Nincs nagy pofáraesés a Fideszben

fidesz választmányi ülés 2014 február
Vágólapra másolva!
A választási felkészülés utolsó szakaszán is túl van a Fidesz, szombaton nyilvánosságra hozták a párt országos listáját. Nagy meglepetések nincsenek, a legbefolyásosabbak vannak az élen, Pálffy István, Wittner Mária, Zsiga Marcell nem lesz képvielő. Kósa Lajos szerint listáról 40-45 helyet, egyéniben 70-80 mandátumot szerezhetnek, újra meglehet a kétharmad.
Vágólapra másolva!

Letekert ablakú Skodájában dohányzott szombat délelőtt Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár. Az autó a VIII. kerületi Polgárok Háza közelében parkolt, ahol a Fidesz választmánya a párt országos listáját véglegesítette. Az államtitkár nem tűnt különösebben izgatottnak. Kérdésünkre, hogy előzetesen lehet-e tudni, hogy ki milyen helyet kaparint meg, autója ablakából azt felelte: "Valaki tudja, valaki nem".

Az áprilisi választások után felére csökken a parlamenti képviselők száma, így a kormánypárti politikusok számára különösen fontos, hogy hányadik helyen szerepelnek a listán. Ráadásul a korábbi területi és országos lista helyett csak országos listát állíthatnak a pártok. Azok a fideszesek, akik nem indulnak egyéniben, de továbbra is parlamentben akarnak ülni arra törekedtek, hogy minél előkelőbb helyet kapjanak a listán. (A képviselők várható sorsáról itt olvashat.)

Nincs meglepetés

A választmány a lista 150 helyét hagyta jóvá, a rangsorból nagy meglepetések nem derültek ki. Az első helyen Orbán Viktor, a Fidesz, a másodikon Semjén Zsolt, a KDNP elnöke szerepel. A harmadik-negyedik helyen az Országgyűlés elnöke és háznagya, Kövér László és Mátrai Márta található. Az ötödik Varga Mihály, a Fidesz volt alelnöke, a hatodik Kósa Lajos Fidesz alelnöke, a hetedik Lázár János miniszterelnökségi államtitkár, a nyolcadik Rogán Antal Fidesz-frakcióvezető, a kilencedik Navracsics Tibor kormányfő-helyettes, tízedik a KDNP frakcióvezetője, Harrach Péter.

Fidesz választmányi ülés 2014 februárjában Fotó: Mudra László - Origo

Utánuk a Fidesz-KDNP szövetséges szervezeteinek (Nemzeti Front, Magosz, kisgazdák, Fidelitas, Lungo Drom) a vezetői következnek, majd néhány miniszter (Fazekas Sándor, Balog Zoltán, Hende Csaba). Előkelő helyen szerepel több államtitkár, például Németh Zsolt, Fónagy János vagy Szijjártó Péter. A lista utolsó felében kevés országosan ismert politikus található, ők viszont indulnak egyéniben is, ilyen Nyitrai Zsolt (a lista 100. helyén) vagy Lasztovicza Jenő (a 127. helyen). Meglepő, hogy az alkotmányügyi kérdésekben meglehetősen sokat szereplő Gulyás Gergely csak az 55., Révész Máriusz pedig csak a 68 helyet kapta meg. (A teljes listát itt találja).

Kiesők, újoncok

Nem szerepel a listán, így várhatóan nem lesz az Országgyűlés tagja Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár és Szabó Erika, a közigazgatási tárca államtitkára. A kiesők között van Koszorús László, a parlament gazdasági bizottságának alelnöke, Meggyes Tamás, volt esztergomi polgármester, Pálffy István, a KDNP-frakció szóvivője, illetve Wittner Mária. Búcsúznia kell Zsiga Marcellnek is, aki azzal vált ismertté, hogy azt mondta, meg lehet élni 47 ezer forintból, majd pedig házvásárlása miatt kellett magyarázkodnia. Nem kerültek fel a listára azok sem, akik jelezték előre, hogy inkább a polgármesteri posztot választják. Ilyen például Pokorni Zoltán, vagy Kocsis Máté.

