Jelentés: nem gyilkosság volt a hummeres gázoló halála

baleset, gázolás, Rendőrmotorost gázolt egy Hummer Apátfalván
Vágólapra másolva!
Kizárható, hogy a hummeres gázolóként elhíresült, másfél hete a szegedi Csillagbörtönben váratlanul elhunyt osztrák állampolgárt halála előtt bántalmazták volna, és szintén kizárható, hogy meggyilkolták – derül ki a boncolási vizsgálati jelentésből.
Vágólapra másolva!

A vizsgálati jelentést ismertető belügyminisztériumi közlemény ugyan nem nevezi meg az elhunytat, de a haláleset után gyorsan elterjedt, majd az osztrák hatóságok által is megerősített azonosítást nem cáfolták.

A hummeres gázoló az elsőfokú ítélethirdetés előtt a Szegedi Törvényszéken Fotó: Pályi Zsófia - Origo

Mint arról az Origo beszámolt, Thomas Robert Bindberger október 10-én este hunyt el, néhány héttel azután, hogy nem jogerősen 15 év fegyházbüntetésre ítélte a Szegedi Törvényszék, amiért két éve Apátfalván a terepjárójával halálra gázolt egy vele szemben intézkedő rendőrt.

Rosszul lett és meghalt

A BvOP közlése szerint a férfi rosszul lett: október 10-én zárkatársai jelezték, hogy 19 óra 39 perckor elvesztette eszméletét. A börtön ápolója és a kiérkező mentőszolgálat azonban nem tudta megmenteni az életét: 20 óra 12 perckor elhunyt.

Helyszínelés a gázolás után Apátfalván Forrás: Segesvári Csaba/Delmagyar.hu

A gyilkosságot - vagyis az idegenkezűséget - már az előzetes helyszíni vizsgálatok is kizárták, a rendőrség ezért vizsgálta a halálesetet közigazgatási hatósági eljárásban. A boncolás eredményét ismertető belügyminisztériumi közlemény is azt emelte ki: az elhunyt holttestének vizsgálata során külsérelmi, bántalmazásra utaló jeleket, nyomokat a helyszíni szemle, a halottvizsgálat és a két igazságügyi orvosszakértő jelenlétében elvégzett boncolás során nem találtak.

És az öngyilkosság-teória?

Az előzetes vizsgálattal ugyanakkor ki nem zárt öngyilkossági teóriáról a belügyminisztériumi közlemény nem írt. Arra viszont utaltak, hogy ezek után a gyilkosság emlegetése valótlan, a boncolás eredményének ellentmondó állítás, ezért például a rendőrség és a BvOP helyreigazítást kért az osztrák Heute napilaptól és annak online változatától.

A Heute cikke szerint ugyanis bántalmazás okozhatta a hummeres gázoló halálát. Ezt ugyan a férfi ügyvédje sem állította konkrétan. A salzburg.com-nak Buza János mindenesetre úgy nyilatkozott: nem volt semmilyen előjele annak, hogy öngyilkosságra készülne védence. „Kizárt, hogy önkezével vetett volna véget életének" – tette hozzá.