Súlyos MSZP-vereséget mutatnak a kiszivárgott eredmények

EP-választás, MSZP eredményváró Szanyi Tibor nyilatkozik a sajtónak az MSZP eredményváróján.
Szanyi Tibor nyilatkozik a sajtónak az MSZP eredményváróján.
Vágólapra másolva!
Bár az EP-választás hivatalos eredménye csak éjjel 11-kor lesz ismert, a kiszivárgott információk alapján az MSZP súlyos vereségére lehet számítani. A párt jócskán elmarad a Jobbiktól, miközben közel került hozzá a DK. Várhatóan bejut az EP-be az Együtt-PM is.
Vágólapra másolva!

A Nemzeti Választási Iroda a hivatalos eredményeket csak 23 óra után fogja publikálni, de a pártok megfigyelői addig is jelentik az eredményeket a pártközpontoknak.

A Fidesz eremdényváróján egy fideszes politikus megosztotta az eredményekről szóló nem hivatalos információit tudósítónkkal: úgy tudják, országosan 52-53 százalékon áll a Fidesz, 15 százalékot kap a Jobbik, 11-et az MSZP, és 10 százalékot a DK. Az Együtt-PM bejut, az LMP nagyon a határon billeg.

Hasonló információk futottak be más pártokhoz is. Tudósítóink úgy értesültek, hogy a kiszivárgott részeredmények szinte leforrázták a szocialistákat, mert ezek szerint nemcsak a Jobbik, de a Demokratikus Koalíció is több szavazókörben megelőzi őket.

Szanyi Tibor vezette az MSZP listáját Fotó: Pályi Zsófia - Origo

Egyik MSZP-s forrás szerint már az is kérdés lehet, hogy elérik-e a két számjegyű eredményt, márpedig a szocialisták legalább az öt évvel ezelőtti 17 százalék eléréseben bíztak.

Gyurcsány Ferenc pártjának váratlanul jó szereplését támasztotta alá egy DK-s forrás is, aki szerint az első vidéki adatok számukra nagyon biztatóak, Székesfehérváron például több szavazókörben a Fidesz után a DK a második, az MSZP pedig "sehol sincsen".

A következőket tudtuk még meg szocialista és DK-s forrásokból: Dél-Budán a legtöbb körzetben a DK állítólag megelőzi az MSZP-t, és az Együtt is nagyon szorosan ott van a szocialisták nyomában. A XIII. kerületben, amely az MSZP bástyája volt eddig, a DK sok szavazókört megnyert, ami könnyen azt jelentheti, hogy végül a Fidesz viszi el a kerületet. Forrásaink úgy tudják, hogy a főváros egészében - ugyan alacsony feldolgozottságnál, de - teljesen azonos szinten áll az MSZP, a DK és az Együtt is. Vidéken valamivel jobb a helyzet az MSZP számára: a kisvárosokban le tudják győzni a DK-t, és egyik forrásunk szerint Szegeden is az MSZP győzőtt, de ott is nagyon megerősödött a DK.

Egy jobbikos képviselő is úgy tudja, a három baloldali párt, az MSZP, az Együtt-PM és a DK támogatottsága több szavazókör adatai alapján kiegyenlített, és több olyan szavazókör is van Budapesten, ahol az MSZP csak a hatodik lett. Ő a saját pártjájáról azt mondta, hogy a Jobbik Budapesten és vidéken is 1-2 százalékponttal rosszabbul szerepel, mint az áprilisi választások során.

Gyurcsány egy kocsival járta a várost a választás napján Forrás: MTI/Bruzák Noémi

Egy fideszes politikus a Jobbik 15 százalékos eredményét annak tudta be, hogy az elmúlt hetekben "nagyon meggyengítettük őket", és ő is azt emelte ki, hogy a DK nagyon közel van az MSZP-hez.

A Mandiner több budapesti kerületből közölt részeredményeket, ezek szerint is várakozások alatt teljesít az MSZP.

Hét ferencvárosi szavazókör összesített eredményeiben a szocialisták csak a hatodik helyen végeztek 8 százalékkal, megelőzte őket a Fidesz-KDNP (45 százalék), Együtt-PM (15 %), a DK (11 %), az LMP (11 %) és a Jobbik (8 %) mögött. Öt józsefvárosi szavazókör összesített eredményében ötödikek lettek 8 százalékkal. A budapesti belvárosi szavazókörök szavazatainak közel 60 százalékának feldolgozása alapján az MSZP a többi baloldali párt mögé szorult.

A Mandiner aztán országos részeredményeket is közölt, ez alapján még nem volt ilyen tragikus az MSZP eredménye (bár ez is nagy elmaradást jelentene az MSZP várakozásaitól): 67 százalékos feldolgozottság mellett 52,8%-on áll a Fidesz-KDNP, a Jobbiknak 14,9, az MSZP-nek 11,2 százaléka van.

Szanyi Tibor, az MSZP listavezetője az urnazárás után azt mondta, sajnálja az elemzőket, az alacsony részvétel ugyanis azt jelenti, hogy "a magyar választók egy részének az akaratát fogjuk látni".