Ráülhet-e a baloldal az utcai elégedetlenségre

közfelháborodás napja, Budapest a Kossuth tér, 2014.11.17.
Netado tüntetés a Kossuth téren 2014. november 17-én
Vágólapra másolva!
A több tízezres kormányellenes demonstrációk ellenére nincsen könnyű helyzetben a széttöredezett baloldali ellenzék, mivel egyelőre úgy tűnik, nem tudják becsatornázni az elégedetlenséget.  
Vágólapra másolva!

November 17-én – az internetadó tervezett bevezetése óta – immár többedjére tartottak több tízezres demonstrációt Budapesten, de a vidéki nagyvárosokban is több ezren mentek az utcára a kormány politikája ellen. Az eddigi tüntetésektől az ellenzéki pártok látványosan távol tartották magukat. A legutóbbi Kossuth téri demonstráción az Orbán-kormány politikája mellett már az elmúlt 25 év teljes elitjét bírálták a civil felszólalók.

Több tízezren voltak a hétfői Kossuth téri tüntetésen Fotó: Szabó Gábor - Origo

Sem a bal-, sem a jobboldalnak nem tetszett

A felszólalások ellen Kuncze Gábor, az SZDSZ volt elnöke már a tüntetés alatt kikelt az ATV-ben. Szerinte „az, hogy az elmúlt 25 évet lökik el, az kicsit sértő, mert az elmúlt négy év meg fél év elégedetlenségét rávetítik a 25 évre”. Úgy látja, ez az ötödik alkalom a Milla óta, amikor a tömegeket kiviszik az utcára, és utána nem tudnak a dologgal mit kezdeni. Kunczéhoz hasonlóan Mihancsik Zsófiának sem tetszett a demonstráció, mivel helytelen, hogy a teljes politikai elitet támadták.

G. Fodor Gábornak, a Századvég Alapítvány kuratóriuma tagjának sem tetszett a rendezvény. Szerinte hiába a CCCP-pulcsi, és hiába üvölt a Ria-ria Norvégia – ez így még nem rezsimváltás, nem forradalom, nem a tiszták és ártatlanok lázadása. „Inkább egy megfáradt középiskolás farsang – és nem is főműsoridőben, hanem hajnaltájt és tajtrészegen. Csak azok élvezik, akik csinálják.”

Bár nagyon sokan elégedetlenek a kormánnyal, a baloldali ellenzék nem tudott sokat profitálni ebből Forrás: MTI/Soós Lajos

Mintha ismétlődne a történelem

Mind balról, mind jobbról jól látják, hogy ezt az elégedetlenséget sem a baloldali pártok, sem a Jobbik nem képes pártszerű keretek közé zárni, és profitálni belőle. Az előző Orbán-kormány időszakában is állandó problémája volt a különféle civil mozgalmaknak, hogy abban a pillanatban, ha pártpolitikusok jelentek meg a soraikban, rögtön elillant a tömegtámogatás, és marginalizálódtak.

Mind az internetadó elleni, mind a Vida Ildikó NAV-elnök lemondását követelő tiltakozáson egy pártellenes attitűd is megjelent, de ezek alapvetően ellenzéki megmozdulások voltak, még ha nem is kapcsolódtak pártokhoz. Tény, hogy a mostani demonstrációk elégedetlenségét a baloldali erők nem tudják becsatornázni, ezt amúgy nem is lehet egyik napról a másikra végrehajtani.

Mind a bal-, mind a jobboldalon elégedetlenek voltak a tüntetés felszólalóival Forrás: Origo, Bielik István

Nem elég egy új ember

A jelenleg széttöredezett baloldali pártoknak egyes vélemények szerint újra kell tanulniuk a politizálás kereteit. Nem elég egyszerűen csak új embereket a színpadra állítaniuk, hanem egy olyan vezetőt kell találniuk, aki a Kossuth téri tüntetéshez hasonló helyzetben képes az embereket vezetni.

Kérdés, hogy ezek a mostani demonstrációk kitartanak-e addig, amíg a baloldali ellenzék összeszedi magát. Könnyen lehet, hogy idővel elfogy a mostani civil szerveződésekből a lendület, és pár hónap múlva már nem lesz kit az ellenzéknek maga mögött felsorakoztatnia. Ami ez ellen hathat, az a Fidesz erőpolitizálása.

Egy korábbi budapesti tüntetésen is a teljes politikai elit leváltását követelték Forrás: MTI/Mohai Balázs

Az internetadó visszavonása óta úgy tűnik, a kormánypártok nem kívánnak változtatni az álláspontjukon sem a kitiltási, sem a Vida Ildikót érintő korrupciós ügyekben. Könnyen lehet, hogy a Fidesz–KDNP ezzel a magatartásával megkönnyíti a tiltakozások szervezőinek és az ellenzéknek a dolgát, mivel így a következő hónapokban is fennmaradhat az egyik kormányellenes mozgósító tényező.