Iszlámbarát kamaszlányt fogott el a TEK

TEK
Budapest, 2013. július 9. A Terrorelhárítási Központ (TEK) rendőrei kiképzésen vesznek részt rendőrkutyájukkal egy BTR-80 típusú páncélozott szállító harcjármű mellett budapesti bázisukon 2013. július 9-én. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
Magyarországon keresztül utazott volna Szíriába az a holland lány, aki az Iszlám Államhoz szeretett volna csatlakozni, a schengeni határon azonban elfogták. A 16 éves terroristajelölt ügyében a TEK jár el. Valószínű, hogy egész Európán át ügynökök követték a lányt, feltérképezve kapcsolatait is.
Vágólapra másolva!

Kiskorú holland lány akart Magyarországon keresztül az iszlám radikálisokhoz utazni, a kelebiai határátkelőnél azonban elfogták. A 16 éves lány testvére hamisított okmányaival akarta igazolni magát a magyar rendőrök előtt, sikertelenül.

Az Iszlám Államhoz indult

Gyorsan kiderült, hogy lányt a holland hatóságok eltűntként keresik, és az Iszlám Államhoz való csatlakozással gyanúsítják. Az elfogott fiatalt a Terrorelhárítási Központ november 4-én átadta a holland rendőrségnek.

Kelebiánál fogták el az Iszlám Államhoz csatlakozni próbáló holland lányt, a fiatalt a TEK adta át a holland hatóságoknak. A kép illusztráció. Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A lány gyakran látogatta a radikális iszlamisták toborzási oldalait, és olyanokkal is kapcsolatba került, akik segíthettek neki a szíriai kiutazásban és az Iszlám államhoz való csatlakozásban is - derül ki a TEK közleményéből.

Végigkísérhették Európán

Nem valószínű, hogy a lány viselkedése, idegessége miatt bukott le, inkább titkosszolgálatok összehangolt nemzetközi akcióját sejtem a háttérben – mondta az Origónak Tarjányi Péter.
A biztonságpolitikai szakértő szerint sok esetben a szolgálatok hagyják, hogy a radikalizálódó fiatalok, vagy éppen harcos imámok végigutazzák Európát, és csak egy adott pillanatban csapnak le rájuk - a megtett útvonal értékes információkkal szolgálhat, felfedi a radikálisok helyi segítőit és kapcsolatait is.

Tarjányi Péter valószínűnek tartja, hogy a holland hatóságok már a kezdetektől ismerték a lány úti célját, és ügynökeik vagy az uniós szolgálatok emberei végigkísérhették egész Európán: bár nincs közös európai rendőrség, az EU titkosszolgálata i összehangoltan dolgoznak, és figyelik a radikálisokkal barátkozó személyeket is.

A szakértő szerint azért Kelebiánál fogták el a lányt, mert ott véget ér a schengeni övezet, és később már nehezebb lett volna nyomon követni.

Fiatalok tömegei indulnak el

A radikális iszlám eszmék sok nyugati fiatalt vonzanak: az Egyesült Államokból, Angliából és Franciaországból is érkeznek önkéntesek, hogy csatlakozzanak az Iszlám Államhoz vagy más fundamentalista szervezetekhez, mivel ezek a csoportok határozott elveket közvetítenek.

Sok nyugati fiatalt vonz az Iszlám Állam radikalizmusa. Angliából csatlakozhatott hozzájuk a brutális lefejezős videóiról hírhedté vált hóhér, "Dzsihád John" is. Forrás: AFP/Ho/SITE

Visszajönnek, de miért?

A tizen-huszonévesek sokat utazgatnak, ami megnehezíti a terrorelhárítási szervek dolgát- nem lehet mindenkit visszatartani. Azt sem lehet tudni, hogy akik visszatértek az Iszlám Állam kötelékéből, azok megundorodtak a mészárlásoktól, vagy épp ellenkezőleg, nyugati küldetést teljesítenek – jegyezte meg Tarjányi Péter, aki szerint ilyenkor a prevenció a leghatásosabb: megakadályozni, hogy a szimpatizánsok kijussanak az EU-ból vagy a nyugati szövetségesek zónájából.

Magyarországot a jelenség kevésbé érinti: a holland lány - és feltételezett segítői – azért is választhattak minket átkelő országnak, mert azt hitték, erre kevésbé éber a terrorelhárítás, vélekedett a szakértő.