Mesterházy Attila mindenről lemondott

EP-választás, MSZP eredményváró, Mesterházy Attila
Mesterházy Attila beszél az EP-választások eredményének ismeretében, 2014. május 25-én éjszaka
Vágólapra másolva!
Bár az elmúlt napokban még azon dolgozott Mesterházy Attila, hogy az MSZP élén maradhasson, csütörtökön váratlanul bejelentette, hogy lemond minden tisztségéről. Nem is indul újra az elnöki posztért, így az EP-választáson gyengén szereplő MSZP-nek biztosan új vezetője lesz. Mesterházy a frakcióvezetői posztról is lemondott. Horváth Csaba alelnök szerint ezt vasárnap is megtehette volna.
Vágólapra másolva!

"Az MSZP április 6-án és május 25-én jelentős vereséget szenvedett el. Az MSZP elnökeként ezekért a kudarcokért vállalom a teljes felelősséget.

– jelentette be csütörtök déli sajtónyilatkozatában Mesterházy Attila.

Mesterházy Attila hozzátette, hogy a jövőben is mindenben támogatni fogja az MSZP-t, a párt jövőjét és az új elnököt. A bejelentés után Mesterházy kiment a sajtóteremből, kérdéseket nem lehetett feltenni. A bejelentésről az elnökséget sem tájékoztatta előre.

Délután háromnegyed kettőkor Mesterházy a Facebook-oldalán köszönetet mondott mindazoknak, akik támogatták, és azt ígérte, továbbra is megtesz mindent a közösségért, mert hisz abban, hogy az MSZP-nek van jövője.

Horváth Csaba alelnök a bejelentés után azt mondta az Origónak, hogy Mesterházy a "legelegánsabb lépést" választotta a lemondással. Így ugyanis nyitva hagyott minden forgatókönyvet, vagyis a választmány ezután szombaton dönthet úgy, hogy elrendeli a teljes tisztújítást, de úgy is, hogy csak elnököt választ, és a tisztújítást később tartja meg. Horváth azt mondta, nem tudni, hogyan dönt majd a választmány, de olyan megoldás kell, "amely jól jelzi, hogy változás van."

Horváth azt mondta,

Az alelnök szerint nem azért, mert Mesterházy egyedül felelős a választási kudarcokért, hanem azért, mert "az első számú vezető fémjelzi a párt politikáját". Horváth azt is mondta, Mesterházy nem értesítette előzetesen erről a döntéséről, így ő is csak a bejelentés után tudta meg.

2010 óta vezette a pártot

Mesterházy 2010 óta volt az MSZP elnöke, a küldöttek 87 százalékának támogatásával Lendvai Ildikót váltotta a poszton. 2012-ben újraválasztották, és újabb sikert ért el azzal, hogy az elnökségbe is főleg a saját szövetségeseit sikerült megválasztatnia. Az elnöki poszt mellett mindvégig Mesterházy volt az MSZP parlamenti frakcióvezetője is. (Itt olvashatja cikkünket arról, hogyan építette ki a pártban a hatalmát.)

Mesterházy Attila távozik a sajtótájékoztatójáról, miután bejelentette a lemondását Forrás: MTI/Kovács Attila

Az MSZP a mostani országgyűlési választásokon a többi baloldali párttal, a Demokratikus Koalícióval, az Együtt-PM-mel és a Magyar Liberális Párttal közösen indult, a megegyezést hosszú tárgyalássorozat előzte meg. A baloldal 25,57 százalékot szerzett, a Jobbik megerősödése mellett. Az április 6-i választási vereség után Mesterházy jelezte, hogy meg sem fordult a fejében a lemondás, a párt a következő választásokra készül, és csak októberben lesz tisztújítás. Több MSZP-s emiatt élesen kritizálta zárt ajtók mögött a választás utánra összehívott választmányon.

A május 25-i Európai Parlamenti választáson már külön indultak a pártok. Az MSZP a várakozásoknál jelentősen gyengébb eredményt, 10,9 százalékot ért el, ezzel a harmadik legtöbb szavazatot kapta, a Fidesz magabiztos, 50 százalék feletti és a Jobbik 14 százalékos támogatottsága mögött. A Demokratikus Koalíció és az Együtt-PM az előzetes kutatásokhoz képest sokkal jobban szerepelt, Budapesten például mindkét párt megelőzte Mesterházyékat. Az MSZP a régi bázisának számító fővárosban csak az ötödik lett.

Nagy taktikázás ment az elmúlt napokban

Vasárnap este, az eredmények ismeretében Mesterházy Attila még csak annyit mondott, hogy ő és a teljes elnökség felajánlja a lemondását a szombaton összeülő választmánynak. Az elmúlt napokban a színfalak mögött erőfeszítéseket tett azért, hogy megőrizhesse a pozícióját, az ellenkezés azonban egyre nőtt vele szemben.

A befolyásos angyalföldi és csepeli szervezet után szerdán már egész Budapest ellene fordult, ami azért is fontos fejlemény, mert nekik van a legtöbb delegáltjuk a választmányban. Az elmúlt napokban a pártelnök éles kritikát kapott Lendvai Ildikótól és Kovács Lászlótól. Szerdán Kovács javasolt egy megoldást, szerinte egy győztes egyéni jelöltekből és volt pártelnökökből álló testületre kellene bízni a pártvezetést, ez azonban az alapszabály szerint nem megvalósítható.

Mesterházy Attila minderre reagálva szerda délután e-mailt küldött az elnökségi tagoknak. Ebben azt közölte, hogy szombaton arra fogja kéri a választmányt, fogadja el a vasárnapi csúfos EP-választási vereség után bejelentett, teljes elnökségre vonatkozó lemondást, és írja ki az azonnali tisztújítást. Ez azért lepte meg az elnökséget, mert Mesterházy addig a választások óta többször is arról beszélt párttársainak, hogy nem szabad most egy tisztújításba belemenni, mert annak nagy veszélyei vannak.

Az e-mail akkor egy taktikai lépésnek is tűnhetett, Mesterházy így akarhatta elkerülni, hogy csak az elnököt, azaz őt váltsák le, ez utóbbi forgatókönyv ugyanis felmerült a pártbéli ellenlábasai között. Az Origónak több szocialista politikus azt mondta a levélről még Mesterházy lemondása előtt, hogy szerintük Mesterházy azért javasolta a levélben írtakat, mert "az életben maradásra" az egyetlen lehetősége az lett volna, ha egy teljes tisztújítás után összehívott kongresszus választja őt újra, ezzel legitimálva régi-új hatalmát.

Csütörtökön délelőtt az Origo több MSZP-s politikussal beszélt Mesterházy sorsáról és a párton belüli harcokról, de egyikük sem tudott arról, mit tervez Mesterházy. A déli rendkívüli sajtótájékoztatót is váratlanul gyorsan hívták össze, a sajtót jóval fél tizenkettő után értesítették.