Fegyelmik és kirúgások várhatók a gólyatábori erőszak miatt

Vágólapra másolva!
Két fegyelmi eljárás indult az ELTE-n a gólyatábori nemi erőszak miatt. A végén valószínűleg elbocsátják majd az egyetemről az ügy gyanúsítottját valamint a Tanító- és Óvóképző Kar hallgatói önkormányzatának elnökét is. 
Vágólapra másolva!

A HÖK-elnök ellen azért indult vizsgálat, mert kiderült, hogy tudott a gólyatáborban fotósként dolgozó gyanúsított előéletéről, arról, hogy korábban volt már hasonló ügye. A gyanúsított fotós esetében azonnal fel is függesztették a fegyelmit, amíg le nem zárul az ellene indított rendőrségi büntetőeljárás.

A belső vizsgálat kiterjedt az Állam- és Jogtudományi kar gólyatáborára is. A joghallgatókkal az volt a gond, hogy a táborba induláskor, a vasútállomáson obszcén dalokat énekeltek, illetve a szervezők énekeltettek az elsőévesekkel. Ezen a karon az instruktori kör három tagjával és a HÖK elnökével, illetve egyik vezetőségi tagjával szemben indul fegyelmi.

Az instruktori kör három tagjára valószínűleg a legsúlyosabb büntetés vár, míg a HÖK-elnök és a vezetőség egy tagja kevesebbel is megúszhatja. Ha a fegyelmi után kirúgnák a hallgatókat, akár már jövőre újra felvételizhetnének és visszakerülhetnének az egyetemre.

Nem tudni, meddig húzódnak el a fegyelmi vizsgálatok, ez az egyetem szerdán megjelent 15 oldalas jelentéséből nem derül ki az azonban igen, hogy ezentúl csak a rektor által jóváhagyott forgatókönyv alapján tervezhetnek gólyatáborokat az egyetemen.

Részeg lányokra hajtott

Augusztus 29-én erőszakoltak meg egy lányt az ELTE Tanító- és Óvóképző Kara fonyódligeti gólyatáborában. Szeptember 1-jén került előzetesbe az a férfi, akit a cselekmény elkövetésével vádolnak. Szeptember 2-án több ember ellen is fegyelmi eljárást indított az ELTE a gólyatáborában történtek miatt, és felfüggesztette két kar hallgatói önkormányzata elnökségének tevékenységét.

Sajtóinformációk szerint a gólyatábor fotósa erőszakolhatta meg a lányt, aki általában részeg lányokra hajtott. A fotóst még 1996-ban egy másik erőszakos tettéért letöltendő börtönre ítélték, majd 2004-ben szemérem elleni erőszak miatt indult ellene eljárás.

Mezey Barna, az Eötvös Loránd Tudományegyetem rektora (középen), Fábri György rektorhelyettes (balra) és Zaránd Péter, az ELTE Egyetemi Hallgatói Önkormányzatának elnöke (jobbra) a botrány kirobbanása után a legszigorúbb büntetést ígérte. Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Nem hirtelen gondolat volt

Szeptember 4-én a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciáján is szóba került az ügy. Körösparti Péter, a HÖOK elnöke szerint kirívó és példátlan, ami az ELTE gólyatáborában történt, de azt mondta, számos, a hallgatói önkormányzatok által példaértékűen szervezett gólyatábor is zajlik.

Mezey Barna, az ELTE rektora szeptember 5-én arról beszélt, hogy a hallgatói önkormányzatiság több elemét újra kell gondolni, ezt már a HÖOK is felvette. Rögzítette, az egyetem vezetése őszintén sajnálja a történteket, gyors és határozott lépéseket tettek, megerősítették a morális értékrendjüket.

Minősített tétellé tennék

Szeptember 9-én Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter kezdeményezte, hogy számítson minősített tételnek a büntető törvénykönyvben, ha valaki oktatási intézményben, illetve intézmény által szervezett programon nemi erkölcs elleni bűncselekményt követ el.

A Fidesz kezdeményezte a Btk. módosítását Forrás: MTI/Soós Lajos

Orbán Viktor miniszterelnök szeptember 15-i parlamenti évadnyitó beszédében az elmúlt időszak híreire reagálva közölte, a törvényeket szigorítani kell a gyermekek védelme érdekében. Selmeczi Gabriella és Bánki Erik fideszes képviselő másnap be is nyújtott egy, a büntető törvénykönyv szigorítására vonatkozó javaslatot, hogy ne évülhessenek el a gyermekekkel szembeni szexuális bűncselekmények.