Dagad a Krisztus Pilátus előtt-vita

Vágólapra másolva!
Kósa és Halász is távozzon a közéletből! Szerdán a Demokratikus Koalíció helyi képviselője, Varga Zoltán is beszállt a vitába.
Vágólapra másolva!

A politikus sajtótájékoztatóján a fideszes országgyűlési képviselők elvitathatatlan felelősségéről beszélt azzal kapcsolatban, hogy a képet hétfőn visszaszállították Kanadába. A kép elszállítása bizonyítja, hogy Debrecen "felkent" képviselői nem képviselik saját városuk érdekeit.

Nem igaz, hogy nem tettünk semmit

Kósa Lajos kedd este már cáfolta a Civil Fórum hasonló állításait. Akkor a Civil Fórum Debrecen elnöke tette felelőssé a helyi politikusokat a trilógia megbontásáért, és bocsánatkérésre szólította fel őket. Gondola Zsolt Zoárd "szégyenletesnek és gyalázatosnak" nevezte, „hogy Debrecen országgyűlési képviselői, köztük egy kulturális államtitkár, semmit nem tettek azért, hogy együtt maradjon a trilógia" – hangsúlyozta a debreceni Déri Múzeum előtti sajtótájékoztatón.

"Azt állítani, hogy nem tettünk semmit a Munkácsy-trilógia egyben tartásáért, nem igaz" - reagált Kósa Lajos közleményében, aki a politikai hangulatkeltés helyett minden debreceni országgyűlési és önkormányzati képviselő összefogását sürgette annak érdekében, hogy a három kép egy helyen, együtt maradhasson.

Folytatódik a tárgyalás

Kósa Lajos szerint a műkincsvásárlás egy üzleti alkufolyamat eredménye, tehát "bárki, bármilyen politikai nyilatkozatot tesz ez ügyben, többet árthat, mint használ". "Ezért tisztelettel kérem a politikai ellenfeleinket, hogy ne rontsák Magyarország alkupozícióját a saját, rövidtávú politikai haszonszerzésük reményében. Ezzel a magam részéről minden politikai vitát ezen tárgykörben lezártnak tekintek" - fogalmazott Kósa Lajos. Egyben megismételte korábbi kijelentését, miszerint a város a kormánnyal együtt azon fáradozik, hogy egyben tartsa a trilógiát. A kérdés megnyugtató rendezése érdekében további kapcsolatban állnak a tulajdonosokkal, tette hozzá.

Vagy csak most kezdődik?

A Civil Fórum elnöke, Gondola Zsolt Zoárd szerint az amerikai-magyar műgyűjtő, Pákh Imre leplezte le a politikusokat azzal, hogy kiderült: érdemben senki nem tárgyalt a képek megvásárlásáról sem vele, sem a kanadai Hamilton galéria igazgatójával. Pákh Imre július 10-én nyilatkozott erről az MTI-nek. Az amerikai-magyar műgyűjtő arra a sajtóhírre reagált, hogy a Krisztus Pilátus előtt című festmény megvásárlásáról vagy a bérleti időszak meghosszabbításáról szóló kormányzati szintű tárgyalások nem jártak sikerrel.

A Munkácsy Alapítvány is tiltakozott

Ez előtt, július 13-án a Munkácsy Alapítvány tiltakozott, amiért „a magyar állam a sok ígérgetés dacára nem vásárolta meg" a képet. Az Alapítvány a kultúra fekete hétfőjének nevezte július 14-ét, amelyen „Magyarország elveszítette ikonikussá vált festményegyüttesét".

Elhatárolódott a kuratórium elnöke

Rákay Philip közleményben tájékoztatta az MTI-t, hogy nem ért egyet a Munkácsy Alapítvány nevében a trilógia Kanadába szállítása kapcsán hétfőn kiadott nyilatkozat hangvételével és annak bizonyos állításaival.

"A közleményt az alapítvány titkára adta ki a kuratórium és a kuratórium elnökének tudta és beleegyezése nélkül. A kuratórium elnökeként sem a kiadott nyilatkozat hangvételével, sem bizonyos állításokkal nem értek egyet" - írta.

Érthető indulatok

Rákay Philip emlékeztetett arra, hogy a Munkácsy Alapítvány az elmúlt években rengeteget tett a festőfejedelem életművének népszerűsítéséért, és Munkácsy Mihály fő művének Magyarországon tartásáért. Egyben sajnálatát és bizakodását fejezte ki a Krisztus Pilátus előtt, valamint a Golgota című, emblematikus festmények állami tulajdonba vételével kapcsolatban. A nemzetközi viszonylatban is egyedülálló, katartikus alkotások egyben tartása minden képzőművészetért rajongó, Munkácsy nagyságát tisztelő magyar ember érdeke, ezért érthetőek a képek sorsával kapcsolatos felfokozott indulatok – mondta Rákay Philip, "ám a Munkácsy Alapítvány elnökeként úgy látom, a festőgéniusz fő művének itthon tartását célzó további tárgyalások higgadt megfontoltságot és némi türelmet követelnek".

Jogszabályi hiányosságok miatt késik a vásárlás

Kósa Lajos, Debrecen fideszes polgármestere jogszabályi hiányosságokkal magyarázta a kép megvásárlásának elmaradását. Kósa, aki reményét fejezte ki, hogy a kormány a trilógia harmadik darabját, a Golgotát is megveszi, közölte: a vásárlás fedezetét a Magyar Nemzeti Bank Értéktár program finanszírozná, így elvileg az anyagi fedezet rendelkezésre áll.

Álságos jogszabályi hiányosságra hivatkozni

A Civil Fórumot a debreceni önkormányzatban is képviselő Gondola Zsolt Zoárd szerint ugyanakkor álságos jogszabályi hiányosságra hivatkozni, amikor "öt nap alatt alaptörvényt, három nap alatt törvényt lehet módosítani Magyarországon". A Munkácsy Alapítvány titkára pedig "érthetetlennek és megdöbbentőnek nevezte, hogy a Magyar Nemzeti Bank nagyszabású Értéktár programja megfelelő jogi alap nélkül indult el".

A trilógia harmadik darabja, az Ecce Homo már állami tulajdonban van.