Az új arcok mellé új agyak

MSZP, Mesterházy Attila, az MSZP elnöke, frakcióvezetője (k), a párt jelöltjei és az elnökség tagjai a Változás elkezdődött című nagygyűlésen a miskolci Generali Arénában 2013. szeptember 13-án
Vágólapra másolva!
Szombaton valószínűleg minden idők legsimább szavazását tartják majd az MSZP-kongresszuson, ahol a szocialisták a 2014-es választási programról és listákról döntenek. A Mesterházy Attila és a hozzá hű pártelnökség olyan névsort állított össze, amelyen alig szerepel befutó helyen régi, egykor befolyásos szocialista, vagyis a frakció nagy része jövőre biztosan lecserélődik. A távozó MSZP-sek amiatt aggódnak, hogy ha mindent a pártelnökhöz való lojalitás határoz meg, eltűnik a pártból a hozzáértés.
Vágólapra másolva!

"Úgy állítunk választási listát, mint a Fideszben szokás" - jelentette ki mosolyogva egy szocialista az MSZP múlt szombati választmányi ülése után. Arra célzott, hogy a testület alig másfél óra alatt érdemi módosítás, illetve ellenszavazat nélkül fogadta el a pártelnök és az elnökség által összeállított választási listákat. A szombati kongresszuson sem számít senki ellenvetésre, kritikára vagy bármilyen meglepetésre, minden megkérdezett szocialista egyetértett abban, hogy az MSZP-s küldöttek várhatóan hatalmas többséggel szentesítik majd a választási programot, illetve a 2014-es országgyűlési és európai parlamenti listát.

"Mesterházy Attila egyik nagy álma beteljesül, az MSZP frakcióstul, mindenestül az övé lesz" - foglalta össze a helyzetet egy MSZP-s, aki 2014 után távozik a parlamentből. A lista befutó helyeit átnézve valóban úgy fest, hogy csak a pártelnökhöz legközelebb állók számíthatnak biztos mandátumra a 2014-es választásokon. Ahogy azt korábban megírtuk, az első húsz helyre a párt vezetőin, az elnökségi tagokon kívül csak Mesterházy bizalmasai (Velez Árpád, Szakács László, Legény Zsolt) juthattak be.

Mesterházy Attila azt mondta az Origónak, a lista összeállításánál arra törekedtek, hogy olyan politikusok kerüljenek a lista elejére, akik következetes munkát végeztek az MSZP újjászervezésében és szervezeti megerősítésében. "Úgy is mondhatnám nagyon egyszerűen, hogy akiknek képviselővé válása a párt érdeke" - mondta az elnök, akinek a női és ifjúsági kvóta mellett arra is figyelnie kellett, hogy az ország minden megyéjéből legyen képviselő.

AZ MSZP ORSZÁGOS LISTÁJA
1. Mesterházy Attila pártelnök11. Velez Árpád pártigazgató
2. Botka László választmányi elnök12. Szakács László elnöki kabinetvezető
3. Tóbiás József frakcióigazgató13. Korózs Lajos elnökségi tag
4. Gúr Nándor alelnök14. Legény Zsolt, a Demokrácia Központ vezetője
5. Harangozó Tamás elnökségi tag15. Bangóné Borbély Ildikó elnökségi tag
6. Molnár Zsolt budapesti elnök16. Varga László elnökségi tag
7. Lukács Zoltán frakcióvezető-helyettes17. Tóth Bertalan elnökségi tag
8. Simon Gábor elnökhelyettes18. Demeter Márta elnökségi tag
9. Hiller István volt pártelnök19. Harangozó Gábor választmányi elnökhelyettes
10. Kunhalmi Ágnes elnökségi tag20. Heringes Anita paksi elnök

Mesterházy nem adott esélyt a régieknek

A régebb óta politizáló MSZP-seknek így aztán kevés esélyük van listáról parlamentbe kerülni. Baja Ferenc (37.), de főleg Boldvai László (44.) vagy Szekeres Imre (51.) valószínűleg csak akkor jut mandátumhoz, ha megnyerik az egyéni választókerületüket. A szocialisták ugyanis úgy számolnak, hogy a lista első 30-35 helyezettje juthat majd be a parlamentbe, de a pontos szám persze változhat a párt támogatottsága alapján.

Más, egykor befolyásos MSZP-s azonban még náluk is rosszabbul járt. Kovács László, Lamperth Mónika vagy Steiner Pál például egyáltalán nem indulhat a választáson, és többeket megdöbbentett, hogy az évtizedek óta megkerülhetetlen Kiss Péter sem szerepel a listán. Kiss ugyanakkor egyéniben próbálkozhat Újpesten, ha felépül a betegségéből. A listáról szintén lemaradó Göndör István az Együtt-PM jelöltjeként indulhat majd Nagykanizsán. A választmányon több résztvevő szerint egy szocialista meg is kérdezte a pártelnököt, hogy a többi régivel ellentétben Puch László (35.), Baja Ferenc és Szekeres Imre miért szerepel mégis a listán, mit mondjanak az MSZP-sek, ha ezt kérdezik tőlük, de nem kaptak választ Mesterházytól.

