Vége a hajnalozásnak a parlamenti bizottságokban

Országgyűlés, Orbán Viktor, miniszterelnök, felszólal, plenáris ülés
Budapest, 2014. szeptember 15. Orbán Viktor miniszterelnök felszólal napirend előtt az Országgyűlés plenáris ülésén 2014. szeptember 15-én. MTI Fotó: Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
Hamarosan vége az áldatlan állapotoknak az Országgyűlés törvényalkotási bizottságában. A készülő új ügyrend ugyanis kimondja, hogy a tagok csak akkor tárgyalhatnak majd módosító javaslatokat, ha azokat az ülés előtti nap munkaidő végéig megkaptak. 
Vágólapra másolva!

Meghallgatták a tagok panaszát az Országgyűlés törvényalkotási bizottságában. Az Origo a múlt héten írt róla, hogy az ellenzéki képviselők kivonultak az adótörvények módosítását tárgyaló ülésről, mert a 129 oldalas javaslatot hajnali fél 3-kor kapták meg. Ráadásul ez nem csak egyszer fordult elő, Dr. Tóth Bertalan szocialista politikus szerint a múlt héten háromszor is volt példa arra, hogy hajnalban kapták meg a módosítókat, melyek egyáltalán nem csak technikai, hanem lényegi változtatásokat tartalmaztak. Ennyi idő alatt pedig képtelenség felkészülni az érdemi vitára – mondta.

A képviselőknek hamarosan nem kell aggódniuk a hajnali módosítók miatt. Forrás: MTI/Illyés Tibor

Előző nap tudni kell róla

Jelenleg semmilyen szabály nem vonatkozik arra, hogy a bizottság tagjainak meddig kell megkapniuk az anyagokat. Ez azonban hamarosan változni fog. Az Országgyűlés Sajtóirodája azt közölte lapunkkal, hogy a bizottság új ügyrendje, amelyről hamarosan szavaznak, rendelkezni fog a problémáról. Eszerint a jövőben csak akkor lehet módosító javaslatokat tárgyalni, ha azokat az adott ülést megelőző napon, munkaidő végéig eljuttattak a bizottság titkárához és még aznap megkapták a bizottság tagjai is.

Túlóráztak a titkárságon

Azt a sajtóiroda is elismerte, hogy a múlt héten többször csak a hajnali órákban kapták meg a bizottsági tagok a módosítókat. Ennek azonban a törvényjavaslat terjedelmén kívül más oka nem volt, a 160 pontos módosító elkészítésén nagyon sokáig dolgoztak a titkárságon.

Természetesen a rendes munkaidőt meghaladó munkavégzés esetén az Országgyűlés Hivatala minden esetben a közszolgálati tisztviselőkről szóló törvény, illetve a munka törvénykönyve rendelkezéseinek megfelelően jár el – tették hozzá.