Visszatérhet az Országgyűlésbe Bánki Erik (a lista 50. helyén szerepel), aki 2012 júniusáig parlamenti képviselő volt, ekkor került az államfővé megválasztott Áder János helyére az Európai Parlamentbe. A 150 fős lista első felének új szereplője (66. helyen) Király Nóra XI. kerület önkormányzati képviselő, aki egyben a Fidesz társadalmi kapcsolatokért felelős koordinátora

Bruttó 70, nettó 40

A listát délutáni sajtótájékoztatóján ismertette Kósa Lajos. A párt ügyvezető alelnöke az Origo kérdésére azt mondta: a listáról várhatóan 40-45-en - plusz, mínusz 5-10 ember - szerezhetnek mandátumot. Becslései szerint a 106 egyéni körzetből pedig akár 70-80-at is megnyerhet a Fidesz. A politikus szerint így nem kizárt, hogy újra a kétharmados győzelem is összejöhet. Kósa szerint nehéz előre megbecsülni az eredményt, ez nagyban függ az ellenzék teljesítményétől, illetve attól, hogy az MSZP-ben lesznek-e még a Simon Gáboréhoz hasonló botrányok. A baloldali összefogást Kósa többször is az őszödi beszéd egyik fordulatára utalva "böszmefogásnak" nevezte.

A Fidesz egy másik elnökségi tagja arról beszélt az Origónak, hogy több olyan politikus is van a listán, aki várhatóan egyéniben szerez majd mandátumot. Ezt azt eredményezheti, hogy a listán hátrább szereplők is jól járhatnak. "Nettó 40, bruttó 70 ember juthat be listáról" - fogalmazott arra utalva, hogy a listáról akár az első 70 politikus is mandátumhoz juthat, úgy hogy közülük közel 30 egyéniben győz. A lista első tíz szereplője közül Varga, Kósa, Lázár, Rogán Navracsics, Harrach méretteti meg magát egyéniben.

Mátrai Márta, a nagy nyertes Forrás: MTI/Kovács Tamás

Ellenszavazat nélkül

A választmányi ülés körülbelül másfél órán tartott, ezt megelőzte egy elnökségi tanácskozás, amelyen a Fidesz vezetői még egyszer megtárgyalták a listákat. Az elnökség tagjai közül Tarlós Istvánt, Balog Zoltán lehetett látni. Az esemény nem volt sajtó nyilvános, az újságírók a VIII. kerületi épület előtt várakoztak. A résztvevők szerint először Orbán ismertette papírból a Fidesz 2013-14-es pénzügyi mérlegének főbb számait, majd Kövér László egy kivetítő segítségével végigment a listán és az összeállítás szempontjairól beszélt.

A választmányi ülésről távozó politikusok szerint hozzászólás nem volt, ellenszavazat nélkül fogadták el a listát. Mivel nagy meglepetések nem voltak, így a fideszesek látványosan elégedetlenkedő, besértődő politikusra sem számítanak. Nem kell aggódnia Hoffmann Rózsának sem, aki a lista 33. helyét csípte meg, így várhatóan a követező ciklusban is az Országgyűlésben ül majd.

A biztos befutók:

1. Orbán Viktor
2. Semjén Zsolt
3. Kövér László
4. Mátrai Márta
5. Varga Mihály
6. Kósa Lajos
7. Lázár János
8. Rogán Antal
9. Navracsics Tibor
10. Harrach Péter
11. Lezsák Sándor
12. Jakab István
13. Győrffy Balázs
14. Turi-Kovács Béla
15. Szatmáry Kristóf
16. Ágh Péter
17. Farkas Flórián
18. Fazekas Sándor
19. Balog Zoltán
20. Hende Csaba
21. Latorcai János
22. Kubatov Gábor
23. Németh Zsolt
24. Fónagy János
25. Szijjártó Péter
26. Tállai András
27. Kontrát Károly
28. Czerván György
29. Simicskó István
30. Völner Pál
31. V. Németh Zsolt
32. Vargha Tamás
33. Hoffmann Rózsa
34. Répássy Róbert
35. Halász János
36. Czomba Sándor
37. Soltész Miklós
38. Rétvári Bence
39. Budai Gyula
40. Kovács Zoltán