Május végére tolták a megszállási emlékmű átadását

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Május végére módosította a német megszállási emlékmű megvalósításának határidejét a kormány. Az erről szóló kormányhatározat a Magyar Közlöny szerda este közzétett számában jelent meg. Az emlékmű felállításáról szóló korábbi határozat hatályát veszti, tavaly decemberi kormányhatározat, ami március 19-ét jelölte meg a megvalósítás határidejeként.

A most megjelent kormányhatározatban az szerepel, hogy a kormány társadalompolitikai szempontból fontos célnak tartja, hogy a megszállás 70. évfordulója alkalmából megvalósuljon az emlékmű, és azt a Szabadság téren állítsák fel.

Ennek érdekében a Miniszterelnökséget vezető államtitkárnak - az egyes kiemelt jelentőségű budapesti beruházásokért felelős kormánybiztos bevonásával - megállapodást kell kötnie az ingatlan tulajdonosával, Belváros-Lipótváros Budapest Főváros V. Kerület Önkormányzatával. Ezzel együtt a kormány felkérte az V. kerület önkormányzatot, hogy az emlékmű elhelyezése érdekében hozza meg a szükséges önkormányzati döntéseket.

Az emlékmű megvalósítását az egyes kiemelt jelentőségű budapesti beruházásokért felelős kormánybiztos feladatává tették.

Az előző kormányrendelettel az emlékmű megvalósítását nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánították, az V. kerületi önkormányzat január 22-én pedig előzetes tulajdonosi hozzájárulást adott az alkotás felállításához. Az emlékmű elkészítésére kiírt pályázatot Párkányi Raab Péter szobrászművész nyerte.

Az emlékműállítás terve ellen sokan tiltakoztak. Ez vált az egyik sarokpontjává a kormány és a zsidó szervezetek közötti vitának, amiről itt olvashat bővebben. A kritikusok szerint az emlékmű a magyar állam felelősségéről kívánja elterelni a figyelmet, összemossa az áldozatokat és az elkövetőket. A kormányzat szerint a náci megszállás minden áldozatáról megemlékeznek.