LMP: Orbán Viktor nem teheti atomgyarmattá az országot

Vágólapra másolva!
Az LMP üdvözli az energiaunió koncepcióját, egyúttal kijelenti, Orbán Viktor miniszterelnöknek nincs joga több évtizedre előre meghatároznia az ország energiafelhasználását, Oroszország atomgyarmatává téve ezzel Magyarországot.
Vágólapra másolva!

Erről Szél Bernadett, az LMP társelnöke beszélt arra reagálva, hogy az európai állam- és kormányfők csütörtökön Brüsszelben kivétel nélkül elkötelezték magukat az energiaunió megteremtése mellett. Orbán Viktor erről pénteken azt mondta, magyar szempontból az energia ára a legfontosabb, továbbá fontos szempontként emelte ki, hogy a dokumentum garantálja: továbbra is tagállami hatáskörben marad az úgynevezett energiamix, az, hogy melyik ország milyen forrásokból szeretné fedezni energiaszükségletét.

Megújuló energiaforrások

Az LMP társelnöke erre reagálva hangsúlyozta, az energiaunió koncepciója helyes irányt jelent Európának az Oroszországtól történő energiafüggetlenség elnyeréséhez, a legteljesebb függetlenséghez azonban szükség lenne arra, hogy a jelenleginél nagyobb hangsúly kerüljön a megújuló energiaforrások alkalmazására.

Szél Bernadett emellett kiemelte, az, hogy az energiamix összeállítása nemzeti hatáskörben maradhat, nem jelenti azt, hogy a kormány önállóan dönthetne a következő évtizedek energiafelhasználásáról. "Senki nem adott felhatalmazást arra Orbán Viktornak, hogy atomgyarmattá tegye Magyarországot" - fogalmazott.

Orbán "ne beszéljen ki"

Az ellenzéki politikus az Oroszországgal szembeni szankciókról szólva azt mondta, azok csak akkor érvényesülhetnek hatékonyan, ha az európai vezetők egységesen lépnek fel. Az LMP ezért azt várja a magyar kormányfőtől, hogy igazodjon a többi európai vezetőhöz és "ne beszéljen ki".