Egyetemi tanárt csinálna az olimpiai bajnokokból a Fidesz

Vágólapra másolva!
Pósán László módosítást nyújtott be a felsőoktatási törvényhez. Az egyik pont megengedné, hogy doktori fokozat nélkül is egyetemi tanár lehessen az, akinek van olimpiai érme. Kossuth-díjjal is lehetne tanítani.
Vágólapra másolva!

Pénteken nyújtotta be az Országgyűlésnek a felsőoktatási törvényt módosító javaslatát Pósán László fideszes képviselő. A javaslatban több – például az intézmények összeolvadását szabályozó – módosítás mellett szerepel két olyan bekezdés, amely megkönnyíti, hogy valaki egyetemen tanítson.

Az egyik javaslat szerint a művészeti felsőoktatásban a doktori fokozattal egyenértékűnek kell elfogadni a Kossuth-díjat, illetve a kormányrendelet vagy miniszteri rendelet alapján adományozott díjakat. A díjazottak azzal a feltétellel taníthatnak, hogy legalább egyetemi alapképzést végeztek.

A másik javaslat is hasonló engedményt tesz, csak a sportoktatás területén: ott a doktori fokozattal egyenértékűnek kell elfogadni a fenti díjakon kívül azt is, ha valaki egy olimpián az 1–3. helyeken végzett. Számítanak a Paralimpián és a Siketolimpián szerzett érmek is. Itt is feltétele a tanításnak, hogy a bajnoknak legalább alapképzésben szerzett oklevele legyen.

A módosító javaslat indoklásában Pósán nem tért ki arra, mi a változtatások oka.

Pósán László kedden visszavonata a módosító javaslatokat. Telefonon megpróbáltuk megkérdezni a képviselőt az okokról, de éppen vezetett, ezért nem akart válaszolni a kérdéseinkre.