordulóján. A miniszter ezenkívül beszédet mondott az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc kitörésének 55. évfordulója alkalmából a Magyar Katolikus Misszióban tartott ünnepi megemlékezésen.

Hende Csaba a 2011-es koncerten Mikola Istvánnal és volt feleségével Forrás: MTI/Pörneczi Bálint

Ezekről a Magyar Távirati Iroda mindössze egy fotót adott ki, méghozzá a Liszt-hangverseny helyszínéről. Ezen Szajlai Mónika nem, csak Hende Csaba szerepel, éppen Mikola István, az akkori OECD-nagykövet és felesége, Fülemen Róza társaságában. A sors fintora, hogy azóta nemcsak a honvédelmi miniszter, hanem Mikola István is elvált.