Mesterházy Attila és az elnökség a szeptemberi miskolci nagygyűlésen Forrás: MTI/Vajda János

A választmányon Mesterházy nem is adott esélyt arra, hogy az MSZP régi politikusai - a mamutok, ahogy korábban nevezte őket egy szocialista - esetleg kilobbizzanak maguknak egy befutó helyet: az elfogadott ügyrend szerint csak a kiosztott listán lévő neveket lehetett cserélgetni, nem lehetett ajánlani új nevet. Ám a cserére irányuló próbálkozások sem jártak sikerrel.

Ujhelyi István például hiába javasolt a 41.-nél előkelőbb helyezést Nyakó István egykori szóvivőnek, Mesterházy a választmányon határozottan felszólalt ez ellen, és a többség nem is ment szembe a pártelnöki akarattal. Bár több megkérdezett szocialista is elégedetlenkedett a háttérben a neki kiosztott hellyel, úgy tudjuk, nyilvánosan ennek eddig egyetlen MSZP-s adott hangot. Szabó Imre volt környezetvédelmi miniszter már a választmányi ülésen jelezte, hogy vegyék le a listáról, mert elégedetlen az 55. hellyel.

"Senkit nem érhetett meglepetésként a névsor, Mesterházy Attila már két éve meghirdette az új politikát, amely értelemszerűen a régiek eltűnésével jár" - mondta egy elnökségi tag, aki az MSZP 2011-es kongresszusára célzott, amikor Mesterházy háttérbe vonulásra kérte a pártot addig megjelenítő politikusokat. A politikus szerint természetes, hogy a befutó helyeken most azok az emberek állnak, akikkel Mesterházy a jövőben együtt szeretne dolgozni, hiszen csak így lehet majd hatékony az estleges kormányzás vagy "rosszabb esetben" az ellenzéki munka. "Tetszik, nem tetszik, 2014 után Kovács Lacival, Mónikával vagy Veres Jánossal nem lehet pártot építeni" - jelentette ki az egyik pártvezető.

AZ MSZP EP-LISTÁJA
1. Szanyi Tibor6. Winkfein Csaba
2. Ujhelyi István7. Mudri György
3. Gúr Roland8. Kolozs András
4. Veres János9. Szabó Vilmos
5. Gurmai Zita10. Tüttő Kata

Megkérdeztük Mesterházy Attilát is, mennyire volt nehéz megértetnie a régi generáció egyes tagjaival, hogy nem kerülnek a parlamentbe. A pártelnök azt válaszolta: "a konfliktusok ilyen helyzetekben elkerülhetetlenek. De ezeket vállalni kell, ha az embernek van egy kitűzött célja".

Kevés az új agy

A parlamentből távozó MSZP-sek viszont nemcsak a saját jövőjük, hanem az MSZP 2014 utáni politikája miatt is aggódnak. Szerintük a "Mesterházy-lista" egyenes következménye, hogy kiszorulnak a frakcióból a szakpolitikusok, és a következő ciklusban alig akadnak majd olyan képviselők, akik képesek lesznek a párt álláspontját megjeleníteni a médiában. "Sok az új arc, de kevés az új agy" - mondta egy távozó MSZP-s, aki rossz jelnek nevezte, hogy vannak olyan elnökségi tagok, akiket egy év alatt sem ismert meg a közvélemény (Demeter Márta, Bangóné Borbély Ildikó, Winkfein Csaba).

Lendvai Ildikó visszavonul, Kiss Péter és Szekeres Imre az egyéni körzetében bízhat Forrás: MTI/Kovács Attila

Más, egykor befolyásos szocialista amiatt sajnálkozott, hogy a következő MSZP-frakcióban nem lesz egészségpolitikus (Garai István Levente a 72., Kökény Mihály a 137. a listán), a pénzügyekhez jól értő politikus, és kevésbé jó választási szereplés esetén az ismert agrárpolitikusuk, Gőgös Zoltán is kieshet a parlamentből (most 36. a listán). Mesterházy erre azt mondta: az első harmincban Harangozó Gábor személyében van agrárpolitikus és Tukacs István személyében van egészségpolitikus is, de a lista "ennél jóval tovább fog menni".

Egy elnökségi tag pedig azzal vágott vissza, hogy az MSZP új arcai "tehetséges, rátermett politikusok", csak többségük eddig a régiek árnyékában nem tudott kibontakozni. A pártvezető szerint mindenkinek tudomásul kell venni: lehet, hogy például Veres János vagy Szekeres Imre a pártban mindenkinél jobban ért a gazdasághoz, de szerinte ha továbbra is ők beszélnek a tévében a devizahitelekről vagy a kormány gazdaságpolitikájáról a szocialisták nevében, "a választók szitkozódva felemlegetik a kormányzásunkat, és dühükben egy idő után végleg lemondanak az MSZP-ről".