Orbán csak húsvét után beszélne a Mazsihisszel

Vágólapra másolva!
Orbán Viktor kormányfő válaszlevél a Mazsihisznek: húsvét után folytassuk a párbeszédet!
Vágólapra másolva!

"Február 15-én a választási kampány hivatalosan is elkezdődött. Belátom, hogy a mostani pillanat aligha alkalmas arra, hogy együttérzéssel és higgadtan mondhassuk el véleményünket egymásnak" - fogalmaz Orbán Viktor kormányfő abban a válaszlevélben, amelyet a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) vezetőségének küldött.

Orbán Viktor megfogalmazása szerint az a veszély fenyeget, hogy "a legnagyobb jó szándék mellett sem halljuk meg egymás hangját". Ezért a miniszterelnök a levélben azt javasolja, hogy a párbeszédet "a mindannyiunk számára megújulást hozó húsvéti ünnepek után" folytassák.

A miniszterelnök írásában hangsúlyozza, "kormányaim, az előző és a mostani is, zéró toleranciát hirdetnek az antiszemitizmussal szemben, nyitottsággal, együttérzéssel fordul az áldozatok, az emlékezni akarók és az emberi méltóság hívei felé".

Az elmúlt hetekben egyre inkább elmérgesedett a zsidó szervezetek és a kormány konfliktusa. Három problémára várnak választ a kormányfőtől, aki a múlt hétre ígérte azt, de csak most érkezett meg a válasz. Úgy érzik a zsidó szervezetek, hogy csapdába estek, és akaratuk ellenére politikai játszmába keveredtek.

Két héttel ezelőtt ülésezett a kormány által összehívott zsidó kerekasztal, ahol a különböző zsidó szervezetek vezetői két és fél órán keresztül beszélgettek Lázár János miniszterelnökségi államtitkárral. A téma a holokauszt-emlékév volt, amelynek több részét is kritizálták a zsidó szervezetek, főleg a Szabadság térre tervezett, az 1944-es német megszállásról szóló emlékművet. A Mazsihisz és több más zsidó szervezet is bejelentette, hogy nem tartanak igényt az államtól elnyert pályázati pénzekre, és nem vesznek részt a holokauszt-emlékév programjaiban.

A