Eddig 860 gyanúsított a nyelvvizsgabotrányban

Vágólapra másolva!
Ügyvédek, ügyészek is érintettek lehetnek a tavaly kirobbant nyelvvizsgabotrányban, amelyben eddig 860 gyanúsítottat találtak, és a Hvg.hu szerint a szám még nőni fog.
Vágólapra másolva!

Egyelőre 860 gyanúsítottja van a nyelvvizsgaügynek, de ez még nem a végső szám. A gyanúsítottak közt több ügyvéd is van, a nyomozásban rendőrök, büntetés-végrehajtási dolgozók és ügyészek is érintettek - írta a Hvg.hu.

A Pest Megyei Főügyészség a lapnak azt mondta, hogy három ügyvéd és három ügyvédjelölt is gyanúsított lett. A 860 emberből tizenheten vizsgáztatóként, hetvenketten szervezőként, illetve közvetítőként vettek részt a csalásban.

Az Origo korábban úgy értesült, hogy a nyomozás rendkívül kiterjedt, titkosszolgálati eszközöket is felvonultató akció volt. A nyomozók telefonokat hallgattak le, nyomkövetőt alkalmazhattak, több fedett nyomozót pedig befizettek a nyelvvizsgára fejenként több százezer forintért. Forrásaink akkor megerősítették, hogy több magas rangú, illetve ismert ember is az érintettek között lehet többek közt fideszes, MSZP-s, MDF-es és SZDSZ-es politikusok is, illetve egy oktatáspolitikus gyerekét is megtalálták a vizsgázók névsorán.

A vizsgázó meghatározott összeg befizetésével előre értesült a vizsgakérdésekről, illetve irányítottan neki szóló kérdéseket kapott a szóbelin. A Hvg.hu szerint egy középfokú nyelvvizsga 300-350 ezer, egy felsőfokú 500-550 ezer forintba került. A lap azt írta, hogy az ügyre úgy derült fény, hogy az "olcsó, gyors és biztos" nyelvvizsgát már szórólapokon is ígérték.

Kövesse az Origót Facebookon is!