Márciustól lehet jelentkezni a diplomamentő programra

Vágólapra másolva!
Itt van minden, amit tudni akart az állami nyelvtanfolyamról.
Vágólapra másolva!

Várhatóan márciustól jelentkezhetnek a diplomamentő programra azok az egykori diákoknak, akiknek csak a nyelvvizsga hiányzik a diplomájukhoz – áll az Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft. (OFA Kft.) honlapján. A nyelvképző intézmények már február elején jelentkezhetnek a programra. A program államilag elismert, általános középfokú „C” típusú nyelvvizsgára készíti fel azokat, akik legalább alapszintű nyelvtudással rendelkeznek.

A programra bármely európai uniós állampolgár jelentkezhet, aki nyelvvizsga hiánya miatt nem tudja átvenni a diplomáját, de már leállamvizsgázott, és nincs hallgatói jogviszonya. Életkorra vonatkozó megkötés nincs. Előnyben részesülnek az elbíráláskor azok, akik regisztrált álláskeresők.

A programot azoknak ajánlják, akik legalább alapfokú angol-, német- vagy francianyelv-ismerettel rendelkeznek. A pályázóknak ezt nem nyelvvizsgával, hanem nyelvi szintfelmérőn kell igazolniuk. A képzés során a résztvevőknek a B1-es szintről B2-es nyelvvizsgaszintre kell eljutniuk.

120, 180 és 240 órás képzésekre lehet majd jelentkezni. A pályázó dönti el, hogy melyik városban akar tanulni, és melyik óraszámú tanfolyamot kezdi el. A képzések elsősorban a megyeszékhelyeken lesznek elérhetők minimum 6, maximum 20 óra/hét terjedelemben.

A tanfolyam ingyenes, a Nemzeti Foglalkoztatási Alap finanszírozza a Nemzetgazdasági Minisztérium előterjesztése alapján. Ebben benne van a nyelvi szintfelmérés, a tananyag, valamint a képzés költsége. A tanfolyam végén azonban nyelvvizsgát kell tenni, amelyet sikertelenség esetén meg kell ismételni legalább két alkalommal. Ezt már a vizsgázónak kell fizetni. (Kivéve a regisztrált álláskeresőket, akik számára az első próbálkozás a támogatás részeként még ingyenes.)

A nyelvvizsga-bizonyítványok hitelesített másolatait legkésőbb 2015. augusztus 15-ig be kell nyújtani az OFA Kft.-nek. Amennyiben ez a résztvevő önhibájából nem sikerül, úgy a képzési díj 50%-át kell visszafizetnie.

Kövessen minket a Facebookon is!