Százezerbe kerülnek a pártoknak a választók adatai

Vágólapra másolva!
Csak a hivatalos jelöltek kérhetik le a választók adatait.
Vágólapra másolva!

Az áprilisi országgyűlési választáson induló jelöltek választókerületenként 101 ezer 500 forintért juthatnak hozzá a szavazóköri névjegyzékben szereplő választópolgárok nevéhez és lakcíméhez.

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) internetes oldalán, a www.valasztas.hu-n tette közzé szerdán a névjegyzékből történő adatszolgáltatással kapcsolatos tájékoztatóját.

A választási irodák azt követően adhatják át a jelölteknek a név- és lakcímadatokat, ha azok összegyűjtötték az induláshoz szükséges 500 ajánlást a választókerületben, és már nem jelöltaspiránsok, hanem a választási bizottság által nyilvántartásba vett hivatalos jelöltek.

A pártok akkor kaphatják meg a név- és lakcímadatokat, ha sikerült országos listát állítaniuk, ehhez legalább kilenc megyében és a fővárosban legalább 27 egyéni választókerületben kell jelöltet állítaniuk.

Az a választópolgár azonban, aki nem szeretné, hogy az áprilisi országgyűlési választás kampányában a jelöltek, jelölőszervezetek megkeressék, kérheti a választási irodától, hogy ne adja ki nevét és lakcímét.