Többéves mélyponton a Fidesz

Fidesz logó
Fidesz logó
Vágólapra másolva!
2012-es nyári mélypontjára esett vissza a Fidesz–KDNP támogatottsága a Nézőpont Intézet legfrissebb kutatása szerint. Az elmúlt hónapok legnagyobb nyertese a Jobbik és a DK volt, de a kormánypártok így is 101 hónapja vezetik Magyarországon a felméréseket. Ez egyébként egyáltalán nem számít hosszú időnek, mivel például Svájcban már 15 éve ugyanaz a párt áll a népszerűségi listák élén.
Vágólapra másolva!

Az október közepi amerikai kitiltási botrány és az internetadó tervezett bevezetése, majd visszavonása után napvilágot látott az első országos reprezentatív felmérés. A Nézőpont Intézet kutatásából kiderült, hogy a Fidesz–KDNP támogatottsága jelentősen visszaesett. Az adatok szerint a kormánypártok a teljes népesség körében 29 százalékra estek vissza, míg a potenciális szavazók körében 40 százalékon álltak.

A Nézőpont Intézet fennállása során egyszer, 2012 júniusában mért alacsonyabb támogatottságot a Fidesznek. Akkor a kormánypártok a teljes népesség 28 százalékának a bizalmát bírták. A Fidesz–KDNP egyébként pont az előző kormányzati ciklus félidejében volt a támogatottsági mélypontján, de egyik ellenzéki párt sem tudta megelőzni őket.

Zuhanórepülésben a Fidesz

Idén a Nézőpontnál a Fidesz támogatottsági csúcsa márciusban volt, amikor a teljes népesség körében 40 százalék szimpatizált velük. Azóta hónapról hónapra csökkenést regisztráltak, egyedül szeptemberben volt egy pici növekedés, azóta további zuhanás történt. Összességében tavasz óta a kormánypárt a teljes népesség körében 11 százalékot vesztettek, ilyen mértékű visszaesést legutóbb 2011 októberében mutatott a Nézőpont.

Erősödött a Jobbik és a DK

Nagyjából most is hasonló jelenséget láthatunk a közvéleményben, mint 2011-12-ben, amikor meredeken zuhant a Fidesz népszerűsége. A szavazók „elhagyták” a kormánypártokat, de ezzel párhuzamosan az ellenzék támogatottsága nem növekedett. A Nézőpont adatai szerint az utóbbi hónapok nyertese a Jobbik és a Demokratikus Koalíció volt. Tavasz óta mindkét alakulat a teljes népességben három-három százalékponttal növelte a támogatottságát.

A Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció az utóbbi hónapokban megduplázta a támogatottságát Fotó: Bielik István - Origo

A mögöttünk hagyott körülbelül háromnegyed év legnagyobb vesztesei az MSZP és az Együtt–PM. A szocialisták a nyár elején a teljes népességben még 10 százalékon álltak, ami mostanra hétre esett vissza. Az Együtt–PM hat százalékon volt, ami mostanra egy százalékra esett vissza. A pártszövetség egyébként a mögöttünk hagyott hétvégén esett szét, ami nagy valószínűséggel nem hajtja feljebb a népszerűségüket.

Nem kirívó, ami Magyarországon történik

A Fidesz a mostani visszaesés ellenére 2006 júniusa óta vezeti a közvélemény-kutatásokat. Azóta 101 hónap telt el, de még közép európai rekordról sem beszélhetünk a jelenlegi kormánypárt esetében. Szlovákiában a Robert Fico vezette Smer 2005 eleje óta áll a felmérések élén, és hasonlóan a magyarországi helyzethez a széttöredezett ellenzék miatt volt képes megőrizni a pozícióját.

Angela Merkelnek sok oka van az örömre, mivel az általa vezetett CDU több mint egy évtizede Németország legnépszerűbb alakulata Forrás: AFP/Giuseppe Cacace

Nyugat-Európában sem ritka, hogy egy párt hosszú évekre, vagy akár évtizedekre a népszerűségi listák élén ragad. Németországban az Angela Merkel vezette CDU 2002 októbere óta áll a népszerűségi listák élén, ami 145 hónapos vezetést jelent. Még ennél is hosszabb ideje áll a közvélemény-kutatások élén a Svájci Néppárt, amelyet 1999 októbere óta nem tudott megelőzni egyetlen más alakulat sem.