Vágólapra másolva!
Közel százezren már leadták levélszavazatukat az április 6-i választásra, a voksok felét ellenőrizte a választási bizottság, minden negyedik érvénytelen.
Vágólapra másolva!

A magyarországi lakóhellyel nem rendelkező választópolgárok levélben szavazhatnak az áprilisi országgyűlési választáson. A beérkezett levélszavazatokból 50 ezret ellenőriztek már, és negyedük érvénytelen, derül ki a Nemzeti Választási Iroda (NVI) adataiból.

Az NVI nyilvántartása szerint a csaknem 200 ezer választásra jogosult levélszavazó közül már 97 ezren leadták a szavazatukat. Postán majdnem 32 ezer levélszavazat érkezett be, a külképviseleteken 65 ezret adtak le, és ebből a 65 ezerből 43 ezret már eljuttattak az NVI-hez, vagyis oda már 76 ezer szavazási irat érkezett be.

Hétfőn már meg is kezdődött a levélszavazatok azonosító nyilatkozatainak ellenőrzése. Az NVI azt vizsgálta, hogy le van-e ragasztva a válaszboríték, a boríték tartalmaz-e azonosító nyilatkozatot és szavazatot rejtő kisebb borítékot, utóbbi le van-e ragasztva, az azonosító nyilatkozatban rögzített adatok pedig megfelelnek-e azoknak, amelyeket a választópolgár a regisztrációkor megadott. Az NVI azt is ellenőrzi, hogy az azonosító nyilatkozatot kitöltő szerepel-e a névjegyzékben, valamint, hogy korábban visszajuttatott-e már szavazási iratot.

Az ellenőrzés úgy megy az NVI-nél, hogy az egyik munkatárs diktálja az azonosító nyilatkozaton szereplő adatokat, a másik pedig egybeveti a nyilvántartásban lévőkkel. Ha a válaszborítékban lévő azonosító nyilatkozat formailag megfelel a törvényi előírásoknak, külön dobozban gyűjtik a névtelen, szavazólapot tartalmazó borítékot. Ezeket a szavazás napján este 7 óra után bontják fel, majd beszkennelik a szavazatokat.

Az NVI három nap alatt 50 655 szavazási iratot ellenőrzött, és ebből 40 292 volt érvényes.

Az NVI arra számít, hogy körülbelül 80 ezer levélszavazat érkezik az irodához a szavazás estéjéig.