Kevesebben haltak, de kevesebben is születtek meg

Vágólapra másolva!
Csökkent a halálozások, a születések és az esküvők száma is a tavalyi év első négy hónapjához képest - derül ki a KSH gyorstájékoztatójából.
Vágólapra másolva!

A halálozások és a születések száma is csökkent az év első negyedében - olvasható a KSH (Központi Statisztikai Hivatal) legújabb gyorstájékoztatójában. Az idén januártól áprilisig terjedő négy hónapra vonatkozó adatok szerint 27 453 gyermek született, 5,8 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban. A halálozások száma 44 550 volt, ami 5,1 százalékos csökkenést jelent a 2012. január–áprilisi időszakhoz képest. A természetes fogyás így 17 097 fő volt, 686-tal kevesebb az egy évvel korábbinál.

A születésszám mind a négy hónapban alulmúlta az előző évit. A halálozások száma januárban csak kismértékben maradt el az előző évitől, az ezt követő két hónapban viszont számottevően – átlagosan 7,5 százalékkal – kevesebben haltak meg, mint egy évvel korábban.

Házasságot is kevesebben kötöttek: az esküvők száma a tavalyi enyhe növekedéshez képest ismét csökkenést mutatott. Az áprilisi 5,9 százalékos emelkedéstől eltekintve az év valamennyi hónapjában kevesebb házasságkötést regisztráltak, mint egy évvel korábban. Összességében 2013. január–áprilisban 6006 házasságot kötöttek, ami 215-tel, 3,5 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól, és hosszú idő óta a legalacsonyabb érték, amit az első négy hónapban anyakönyveztek.

Ezer lakosra 8,4 élveszületés és 13,7 halálozás jutott. Ezek az értékek is némileg alacsonyabbak, mint 2012 első négy hónapjában. Ezer élveszületésre 5,0 csecsemőhalálozás jutott, ami szintán némi csökkenést jelentett az egy évvel korábbihoz képest.

A természetes fogyás mértéke a 2012. január–áprilisi 5,4 ezrelékről 5,3 ezrelékre mérséklődött.