Jelentős Fidesz-vezetést mért a Századvég

Fidesz logó
Fidesz logó
Vágólapra másolva!
A Századvég kutatása szerint az októberi önkormányzati választás óta bekövetkezett események, politikai konfliktusok érdemben nem változtattak a politikai tér hosszú hónapok óta fennálló erőviszonyain. A Tárki korábban jelentős Fidesz–KDNP népszerűségvesztést mért a teljes népesség körében.
Vágólapra másolva!

A kutatóintézet friss pártpreferencia-kutatása szerint a Fidesz még mindig a legerősebb párt, és a jelenlegi helyzet szinte teljesen ugyanaz, mint ami 2010 végén volt. A kutatás alapján a Századvég úgy értékeli: nem a kormány, hanem az ellenzék van bajban.

Az aktívakat vizsgálják

Mint írták, a novemberben készült 2700 fős, nagymintás adatfelvétel az úgynevezett „aktív szavazók” között vizsgálja a politikai piac változásait. Az aktív szavazók azon állampolgárokból állnak, akik rendszeresen (vagy legalább valamilyen rendszerességgel) részt vesznek a választásokon, így lényegében ők alakítják az ország politikai térképét, az ő szavazataikért folyik a verseny – fejtették ki.

A kutatócég szerint a Fidesz támogatottsága mérséklődött ugyan októberhez képest (mintegy 4 százalékponttal), de a baloldali pártok érdemben nem tudtak erősödni. A Jobbik támogatottsága 1 százalékkal nőtt az aktív választók körében, jelenleg 14 százalékon áll. A Fidesz ebben a körben most 37 százalékot ér el. Az MSZP támogatottsága novemberben 9, az LMP-é 6, a DK-é 5, az Együtté pedig 3 százalék volt.

Az van, mint 2010-ben

A Századvég szerint a jelenlegi helyzet szinte teljesen ugyanaz, mint ami 2010 végén volt. Emlékeztettek arra, hogy az önkormányzati választás után akkor is csökkenni kezdett a kormányzó pártok támogatottsága: a Fidesz 2010 novemberében az aktív szavazók körében ugyanott állt, mint most.

Orbán Viktornak magasabb a támogatottsága mint négy éve Forrás: MTI/Burger Barna

A Századvég kutatása szerint Orbán Viktor kormányfői megítélése is kedvezőbb ma: míg 2010 decemberében a megkérdezettek 39 százaléka volt pozitív véleményen a miniszterelnökről, most a válaszadók 46 százaléka.

Nem profitált az ellenzék

A kutatóintézet azon kijelentését, miszerint nem a kormány, hanem az ellenzék van bajban, azzal magyarázza, hogy a parlamenti ellenzék – a Jobbik minimális erősödésén kívül – semmit nem tudott profitálni az önkormányzati választást követő eseményekből, támogatottságuk érdemben nem nőtt. A baloldal továbbra is szétaprózott, legyengült állapotban van – jegyezték meg.

Gyurcsány Ferencnek továbbra is magas az elutasítottsága Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Mint írták, a folyamatosan vezető szerepre aspiráló Gyurcsány Ferenc DK-elnök elutasítottsága 74 százalék, és ezzel magasan ő a legelutasítottabb politikus Magyarországon. Összehasonlításképp: Orbán Viktoré 45 százalék.

Jelentős Fidesz-csökkenést mért a Tárki

Korábban a Tárki azt mérte, hogy csökkent a kormánypártok támogatottsága noivemberben. Közlésük szerint az elfordulás feltehetően a közelmúlt hazai és nemzetközi politikai konfliktusainak következménye. Kisebb mértékben, de növekedtek az ellenzéki pártok táborai. Ugyanakkor a legnagyobb mértékben a bizonytalanok és pártválasztásukat eltitkolók tábora nőtt.

Így számolt a Századvég

Felhívtak 2700 embert, ebből kiválogatták az "aktív" szavazókat, majd közölték, hogy ebből a csoportból 37 százalék szavazna a Fideszre. Nincs olyan, hogy "nem mérték" a teljes népességre vonatkozó adatot... Ha megmondják, hogy a 2700 emberből mennyi volt az aktív szavazó, egy perc alatt kiderül, hogy a teljes népesség hány százaléka szavazna most a Fideszre a felmérésükben. Így ismernénk meg az alma mellett a körtét is - olvasható Török Gábor Facebook oldalán.