Kisokos segíti a kivándorló cigányokat

Bogdán Sándor Állat kutya Tárgy öltözék kiegészítő utazótáska Mohács, 2006. november 28.
Bogdán Sándor mohácsi roma útnak indul Farkas utcai házából, hogy elérje a Budapestről a svédországi Malmőbe induló fapados járatot.
MTI Fotó: Beliczay László
Mohács, 2006. november 28. Bogdán Sándor mohácsi roma útnak indul Farkas utcai házából, hogy elérje a Budapestről a svédországi Malmőbe induló fapados járatot. MTI Fotó: Beliczay László
Vágólapra másolva!
Négyoldalas leporellóval segíti a kivándorlást tervező lakosokat a miskolci roma nemzetiségi önkormányzat. Az ügyintézésben, külföldi munkakeresésben segítő kisokos arra is figyelmeztet, hogy az EU tagállamai ritkán fogadnak be uniós menekülteket – tudtuk meg Váradi Gábortól, az önkormányzat elnökétől.
Vágólapra másolva!

Kivándorlási kisokost kapnak az ezt igénylő miskolci családok a helyi roma nemzetiségi önkormányzattól. A civil szakértők segítségével összeállított füzet jogi tanácsokat, hasznos címeket és elérhetőségeket foglal össze azoknak, akik máshol kezdenék újra az életüket.

Elsőre nem sikerült

A miskolci romák október 20-án indultak Svájcba, hogy ott menedékjogot kérjenek – ma már mind a 65 igénylő itthon van. A svájci hatóságok egyiküket sem fogadták be, mivel az Európai Unió tagállamait biztonságos országoknak, az onnan érkező menedékkérelmeket pedig megalapozatlannak tekintik.

Bogdán Sándor mohácsi roma útnak indul, hogy elérje a Budapestről Malmőbe induló fapados járatot. 2006-ban Svédország, idén Svájc volt a kivándorló romák úti célja Forrás: MTI/Beliczay László

A visszautasítás mögött ugyanakkor az is állhat, hogy a kiutazó családok nem ismerték jogi lehetőségeiket, hogy kihez és milyen céllal fordulhatnának a megérkezés után – mondta el az Origónak Váradi Gábor, a miskolci roma nemzetiségi önkormányzat elnöke.

Eddig 500 kisokos készült

Az önkormányzat ezért jogi és információs kiadvánnyal segíti azokat, akik rászánják magukat a kivándorlásra. „Eddig 500 darabot nyomtattunk ki. Első körben 20 miskolci cigány családnak adtunk a leporellóból, de szükség esetén több is készül majd" – mondta Váradi Gábor. Az elnök szerint a kisokossal nem a kivándorlási folyamatot szeretnék erősíteni, csupán felkészülnek a lehetséges igényekre, az összeállítás pedig mindenkinek szól, nem csak a romáknak.

Menekültként nem érdemes

A Roma Sajtóközpont honlapjáról elérhető kiadvány arra is figyelmeztet, hogy az uniós tagállamok között a menekültstátusz igénylése ritkán vezet eredményre, ezért kimondottan munkavállalási szándékkal, a helyi munkaügyi központokat felkeresve érdemes belevágni az újrakezdésbe.