Lázár: Nyilatkozzon az Origo volt főszerkesztője!

Vágólapra másolva!
Sáling Gergő, az Origo kedden elbocsátott főszerkesztője a Valasz.hu-nak elmondta, hogy nem kívánja kommentálni a távozásáról szóló híreket. A Lázár János utazásait firtató cikkek miatti politikai nyomásgyakorlást pedig "sem megerősíteni, sem cáfolni" nem akarta. Lázár János viszont azt szeretné, hogy valamelyiket tegye meg.
Vágólapra másolva!

Lázár János arra kéri az Origo távozó főszerkesztőjét, hogy a nyilvánosság előtt mondja el, vagy cáfolja határozottan a leváltása körüli híreszteléseket.

A Miniszterelnökséget vezető államtitkár az MTI-nek azt mondta: "azt kérem az Origo távozó főszerkesztőjétől - akivel emlékezetem szerint sohasem beszéltem, sohasem találkoztam - hogy mondja el a nyilvánosság előtt, mikor, kire és hogyan gyakoroltam nyomást annak érdekében, hogy őt leváltsa. Ha viszont nem tud ilyet mondani, bizonyítani és tisztességes, becsületes ember, akkor határozottan cáfolja meg ezeket a híreszteléseket."

Lázár János megjegyezte, a hírportál tulajdonosa is határozottan cáfolta, hogy politikai okai lennének a főszerkesztő leváltásának.

Sáling Gergő, a hirtelen leváltott főszerkesztő a Valasz.hu internetes oldalnak nyilatkozott szűkszavúan, de ebben nem kívánta kommentálni a híreszteléseket. Azt mondta, "a szerkesztőség semmilyen szakmai hibát nem vétett. Azokat az elméleteket, amelyek pedig máris keringene az okokról, nem kommentálnám".

Arra a kérdésre, hogy a Lázár János utazásait firtató cikk miatti nyomás után kellett-e távoznia, azt mondta: "sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudom". Miért - kérdezett vissza a lap. Sáling Gergő azt válaszolta, "Origós szerződésem nem teszi lehetővé. És nem is szeretném."

Az Origo Zrt. kedden egy közleményt adott ki, amely szerint a cég a változó médiafogyasztási szokásokhoz alkalmazkodva nagyobb hangsúlyt akar fektetni az integrált tartalom-előállítás stratégiájának megvalósítására, ezért átszervezi eddigi tartalomirányítási szervezetét. Sáling Gergő főszerkesztő közös megegyezéssel távozott posztjáról, utóda Pálmai L. Ákos lett, aki egyben az Origo Zrt. TV és webvideó üzletágának vezetője. A politkai nyomást a társaság "határozottan cáfolta".

Több hírportál közben arról írt, hogy politikai nyomás miatt kellett távoznia a főszerkesztőnek.

Az Origo hírportál főszerkesztőjének leváltása miatt kedden délután tüntettek Budapesten. A demonstráción többen is azt hangoztatták, hogy Lázár János Miniszterelnökséget vezető államtitkár nyomására távolították el a hírportál éléről Sáling Gergőt.